Berta Sándor

Ausztriában is kampányt indít a BSA

Tavaly nyugati szomszédunknál a szoftverek 26 százaléka volt másolt, 2004-hez képest nőtt a másolt programok aránya. A BSA helyi szervezete azonnal bejelentette: új kampányt indítanak a másolók kiszűrésére.

Ausztria egykor afféle mintaállamnak számított a másolt szoftverek tekintetében, nagyon kevés volt az illegális szoftverkópia. Egy ideje azonban nemcsak Németország, Svájc, de Csehország és Magyarország is tisztábbnak számít ebben a tekintetben. A Business Software Alliance helyi szervezete éppen ezért úgy döntött, hogy fokozza kampánytevékenységét és igyekszik mielőbb felderíteni és a rendőrséggel karöltve kivonni a forgalomból a legnagyobb másolóüzemeket.

"A visszaesés annak köszönhető, hogy az elmúlt hónapokban finomítottunk a kampányunkon és nem a büntetésekre, hanem a megelőzésre, a felvilágosításra helyeztük a hangsúlyt. Azonban úgy tűnik, van egy kemény mag, amelyre nem hat a szép szó" - nyilatkozta Georg Herrnleben, a BSA ausztriai szervezetének vezetője. Az új kampány a Stoppt Schnorrer vagyis az "Állítsátok meg az ingyenélőket" nevet kapta és fő célja a másolt szoftverek arányának visszaszorítása, elsősorban a vállalatok körében. Ausztriában egyébként az illegálisan másolt szoftverekből és azok használatából származó kár 105 millió euró évente és 2000 óta folyamatosan nő a másolt programok aránya.

Mint ismeretes, a BSA néhány nappal ezelőtt készítette el legfrissebb felmérését. Ebből kiderült, hogy Magyarországon tavaly a személyi számítógépekre telepített üzleti szoftverek 42 százaléka volt illegális és ez mintegy 106 millió dollár (22,2 milliárd forint) kárt okozott a szoftveriparnak. A 42 százalékos adat egyúttal azt is jelenti, hogy két százalékkal javult a helyzet és ez az érték megegyezik a 2003-ra vonatkozó korábbi adattal.

A legrosszabb a helyzet egyébként Vietnamban és Zimbabwében, ahol 90, Indonéziában, ahol 87, valamint Kínában és Pakisztánban, ahol a szoftverek 86 százaléka volt illegális másolat. De nem túl rózsás a helyzet ebből a szempontból Kazahsztánban, Ukrajnában, Kamerunban és Oroszországban sem.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • rigidus #5
    ez eppen ide vag
  • roliika #4
    Jajj de elmennék 1-2 BSA-s hoz és megnézném, ha van gépük, minden legális-e rajta. Ja és úgy, hogy nem kereshet többet mondjuk 80ezer Ft-nál havonta. Ha csak 1 kis 10mp-es MP3-at meglátnék a gépén, úgy feljelenteném mint a huzat, de lehet, hogy a gépét is a fejébe húznám.
  • strogg #3
    Ráadásul civil szervezet, tehát semmi jogköre nincsen. Csak kiba. pofátlan :)

    Indonéziában nem is mernek ugrálni.Ott beszól a macséta beleállhat a fejébe. :)))
    Innen európából könnyü pofázni:)
  • mixam #2
    Stoppt Schnorrer vagyis az "Állítsátok meg az ingyenélőket" Igen állítsuk meg az ingyenélő bsa gestapo-bagázst.
    A bsa semmiféle termelő fejlesztő tevékenységet nem folytat, csak zsrolással és pénzbehajtással foglalkozik, mint a maffia, csak állami szintre emelve magát ezért inkább már a Gestapohoz hasonlít. Ezeket kell leállítani egyszer és mindenkorra.

    Vietamban, Indonéziában és persze Kínában nem garázdálkodhatnak szabadon ezek e bsa gestapo nácik, van is náluk kétszámjegyű gazdasági fejlődés, nem úgy mint errefelé.
  • strogg #1
    Ha valóban meg akarnák állítani az ingyen élőket, feloszlatnák magukat.:)))))
    Mert a jogvédőknél nagyobb piócát tényleg lámpással kéne keresgélni.

    Én törvénybe iktatnám, hogy jogvédő szervezet esetén konkrét legális vagy nyílt szellemi termékekek ajánlása kötelező. Tehát igenis reklámozniuk kelljen a creative commons, a Free, GPL-es szoftvereket, stb...
    Magyarán vagy vedd meg az office-t, vagy OpenOffice. Ezt kötelezően meg kell ajánlaniuk:)

    Ez persze sértené őket is, meg a "gazdát" is, de legalább elgondolkodnának a hangnemen.
    Magyarán elég kicsire összemenne a pofájuk.Ugyanis minnél többet ugatnak, annál több kárt okoznak a "gazdának" akiknek a bérencei.:)))))