Gyurkity Péter

Részletek a Microsoft-Novell megállapodásról

A Novell által a Tőzsdefelügyeletnek eljuttatott dokumentumból kiderülnek a megállapodás pénzügyi részletei. Eszerint a szoftvercég csaknem 500 millió dollárt fizet ki különböző célokra.

A Novell közleménye részletesen leírja az újdonsült szövetségesek által tervezett kiadásokat, illetve ezek célját. Megtudhatjuk, hogy a Microsoft összesen mintegy 450 millió dollárt különít el, amelynek nagy részét előfizetési kuponokra, marketingre, illetve a múltból felbukkanó esetleges szabadalmi problémák elhárítására szánnak. Ez utóbbi a Novell számára is kiadást jelent, így igyekeznek elejét venni a jövőben keletkező vitáknak.

Nézzük a részleteket: a redmondi szoftvercég 240 millió dollárt szán a SUSE Linux Enterprise Server (SLES) frissítését, a hivatalos támogatás igénybevételét lehetővé tévő előfizetői kuponok vásárlására. Az egy-, illetve több éves periódusra szóló kártyákból 350 ezer darabot szándékoznak beszerezni, mégpedig évi 70 ezres pakkokban.

További 94 milliót költenek marketingre, vagyis öt éven át egymás mellett népszerűsítenék a Windows és a Linux operációs rendszert, 108 millió pedig a szabadalmi viták elhárítása céljából kerül a Novellhez. Ez utóbbinál a Novell is kifizet minimum 40 milliót (az eladásoktól függően), ami arra nézve jelent garanciát, hogy a Microsoft nem fogja beperelni a Suse vásárlókat szabadalomsértésért.

A szoftvercég abban reménykedik, hogy a partneri kapcsolat révén virtualizációs területen is előrenyomulhatnak, vagyis saját szoftverükkel hatékonyan kihasználják majd a több operációs rendszer egyidejű használatából fakadó előnyöket. A Novell eközben leszögezte, hogy a megállapodás nem sérti a GPL (General Public License) licencet, vagyis a szövetség semmilyen szempontból nem kifogásolható. A kételyek eloszlatása érdekében külön oldalt hoztak létre, amelyen megválaszolják a gyakran felmerülő kérdéseket.

Ami a dokumentumformátumok kompatibilitását illeti, a Novell itt az OpenOffice csomagban megjelenő támogatást emeli ki. Az ingyenes szoftver ugyanis megbirkózik majd a Microsoft Office Open XML szabványával, ami a cég szerint nagyobb interoperabilitást tesz lehetővé a Linux és Windows platform között.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BiroAndras #34
    "Windows az alapból egy szarul kialakított rendszer nem úgy mint a unix/linux."

    Egyáltalán nem. Csak más a megközelítése. A linux/unix eleve sokfelhasználós szerver OS-nek készölt, a win meg 1 felhasználós desktop OS-nek.
    A linux kockáknak készült, a win meg mindenki másnak.

    "Ha winfost feltelepíted. Akkor tök fasza gyors meg minden. De ha kicsit is megtömöd akkor már belassul az egész."

    Attól függ, mivel tömöd. Ha szar bugos stuffal, akkor persze belassul. De ez is kezelhető, csak egy kicsit takarítani kell.
    Viszont, ha vigyázol rá, akkor évekig mehet probléma nélkül. És a közhiedelemmel ellentétben újraindítani sem kell.

    "A winxp televan tömve regisztrációs kulcsokkal."

    A linux meg konfig fájlokkal van tömve. Szerintem a registry fejlettebb megoldás, csak az MS-nek nem kellett volna hagyni, hogy bárki bele szemeteljen.

    "ÉS mivan akkor ha valami kifagy??? Sokszor nem lehet leállítani."

    De, le lehet állítani mindent. Hacsak nem kernel módban ragad be valami (hálózat vagy CD szokott), de ez elég ritka.
  • kiscsula #33
    Hali. Tudom 1 kicsit későn írok ide de talán még nézi valaki a fórumot ha nem hát nem. Az egészről annyit. Windows az alapból egy szarul kialakított rendszer nem úgy mint a unix/linux. A winfos-ban rengeteg hiba van. Alapból a kernel hibásan van megírva. Ha winfost feltelepíted. Akkor tök fasza gyors meg minden. De ha kicsit is megtömöd akkor már belassul az egész. Ha unix/linux rendszereket vesszük. Ott is van ilyen csak megoldható. PL: vegyünk egy alap rendszert mondjuk a debian alap rendszerét ami csak a működését szolgálja. Nincs grafikus felület se semmi. Így iso-ban 128 mega. 300 megát rak fel. Ha akarsz grafikus felületet, akkor +200-400 mega. Attól függ hogy mit akarsz. KDE? Áhhh nagy a tárhely szüksége viszont szép grafikus felület, gnome nem annyira szép felület de kevesebb tárhely, XFace gyenge grafikus felület de nagyon kicsi a tárhely szükséglet. Ha megvagyunk a grafikus felülettel akkor jöjjenek a továbbiak, pl: wine, apache2,php5,mysql,squid,ftpd,sshd stb... Pakoljuk mondjuk meg a linuxot annyira mint a winXP mérete. Gyorsaság? debian > windows . Rakjunk winxp-re videókari driver-t hang, lan driver-t. Mondjuk az XP nem SP1 sem SP2 akkor rakjunk 2.0 usb driver-t és directx-et. Rakjunk egy winamp-ot,teljes macromedia-t és még sorolhatnám. Gyorsaság? debian > winxp. És már ott tartunk hogy a windows eléggé lassú. Persze ez gép függő is. De még az erősebb fajta gépek is megérzik. Mért? A winxp televan tömve regisztrációs kulcsokkal. Ezeket az opr-nek előkell keresnie /idő/ elkell indítani /idő/ stb.. stb... ÉS mivan akkor ha valami kifagy??? Sokszor nem lehet leállítani. unix/linuxban ott van a kill parancs kill -9 programnév vagy bármi más ez addig baszkurálja a progit míg szét nem szedi. ebbe nem is lehet belekütni mert a fejlesztők is ezt a parancsot ajánlják a leállításokhoz!!! Akkor a linux elég gyors nem? De még gyorsítható is rajta. Az egész rendszert visszaforgatjuk (programokkal együtt) a kernelbe és voálá. Már is mennyire gyors. Erről ennyit.
  • BlackRose #32
    Mi jó ebben az MS-nek? Pl. a Linux terjedése a számítástechnika gyorsabb fejlődését idézheti elő. A Microsoft pontossan tudja, hogy nem képes maga kihasználni a felhalmozott tőkéjét, és ezért szövetségeseket keres.
    Miért Novell, miért nem Red Hat aki a cégi - corporate Linux piac 75-80% birtokolja? Szerintem azért mert a Novell sokkal mélyebb kapcsolatokat élvez a nagycégekkel, és a Microsoft itt két legyet csap agyon egy csapásra. Az egyik, hogy gyorsítani tudja (a Linux közösség segítségével a fejlődést), mert ugye ha együttműködnek, gyorsabban haladnak mindketten, de ugyanakkor a RedHat által aki az igazi óriás a cégi Linux világban, megtartja magának az ellenfelet. Egy RedHat vs. Novell háborúban a Microsoftnak sokkal jobban felel meg a RedHat győzelme, és a Novell támogatásával - együttműködéssel valójában a Novell sírját segíti kiásni. A Novell fantasztikus fejlesztői gárdával rendelkezett mindég és most is, de a legpocsékabb menadzmentel. A jó fejlesztői gárdának egy részét is így akár el tudja majd kaparintani. Az üzlet az csak kimondottan érdekekre épül, a Microsoft ez esetben jól lépett, de a Novell az még véletlenül sem. Persze a jövő majd megmondja kinek van igaza.
  • throwthisaway #31
    3.5.valamennyi (jelenleg) Próbálom magam átszoktatni WindowMaker-re, de az még kiábrándítóbb állapotban van... :(
  • medawo #30
    Te figy. Mikor használtál utoljára KDE-t és hányas verzió volt? Én életembe nem hallottam még ilyeneket és nem is tapasztaltam. Te tudhatsz valamit...
  • abzu #29
    igaza van fourgee-nek hogy nincs ilyen hogy mindenre jó.
    Mellesleg it csodálkoznak azon,hogy tömi bele a pénz? a windows kiöregedett és alaapból rozsdásan készült. az alapok hibásak voltak és mellesleg a macOs X-et akarják kiütni sztem megint.
  • throwthisaway #28
    "melellesleg azért mindenki vita nélkül elismeri, hogy azért a KDE és a Win GUi között van pár fényév különbség a KDE javára":
    Aham, a kedvencem a KDE-ben az, amikor a képből kilógó ablakot átméretezem és a frame átméreteződik, de a rajta lévő kontrollok ebből semmit nem vesznek észre.
    Szintén tetszik a drag&drop esetleges megvalósítása: triviális esetek tömege nincs megvalósítva, olyanok sem, ami már tíz éve alapnak számít bármilyen profitorientált gui-ban. Valahol olvastsam, hogy Unix-os körökben a CDE-t tartják a világ legbugosabb GUI-jának. Saját tapasztalataim szerint a KDE is sikerrel indulhatna az összemérettetésben.
    De úgy alapvetően az X egér-esemény kezelése is meglehetősen "sajátos" "dragging"(megfogsz valamit az egérrel és arréb viszed) kezelést valósít meg.
    De ez itt már nagyon OFF.


  • medawo #27
    "A helyzet az, hogy mindig mindenre meg kell találni a megfelelő oprendszert, mert traktorral sem lehet Forma-1es futamot nyerni, meg Forma1-es autóval sem lehet szántani. :)"

    Ez így igaz. De ha egyszer egy dolgot a linux is tud. Sőt szinte mindent amit a win, akkor minek adjak ki sok pénzt a winre.
    Amúgy az igaz, hogy megfelelő dologra a megfelelőt. Ezért használok vmware-t. A vmware egy emulátor, amivel linux alól tudom futtatni a windowst. Így pl lehet Photoshopozni, Dreamweaverezni stb...
    Modellezésre én inkább a Maya-t ajánlanám mert az van linuxra is.
  • fourgee #26
    Ecsém, azért vesznek méregdrága cuccot, mert játszani akarnak rajta :)
    Én pl. szintén játékok miatt fogok jó gépet venni, meg videószerkesztéshez. Ha meg webserver-re, meg email szerverre lesz szükségem, akkor egy Toshiba belsejű all in one 1 winchesteres router-szerver megoldást fogok választani, amin természetesen Linux van, mert a Small Business Server meg sem mozdulna rajta. :)

    Itt most igazából az a baj, hogy a linuxosok mindenre Linuxot képzelnek el, a Winesek meg mindenre Windowst (má' tele a tököm veletek). A helyzet az, hogy mindig mindenre meg kell találni a megfelelő oprendszert, mert traktorral sem lehet Forma-1es futamot nyerni, meg Forma1-es autóval sem lehet szántani. :)
  • medawo #25
    "Elvárják, hogy ha megveszik a méregdrága HW-t akkor az teljesítsen is valamit."

    Ha elvárják akkor miért win-t akarnak? Szerinted a szervereken nagyrészt miért linux van?