Berta Sándor

Mindenkinek saját mobil adóállomást!

Egybemosódhatnak a DSL és a mobil szélessávú technológiák, a hagyományos vezetékes rendszereknek pedig bealkonyulhat.

Szakemberek szerint az új eszközök teljesen megváltoztathatják a távközlési piacot. Az ágazatban az idei barcelonai 3GSM Konferencia óta téma az új technológia megjelenése. Az egyes gyártók, köztük például az Ericsson már be is mutatták termékeiket. "A miniatűr rádiócellák nagyban hozzá fognak járulni a vezetékes telefonok leváltásához. Ugyan már az elmúlt években is voltak mobil technológiák amelyek egyfajta őrületet váltottak ki, azonban a rádiócellák alapjaiban változtatják majd meg a mostani rendszert" - mondta Alastair Brydon, az Analysys Mason Group elemzője.

A megoldás lényege, hogy a Femto-Cell állomást csatlakoztatják az IP-hálózathoz - mondjuk a DSL segítségével. Az adott felhasználó mobiltelefonját a rendszer automatikusan összeköti a Femto-Cell állomással, amennyiben annak hatótávolságán belülre kerül. A miniatűr állomás támogatja a GSM, az UMTS, a WLAN és a DSL adatátviteli technikákat, így akár egy egész ház is lefedhető.

"Egy 30 méteres sugarú körben mindenki a saját GSM-adójának segítségével telefonálhat majd" - ismertette a rendszer fő előnyét Katharina Praschl, az Ericsson szóvivője. "A Femto-Cell egy forradalmi technikai újdonság. A mobil szolgáltatók így igazán versenyképessé válhatnak áraik tekintetében, és új érdeklődők is megjelenhetnek majd a mobil piacon" - összegezte véleményét Ulf Ewaldsson, az Ericsson alelnöke és a rádió üzletágáért felelős vezetője.

Alastair Brydon szerint a miniatűr rádiócellák elterjedését segítheti a mostani európai trend, vagyis az, hogy egyre többen váltanak a vezetékes előfizetésekről mobil előfizetésekre. Ám könnyen lehet, hogy a Femto-Cell akár maga is felgyorsíthatja ezt a folyamatot. "A mobiliparnak a lehető legjobbkor jön ez a megoldás, azonban számos részletet még tisztázni kell. Ilyen például a hatótávolság, a teljesítmény, a biztonság, a hálózati integráció és a zavarokkal szembeni védettség kérdése" - hűtötte le némileg a kedélyeket Mark Heath, aki Brydonnal együtt nemrég tanulmányt írt az új technológiáról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • paleeca #19
  Nekem jelenleg is bedugult a bal fülem, de nem tudja a doki sem, hogy a mobiltól vagy a klímától :D De nekem nincs szükségem saját mobil adóállomásra! dsl rendszerek
 • MrTressy #18
  Irakban biztos örülnének neki az öngyilkos merénylök...
 • sathinel #17
  Hehe:D Mikor fejlesztik ki a személyi atomreaktort? Azt is lehetne magadnálhordani egy kis adóvevővel, mikróval, radarral, ...
  Cyberpunk világokban is van olyan hogy a nagyobb cégek nem aggódnak nagyon a káros hatások miatt, hisz van rá gyógyszer, vagy genetikai módosítás. Sok beteg fellendíti az orvostudományt:D Szép mi??
 • Elrond #16
  Koránt sem biztos, hogy mindenki boldogan netezne ezen a technológián. Akiket csak megnyomoritott azok biztosan nem. Az elektromágneses sugárzás is káros az egészségre. Az enyémre biztos. Engem már megnyomoritott. Olyan ez mint az alkohol, a cigaretta, a kábitószer. Hát igen "nem lehet e gonoszt a Tündék erejével elsüllyeszteni".
  Sajnálatos tény, hogy a szenvedő kissebséggel ezek sem törődnek.
 • [email protected] #15
  Majd ha az árak is egybemosódnak :)

  Szerintem mindenki boldogan netezne 6-8 megabites sávval mobil technológia segítségével, ha nem kerülne többe, mint amit most kihoznak vezetékes hálózaton.
 • LowEnd #14
  "Miert latunk pont a lathato feny savjaban? Mert az idegrendszerunk pont a 'lathato' fenyhez tartozo energiaszintre erzekeny. Az erzekenysegrol pedig a kemiai felepitese tehet."

  Muhahaha

  Vagy nem poén?

  Tudok még ilyen kérdéseket: Miért élek pont most? Miért olvastam el a kommentedet?
  (Ha más spektrumot érzékelnénk nem ugyanezt a kérdést tetted volna fel?)
 • Elrond #13
  Válasz Möcinek!
  A készülékek Alcatel, Simens35M, Ericsson A1618, Nokia 3410, Nokia 6610, Samsung X450.
  Mik voltak a tünetek: erős fájdalom a nyakban ahol a telefont használtam, nem tudtam jobbra forditani a fejem. Erős fájdalom a jobb lábban, alig tudtam menni, ebben a zsebemben hordtam a telefont. Ezek a fájdalmak a függőségből is kihoztak. A fájdalmak csak akkor szüntek meg amikor végleg le tettem ezt a szerkezetet. Ami ma is megvan a testemen csomók ahol a telefont hordtam. Csomók a mellkas izomzatában, a karomon a hasfalon. A mellkasomat teljesen át rendezte. A 2 szövettan eredménye pannyculitis szerű betegség vagy rendszerbetegség. (a renszerbetegséget hivják autoimmun betegségnek). Ez az én személyes élményem.
  Az egészet összegezve:"Hat évet töltöttem a homályban jó újra szabad levegőt szívni." ez év júniusában lesz 2 éve. Ha láttad Gyűrűk Úrát érteni fogod az előbbi idézetet.
 • endrúdí #12
  Ja, hol tudok vásárolni elektromágneses árnyékolótapétátgyártócég részvényeket? Érdekelne még az elekrtomágnesesen árnyékoló festék, elektromágnesesen árnyékoló tégla is, ja meg az elektromágnesesen árnyékoló ruha...

  Jó lenne belőnék arra a frekvenciára ezeket, meg a mobilt ami oldja a hájat vazze .... :D
 • papabear #11
  Asszem be kell szállni az "otthonából/hálószobájából Faraday kalickát" üzletágba, lesz jövője...
 • Sanyix #10
  2 ideg között vegyületek ja. De idegszálon elektronikusak.