Napi Online

Túlbonyolítottá vált a mobiltelefónia

Szakértők szerint a mobiltársaságok egyelőre nem tudnak mit kezdeni az új szolgáltatási lehetőségekkel, például a mobilinternettel vagy mobiltévével, mert azok túl bonyolultak a felhasználók többségének.

A mobiltelefon-társaságok mostanában a nagy sebességű adatátvitel terjedése nyomán lehetővé vált új szolgáltatásokkal bombázzák a felhasználókat. A zeneletöltéstől kezdve a mobilinternetezésen át egészen a zsebtelefonos tévézésig sok mindent ajánlanak az ügyfeleiknek, nem sokat törődve azzal, hogy vajon tényleg szükségük van-e ezekre az embereknek, hogy az ügyetlenebbek elboldogulnak-e a komputerekénél egyszerűbb billentyűzettel, illetve a bonyolult menüsorokkal. Mennyire ragadták meg ténylegesen a mobilosok képzeletét az újdonságok? - teszi fel a kérdést a CNNMoney.

A válasz helyfüggő: Ázsiában az operátorok bevételének 40 százaléka a fentiekben jelzett mobil-adatátviteli szolgáltatásokból származik, ám az Egyesült Államokban csak 5 százalék ez az arány. A mobiltelefont használó alig több mint százmillió amerikai közül mindössze 5,3 millióan néznek videoklipeket zsebtelefonjukon és kevesebb mint felük internetezett már életében mobiljáról. Más szóval, az amerikaiak túlnyomó többsége kizárólag beszélgetésre használja mobiltelefonját. Erre persze a szolgáltatók úgy reagálnak, hogy egyelőre talán így van ez, de rövid időn belül minden másképpen lesz, egyre többen fognak élni a széles sávú adatátvitelből fakadó lehetőségekkel, és a zsebtelefonból személyes szórakoztató eszköz lesz.

Csakhogy talán éppen a nagy bizakodás elfeledtette velük, hogy ez nem magától értetődő, az újdonságokat befogadható módon kellene tálalni a fogyasztóknak. Így aztán annyi különböző szolgáltatással, technológiával, okos telefonnal bombázzák a nép egyszerű gyermekeit, hogy azok szinte képtelenek követni az ajánlatokat, képtelenek felfogni, hogy mit kínálnak nekik, ezért elidegenedhetnek az egésztől, és úgy dönthetnek, maradnak annál, amivel már barátságot kötöttek: a beszélgetésnél, sms-ezésnél.


A bőség zavara

Szakértők úgy vélik, hogy a mobilcégek jól tennék, ha egyszerűek, ostobák maradnának. Ha felhagynának a lélegzetelállítónak szánt nagy bejelentésekkel, és ehelyett jobban fogyaszthatóvá tennék azt, amijük van. A mobiltévé a legjobb példa erre. Ennek jelenleg két lényegesen eltérő formája van a piacon, az egyikben előre csomagolt videoklipeket küldenek az előfizetőnek, a másikban folyamatos adást sugároznak. Az előbbi a mobilhálózatokat használja, így a sávszélesség minden ingadozása élvezhetetlenné teheti, az utóbbi a földi tévécsatornák által használt UHF-sávon fogható, ami megint csak változó vételi minőséggel jár. E gondon túl igen eltérő tartalmat kínálnak, amiről nem sokat tudnak a felhasználók, és így végül is nemigen képesek választani. A végeredmény az, hogy maguk kénytelenek kísérletezni a dologgal.

És a mobiltévé nem az egyetlen zűrös dolog a legtöbb mobilos életében. Sokuk azt sem tudja még, hogyan lehet zenét letölteni a telefonjára vagy hogyan szinkronizálhatja az elektronikus levelezőrendszerét a készülékével vagy milyen csomagot válasszon a szerteágazó internetelérési kínálatból. Ha a cégek el akarják adni a fejlett adatátvitelen alapuló szolgáltatásaikat, akkor sokkal könnyebben érthetővé, fogyaszthatóvá kell tenniük azokat. Erre például szolgálhat a tavaly alapított Helio operátor. Aki ennek a vállalkozásnak az ügyfelévé válik, nem kell sakkoznia a különböző lehetőségek között. Egyetlen mindent bele típusú csomagból "választhat", amiben benne van szolgáltatója teljes kínálata a videózástól az internetezésig, aztán hogy mit használ ebből, az már csak rajta múlik. Tény, hogy a Heliónak egyelőre csak 70 ezer ügyfele van, de azok fejenként havi 100 dollárt termelnek a cégnek, ami duplája az iparági átlagnak.

Szakértők szerint a Helio mintájára kellene árulni a zavarba ejtően sokféle mobiltelefont is: mondjuk az áruházak egyik polcsorán legyenek az okos telefonok, így a vevő számára leegyszerűsödik a választás. Ha kinéz például egy vékony készüléket, mert az tetszik neki, tisztában lehet vele, hogy az például azért drága, mert a sokat tudó telefonok között van, s ezért talán érdemes szétnézni az olcsóbbak polcain.

A piacgazdaság egyik alapvetése, hogy a fogyasztó minél nagyobb választási szabadságot akar. Ez egy bizonyos határig igaz is, ám amikor nagyon bonyolult technológiákkal találja szembe magát - például szabványokkal kellene megbarátkoznia, operációs rendszerek között kell igazságot tennie -, akkor a legtöbb vásárló elbizonytalanodik és megriad. Ez vezet oda, ahol ma tartunk, hogy a felhasználók nagy részének fogalma sincs arról, mit is tud a mobiltelefonja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • duke #22
    "Hackelhető mobileszközt akarok, integrált multiméterrel, de egy oszcilloszkóp féleség se lenne rossz benne, vagy CB.. :)
    A fent említett képességek(Tv,..) hidegen hagynak."

    Egy pontos multimetert en is eltudnek kepzelni a mobilokba,folleg az akku feszultseg kijelzesere.Regebben gondolkodtam rajta,hogy tudnek egy feszmerot beepiteni a panasonic gd 75-be,de vegul lemondtam rola mert sehogy sem fert bele.
  • HunGreg #21
    Akinek mp3 kell, meg csengőhang, meg sok hülye videó a telefonjára, az vegyen 2000 ftért adatkábelt, és kinyílik a világ..Nem kell a tvben reklámozott szarságokat ( ilyen -olyan logó stb.) ezrekért megrendelni..
  • turul16 #20
    "Túlbonyolítottá vált a mobiltelefónia"

    A cím alapján arra gondoltam, hogy kiderült annyira bonyolult a mobil hálózat hogy nincs olyan ember aki átlátja. Olyan sökféle (kis) protokol, átjáró miégymással van teli.

    Hackelhető mobileszközt akarok, integrált multiméterrel, de egy oszcilloszkóp féleség se lenne rossz benne, vagy CB.. :)
    A fent említett képességek(Tv,..) hidegen hagynak.
  • formatuq #19
    ebben nincs teljesen igazad. itt is lehet venni unlocked telefont, van tmobil meg cingular (most megint at&t) ami gsm rendszeru, tehat kozel tok ua. mint otthon.
    Igaz vannak pcs telefonok is (sprint, verizon, metro pcs) de pl a metro ad havi, brutto $60-t KORLATLAN telefonalast az usan belul.Lehet hogy tudasban es szolgaltatasban nem egy gsm, semmi extra, de akinek nincs ra szuksege annak nagyon jo megoldas lehet.
    Nekem meg mindig meg van a nokia 8890-m es a mai napig boven eleg amit tud.
    Camera? nincs, de van helyette "profi" fuji s5200
    MP3? nincs, de van satellit radio es ipod
    TV? nics, de van otthon 65" HDTV, hazimozi, kenyelmes fotellel

    Szoval nekem boven eleg egy olyan telefon amivel csak telefonalni lehet.
    persze legyen kicsi, birja "sokaig" az aksi stb.
  • Anteris #18
    én még az sms-t is utálom, mérföldekkel előbbre járnak a gondolataim, mint amilyen sebességgel be tudom pötyögni őket azokkal a kis nyomorék gombocskákkal.
  • Anteris #17
    végülis miért ne, féllábon ugrálva is elmehetsz a munkahelyedre, max. picit furán néznek rád a emberek...
  • kvp #16
    "Szvsz. az is vicc ám, hogy szinte azonos dolgokra különféle funkció vannak egy telefonnak. Van infra és bluetooth aztán van SMS és MMS van GPRS és 3G, stb. És mindez egy telefonban. Perszehogy átláthatatlan és kezelhetetlen. Miért nem tudják megoldani, hogy én ne is lássam, hogy SMS-t vagy MMS-t írok, egyszerűen ha teszek hozzá képet, akkor MMS-ként kezeli majd a szoftver, ha nem, akkor meg SMS-ként. Ugyanígy a GPRS és a 3G közt is magától választhatna..."

    Szerintem erdemes lenne megnezned egy sony-ericsson telefont. Nekem a regi ericsson-os szoftverrel futo sony-ericsson-os t290-esem van de mindent kezel rendesen es nem lehet eltevedni a menuben. Ha valaki pedig nem akarja a menut hasznalni, akkor shortcut-ban kint van minden a fokepernyon (hivas, sms, net). A bejovo cuccok pedig popup-ban jonnek elo, csak oket nyomsz es mar mutatja is. Kepet, hangot es videot tud kuldeni sms-ben, mms-ben es email-ben is, bar sms-ben csak az ems kepes telefonok tudjak fogadni a kepeket (tehat nokiak, motorola-k, samsung-ok nem). Tud truetype-os formazott uzenetet kuldeni minden formatumban, hosszlimit nelkul (csak memorialimitalt), kezeli az osszes nyelvet es valaszthato a billentyuzetkiosztas is. (nekem csak a gsm7 van engedelyezve, mert a rendes magyar ekezetes karakterek nem 7 bitesek hanem 16 es sokkal dragabb lesz toluk az sms)

    A halozatvalasztas pedig automatikus, a net megy gprs/vonalkapcsolt/sms modon is, es alapbol addig fallback-el amig nem tud valahogy csatlakozni. (ha kell van tuzfal is de ahhoz mar menu kell, ott van a kezi protokoll es halozat kivalasztas is ha valakinek kell) Annak idejen azert vettem mert ez volt a legolcsobb telefon ami tudott mindent ami nekem kellett. Java nincs, viszont van hozza ingyenes c fordito, tehat lehet felrakni java runtime-ot (csak a nativ c-s cuccokhoz kepest lassu lesz mint a doglott csiga). Kapcsolodni csak halozaton vagy soros porton tud (rs232c) cserebe azt toltesz fel ra amit akarsz. (pl. telnet es remote desktop kliens is van) Irda (infra), usb adapter es kulso kamera is van hozza akinek kell.

    Ez egy alap telefon, amit hozza nem erto embereknek keszitettek. Tehat mindezen szolgaltatasokbol tobbnyire csak a hivas/sms/net funkciokat fogjak hasznalni (fokepernyorol elerhetoek menu nelkul), esetleg az ebreszot, a naptarat es a szamologepet (a naptaras/kisharangos ikon ala vannak gyujtve a fomenuben). A tobbi amolyan extra, foleg mivel a telefon halalosan gyenge hardvert kapott (ugyanazt amit a t20-asok).

    Ezzel csak azt akartam mondani, hogy lehet jo termekeket gyartani, csak az europai piacra nem eri meg. Az amerikaiak vegtelenul lebutitott keszuleket kernek, az azsiaiak mindentudot, az europaiakkal meg mar senki nem torodik. Akinek elege van a nokia fele kaotikus menurendszerbol vagy a semmit nem tudo motorolakbol annak javaslom a sony-ericssonokat (bar nalluk is romlik a minoseg csak szerencsere a kisebb valasztek miatt lassabban mert tobb idejuk van a fejlesztoknek egy-egy telefonra)

    ps: A mobil-tv tokeletesen megy udp-s videos voip kliens-el mar gprs-en is. (legalabbis nekem 120x80-ban ment egy teszt erejeig) Az egyetlen gond az ara, ugyanis a szolgaltato nagyon sokat ker a nyilt ip-s adathozzaferesert. Egyebkent adhatnak az adast udp broadcast-al is, akkor elofizetok szamatol fuggetlenul mindenki _ingyen_ foghatna minden cellaban a csatornakat.
  • zola2000 #15
    Mondjuk ez az oldal 11kb.
  • zola2000 #14
    A tmobilnál ingyenes a mobiltv, akár gprsel is. Én havi 2000 forintot fizetek mobilnetért, amivel opera minivel 50mb bőven elég (egy weblap képek nélkül 20kb alatt szokott lenni)a gmail jól megy vele, ide is most mobillal írok.
  • Rage47 #13
    szívesen mobilneteznék meg kipróbálnám a tv-t is, csupán az a gond, h rohadt drága a szolgáltatás.