kvp#16
"Szvsz. az is vicc ám, hogy szinte azonos dolgokra különféle funkció vannak egy telefonnak. Van infra és bluetooth aztán van SMS és MMS van GPRS és 3G, stb. És mindez egy telefonban. Perszehogy átláthatatlan és kezelhetetlen. Miért nem tudják megoldani, hogy én ne is lássam, hogy SMS-t vagy MMS-t írok, egyszerűen ha teszek hozzá képet, akkor MMS-ként kezeli majd a szoftver, ha nem, akkor meg SMS-ként. Ugyanígy a GPRS és a 3G közt is magától választhatna..."
Szerintem erdemes lenne megnezned egy sony-ericsson telefont. Nekem a regi ericsson-os szoftverrel futo sony-ericsson-os t290-esem van de mindent kezel rendesen es nem lehet eltevedni a menuben. Ha valaki pedig nem akarja a menut hasznalni, akkor shortcut-ban kint van minden a fokepernyon (hivas, sms, net). A bejovo cuccok pedig popup-ban jonnek elo, csak oket nyomsz es mar mutatja is. Kepet, hangot es videot tud kuldeni sms-ben, mms-ben es email-ben is, bar sms-ben csak az ems kepes telefonok tudjak fogadni a kepeket (tehat nokiak, motorola-k, samsung-ok nem). Tud truetype-os formazott uzenetet kuldeni minden formatumban, hosszlimit nelkul (csak memorialimitalt), kezeli az osszes nyelvet es valaszthato a billentyuzetkiosztas is. (nekem csak a gsm7 van engedelyezve, mert a rendes magyar ekezetes karakterek nem 7 bitesek hanem 16 es sokkal dragabb lesz toluk az sms)
A halozatvalasztas pedig automatikus, a net megy gprs/vonalkapcsolt/sms modon is, es alapbol addig fallback-el amig nem tud valahogy csatlakozni. (ha kell van tuzfal is de ahhoz mar menu kell, ott van a kezi protokoll es halozat kivalasztas is ha valakinek kell) Annak idejen azert vettem mert ez volt a legolcsobb telefon ami tudott mindent ami nekem kellett. Java nincs, viszont van hozza ingyenes c fordito, tehat lehet felrakni java runtime-ot (csak a nativ c-s cuccokhoz kepest lassu lesz mint a doglott csiga). Kapcsolodni csak halozaton vagy soros porton tud (rs232c) cserebe azt toltesz fel ra amit akarsz. (pl. telnet es remote desktop kliens is van) Irda (infra), usb adapter es kulso kamera is van hozza akinek kell.
Ez egy alap telefon, amit hozza nem erto embereknek keszitettek. Tehat mindezen szolgaltatasokbol tobbnyire csak a hivas/sms/net funkciokat fogjak hasznalni (fokepernyorol elerhetoek menu nelkul), esetleg az ebreszot, a naptarat es a szamologepet (a naptaras/kisharangos ikon ala vannak gyujtve a fomenuben). A tobbi amolyan extra, foleg mivel a telefon halalosan gyenge hardvert kapott (ugyanazt amit a t20-asok).
Ezzel csak azt akartam mondani, hogy lehet jo termekeket gyartani, csak az europai piacra nem eri meg. Az amerikaiak vegtelenul lebutitott keszuleket kernek, az azsiaiak mindentudot, az europaiakkal meg mar senki nem torodik. Akinek elege van a nokia fele kaotikus menurendszerbol vagy a semmit nem tudo motorolakbol annak javaslom a sony-ericssonokat (bar nalluk is romlik a minoseg csak szerencsere a kisebb valasztek miatt lassabban mert tobb idejuk van a fejlesztoknek egy-egy telefonra)
ps: A mobil-tv tokeletesen megy udp-s videos voip kliens-el mar gprs-en is. (legalabbis nekem 120x80-ban ment egy teszt erejeig) Az egyetlen gond az ara, ugyanis a szolgaltato nagyon sokat ker a nyilt ip-s adathozzaferesert. Egyebkent adhatnak az adast udp broadcast-al is, akkor elofizetok szamatol fuggetlenul mindenki _ingyen_ foghatna minden cellaban a csatornakat.