Gyurkity Péter

A Novell nem támogatja a Microsoft szabadalmi törekvéseit

A Novell a napokban nyújtotta be éves jelentését az amerikai Értékpapír és Tőzsdefelügyeletnél, amelyből a tavaly kötött megállapodás egyes részleteire is fény derül. Redmondban eközben egyes vezetők szerint is új szelek fújdogálnak.

Az éves jelentésben szó esik a két cég között tavaly novemberben létrejött szövetség több részletéről, amelyet az érdeklődők - főként a nyílt forráskódú platform támogatói - alaposan kiveséztek és folytatják a vizsgálódást. Az anyagiak mellett főként a licencek és a szabadalmak érdeklik őket, és kérdéseikre végre több ponton is választ kapnak.

A megállapodásból kiviláglik, hogy a Microsoft öt év alatt több százmillió dollárt költ licencekre, marketingre és a partner termékeinek értékesítésére. Ebből egészen pontosan 240 millió dollárt fordítanak SUSE Linux Enterprise Server licencek beszerzésére, miközben a Novell bizonyos részesedést biztosít a nyílt forráskódú szoftverekből származó bevételekből. Több érdeklődő elsősorban arra kíváncsi, hogy a Novell kötelezte-e magát a redmondi szoftvercég szabadalmi követeléseinek és állításainak támogatására, főleg ami az utóbbi hetekben felmerült vádakat illeti. Erre a jelek szerint nem a válasz, mivel az anyagból kiderül, hogy a Novell elzárkózott a szabadalmi kérdések közös kezelésétől és nem támogatja partnere törekvéseit ezen a téren.

A cég vezetése továbbra is kitart azon álláspontja mellett, hogy a szövetség kedvez a nyílt szoftvereknek. Szerintük ez főként a nagyvállalati szegmensben figyelhető meg, ahol a kompatibilitás, az interoperabilitás ígérete számos ügyfél érdeklődését felkeltette, és mindez segíti a Linux elterjedését. A kritikusok azonban kiemelik, hogy a megállapodás nem jelent menedéket azoknak, akik a jövőben szabadalomsértési vádakkal lesznek kénytelenek szembenézni. Itt ugyanis az irodai szoftverek hiányoznak a felsorolásból, ráadásul az OpenOffice, WINE és Open-Xchange csomagokat név szerint is megemlítik, mint kivételeket.

Ami a Microsoft magatartását és a nyílt forráskódú platformmal folytatott viszonyát illeti, még egyes vezetők szerint is egyértelműen új szelek fújnak Redmondban. Jerry Fishenden, a brit részleg technológiai igazgatója szerint ez, vagyis a könnyedebb, lazább felfogás, a partneri kapcsolatok meglebegtetése még a vállalaton belül is meglepetést okozott, ám a kereskedelmi és nyílt szoftverek támogatása jól megfér egymás mellett. Erre bőven van példa, hiszen az IBM, a Sun és a Novell is ezt az utat követi, minden probléma nélkül.

A szakember kitért az dokumentumformátumok kérdésére is, ahol szerinte a sokat kritizált Open XML az Office csomag formátumainak megnyitása iránti régi vágyat váltja valóra. Furcsállja, hogy ezért elítélik a céget, hiszen a másik oldalon az OpenDocument kizárólagos támogatása ugyanolyan magatartás, amiért korábban szintén a Microsoftot kritizálták.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Torrent911 #4
    MS mindig keveri a szart
  • turul16 #3
    Samba gondolom benne van.
  • turul16 #2
    Ez nagyon úgy néz ki, hogy GPLv3 jelenlegi változatával Sun-nak is és Novellnek is megfelele. Microsoft van ellene.
    GPLv3 azt fogja tudni, hogyha az MS elad egy GPLv3 terméket akkor a szabadalmai használatára engedélyt adott, amiket az adott termék használ, GPLv3 -as licenses termék meg tovább adható.
  • turul16 #1
    Open XML vs OpenDocument.

    Az a gebasz, hogy az MS elfelejtett eljöni OpenDocument szabvány kialakításakor.
    Aztán csinált egy konkurens szabványt, ami nem kompatibilis meglévő szabványokkal.

    Ha el jött volna OpenDocument -et gyártani akkor, most egy mindenki által elsődlegesen támogatott formátum lenne.