Berta Sándor

Távirányító lehet a mobiltelefonokból?

A mobiltelefon egy évtizede még státuszszimbólum és ritkaság volt, ma már azonban egyre inkább úgy beszélnek róla a szakemberek, mint egy számos eszközt felváltó univerzális termékről.

Kezdetben nagy dolog volt a mobil készülék, amelyről telefonálni tudtunk. Majd jött az SMS, később a szintén nagy népszerűséget kivívó MMS. Napjainkra azonban a sok kiegészítő funkció mellett kezdenek háttérbe szorulni ezek az alapvető szolgáltatások. A mai korszerű mobiltelefonok többségénél már szinte követelmény, hogy legyen bennük kamera, MP3- vagy zenelejátszó, a telepített programok segítségével lehessen velük böngészni az interneten, akár e-mailt is fogadhassanak, de akár határidőnaplóként, számológépként és ébresztőóraként is működjenek.

Nos, a szakemberek szerint ez a folyamat a következő években csak erősödni fog. A legújabb funkció, amivel minden átlagos mobiltelefon hamarosan büszkélkedhet majd a távirányítás. Mindez azért is egyszerűnek tűnik, mert sok mobil készüléknek van infraportja, így az ötlet megvalósítható. Sőt, van egy próbálkozás, nevezetesen az irRemote Control nevű szoftver, ami ingyenesen letölthető. Azonban egy új szoftver telepítése a mobiltelefonra még sok felhasználónak okoz komoly problémákat.

Ezért döntöttek úgy a Korea Telekom mérnökei, hogy két készüléket is piacra dobnak. Az Ann Cutie és Ann Sweety, amelyek már használhatók a televíziók vagy a DVD-lejátszók távirányítójaként is. Bloggerek ugyanakkor ráakadtak a Sony-Ericsson 2005-ben az Egyesült Államokban bejelentett szabadalmi beadványára. A dokumentum egy olyan mobiltelefonról szól, amely távirányítóként is működik és rendelkezik az ehhez szükséges plusz billentyűkkel, gombokkal is.

A téma azonban egy másik megoldás miatt is érdekes lehet. Az AT&T amerikai távközlési konszern ugyanis egy olyan szolgáltatást kínál az ügyfeleinek, amelynek a segítségével bárki IP hálózaton és a mobiltelefonján keresztül távirányíthatja a lakásában található szórakoztatóelektronikai készülékeket. Az AT&T Homezone szolgáltatását megrendelő felhasználók a jövőben a mobil készülékükről vezérelhetik a merevlemezes videorekorderüket. A jövőben pedig bővülhet majd azoknak a termékeknek a tábora, amelyek szintén távirányíthatók lesznek akár a mobiltelefonunk segítségével is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Penge4 #16
    Psiloc Total IRremote, Simán csak IR Remote és hasonlók.
  • Hegyikecske #15
    bírom h mkiazt írja h húúúdemilyen régi, bár konkrét progi nevet, elérhetőséget senki nem említ...
  • InfectedMann #14
    Ez egy ezer éves dolog.
    Kicsit levannak maradva a srácok
  • KISSMYPS3 #13
    Hy!

    Blasta, mi a neve a proginak, amit használsz?

    Kösz.
  • Blasta #12
    Én per pillanat Bluetooth-on irányítom a pécémet, N6131-el... :D
    Jól jön divx-ek ágyból történő nézésekor :D
  • Hegyikecske #11
    pdara milyen progit használsz? Arra én is keresnék valami teljes verizós távirányítót megköszönném ha tudnál segíteni, mert a mostani telóm nem symbianos :(
  • Hegyikecske #10
    dettó, milyen jó is volt... Csak azt sajnáltam h csak shareware verzió volt, de ugye az infra adott volt, és tényleg nagyon 5letes volt!
  • Gerygrey #9
    Nekem már a 7650-en is megvolt a (cikkben a képen is látható) Psiloc Total IRremote progi, ami 2002-es modell ha jól tudom... Valaki már megint feltalálta a spanyolviaszt (csodálom hogy nem az Apple, ő szokott ilyen "forradalmi újításokat" a világba kürtölni...) :D

    Azonban egy új szoftver telepítése a mobiltelefonra még sok felhasználónak okoz komoly problémákat.
    A pénzért csengőhangot letöltők és az elmegyógyintézetek paciensei mellett őket is tiszta szívemből sajnálom
  • kanylac #8
    Valóban nem mondanám ujdonságnak ezt a dolgot, a 3660-asomat rendszeresen használtam távirányító helyett. A távirányító is azon tárgyak közé tartozik, amelyeket rendszeresen elnyel a tér-idő kontinuum.

    "Akarom mondani, a 6600 óta ki látott infrás symbianos Nokiát?"
    Ezek szerint az E50-es nokiám a 9.1-es symbiannal is egy elavult modell lehet, mert én megtaláltam benne az infrát, és használni is szoktam.
  • Mberke #7
    Én a gépemen ha tévét vagy filmet nézek, mindig a mobilom hazsnálom távirányításra. Az újabb sonyericsson mobilokban mind benne van. Bluetoothon keresztül megy. Saját kiosztást is lehet csinálni.
    Az infrás(PDA) megoldással volt haverom meg vagy 6 éve szivatta a tanárt még gimiban.