Figyelőnet

Eljött a Novell ideje?

A cég képviselője szerint 2006 a Novell éve lesz, hisz a piaci viszonyok optimálisak. Kérdéses azonban, hogy jogos-e a cég optimizmusa, s a bemutatott termékcsalád elegendő lesz-e a sikerhez.

A Novell vezetői szerint a Windows Vista premierjének elhalasztása megadta a lehetőséget, hogy ebben az évben a versenytársak újabb piacokat hódítsanak el a Microsofttól. A Novell a terjeszkedést egy komplett irodai csomaggal képzeli el, amely segítségével a cég által kifejlesztett alkalmazások futhatnak mind szerver, mind kliens oldalon, a Windowst teljesen kiiktatva. Azt persze még nem lehet tudni, hogy mennyire lesz sikeres a Novell akciója. Egy azonban biztos, hogy a Vista késése a Novell malmára hajtja a vizet.

"A jövő irodája" rendezvényen a SUSE Linux legújabb változatának bemutatása mellett a cég megpróbálta ráirányítani a megjelentek figyelmét a Novell által kínált Open Workgroup Suite irodacsomagra. A cél érthető okból az eladás volt, így hát nézzük a portékát. A vállalat az irodacsomagját két opcióban árulja. Ha az elsőt használjuk, akkor szerveroldalon csak Linuxot használhatunk, míg a második lehetőségnél már a NetWare komponenseit is feltelepíthetjük. Így a csomag tartalmazza az Open Enterprise Server megfelelő verzióját, a cég csoportmunkaszoftverét a GroupWise-t, egy rendszerfelügyeleti eszközt, a ZENworks-t. Míg kliensoldalon megkapjuk a Linux Destkop és az OpenOffice.org for Windows megfelelő számú példányát.

A legteljesebb bemutatásra a SUSE Linux új háromdimenziós felülete az Xgl került. S ezen a ponton talán érzékeny pont lehet a Microsoft számára a Vista csúszása, hiszen az Xgl tudja majd mindazt, amelyre a következő Windows ablakkezelője képes lesz. A bemutató körülbelül 10 percig tartott, s mindezen idő alatt szinte mindent láthatott a nagyérdemű. Továbbá figyelemre méltó, hogy mindezt egy Ati 9600-as videókártyával érte el az Xgl felület. Kijelenthető, hogy ezen a ponton a Novell elvette a Microsoft kenyerét, s most a Vista fejlesztői törhetik a fejüket, hogy miként is tudnának valami újat fejleszteni a készülő desktopra.

Szintén itt debütált a SUSE Linux újabb attrakciója, a Beagle nevű keresőmotor. Amely a Windows startmenüjéhez hasonló, azon különbséggel, hogy itt a programok, dokumentumok és meglátogatott weblapok között tudunk keresni különböző kulcsszavak és opciók segítségével, viszonylag gyorsan.

Eljött a Linux éve?

A Suse Linux legújabb változata tehát szép és okos. Azt azonban nehéz megjósolni, hogy a teremben ülők bizalmát mennyire nyerte el az ott látott előadás, hiszen egy vállalkozás számára a legkevésbé fontos, hogy forogjon és pörögjön a képernyő. Mivel a magánfelhasználóknál problémát okozhat, hogy a Linux használatával eltűnnek a Windows alatt használt néhány program futtatásának lehetőségei, így lehet, hogy a Novell terméke náluk csak egy futó kaland lesz.

Az új SUSE Linux előnye lehet viszont, hogy támogatja a 64 bites architektúrákat. Így azon felhasználók, akik a közelmúltban vásároltak új számítógépet, s 64 bites processzort és azt támogató alaplapot vásároltak, talán egy rövid kitérőt tesznek a Linux birodalmába, hogy kipróbálják, mit is tud a gépük. Ám a Vista megjelenése után nagy valószínűséggel továbbra is Windows-felhasználók lesznek, mint Linuxosok. A feltételezést erősíti, hogy e felhasználók nem is tartoznak egyelőre szorosan a Novell célcsoportjába.

Persze azt, hogy mely vállalkozásnak éri meg az átállás, nehéz megítélni. Ez minden esetben ugyanis egyedi megfontolás kérdése. Az azonban biztos, hogy a SUSE Linux Enterprise Destkop 10 önmagában kevés az átálláshoz. A komplett irodai csomag esetén pedig a költségek racionalizálását szokták leginkább említeni, ugyanis maga a szoftver beszerzése lényegesen olcsóbb, mint a Microsoft-példányok esetében. Valamint azt, hogy a Linux piaci méretéből adódon biztonságosabb rendszer, ugyanis kevesebb, a Linux meggyengítésére írt vírus jelenik meg.

A Microsoft azonban a Linuxhoz értő szakemberek alacsony számára hívja fel a figyelmet, amelyet nehéz tagadni. S így a vállalat szerint hosszú távon hiába olcsóbb a Linux bevezetése, a redmondi cég megoldásai megtakarítást jelentenek. A Windows szállítójának állításai szerint továbbá egy biztonsági rés felfedezése és kijavítása között az ő terméküknél sokkal rövidebb idő telik el, mint a Linux esetében. Továbbá a Microsoft szerint sokkal több a kritikus hiba a Linux esetében, mint a Windowsnál. A legnagyobb különbség azonban továbbra is a két rendszerhez értő szakemberek számában mutatkozik. A Microsoft termékéhez ugyanis piaci méretéből adódóan könnyebb azt kezelő informatikust keríteni, mint egy Linuxos kollegát. S valószínűleg ez a tény még sokáig a Windowst fogja erősíteni.

Igazságot tenni tehát nehéz, hogy melyik rendszer alkalmasabb, hiszen ez mindig egyéni felmérésen múlik. Van példa átállásra mindkét oldalon. Egy biztos, nagy valószínűséggel a Microsoft nem fog sokáig pihenni, s lépéseket tesz, hogy ez az év ne lehessen a Linux éve. Mindent egybevetve tehát 2006-ban folytatódni fog a Linux terjedése, azonban nagy áttörés valószínűséggel nem várható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Benedicht #104
    "A masik dolog pedig, hogy itt nem is annyira technologiakat feltenek, hanem jobbara attol tartanak, hogy ipari kemkedesek nyomai napvilagot latnak. Igen, van a ket ceg kozott, mindketten tudjak, csak ez amolyan patt helyzet."

    Szerintem nem ez a helyzet. A driverekben nagy foku optimalizacio van. Ez nyilvanvalo(nyilvanvalobb mint az allitolagos ipari kemkedes szvsz), es ezt nem szeretnek a masik termek drivereben viszontlatni. Hogy miert is? Egy-egy tesztben nagyon sokat szamit - foleg egy videokartyanal - hogy a teszt hany pontot hoz ki, ezeket a teszteket sokan megnezik, ez alapjan dontenek, tehat az eladasokban meglatszik.
  • HUmanEmber41st #103
    Hajrá LINUX :) :)
  • rigidus #102
    "Mert versdeny van a két gyártó között. Nem is kicsi :)"

    Ha viszont egy kinai gyarto bedob egy olcso es elfogadhato minosegu/teljesitmenyu GPU-t nyilt forrasu driverekkel, akkor ezzel a hozzaallassal oriasit hasalnak.

    A masik dolog pedig, hogy itt nem is annyira technologiakat feltenek, hanem jobbara attol tartanak, hogy ipari kemkedesek nyomai napvilagot latnak. Igen, van a ket ceg kozott, mindketten tudjak, csak ez amolyan patt helyzet.

    Eleg csak belegondolni abba, hogy mas tobb szaz hardvergyartot nem is erdekli, hogy a driveruket most nyilt vagy zart forrason adjak kozre, mert igazabol nincs sok jelentosege.
  • rigidus #101
    "ráadásul sokkal hamarabb lesz az enyészeté a technológiája, mert a kutya sem fogja továbbvinni ha ő nem. :)"

    Ez sajnos ma mar nem szempont. Magasrol tesznek ra ha egy (jo) technologia a kukaba kerul. A lenyeg egy: a profit. Nem azert gyartanak/szolgaltatnak, hogy a szuksegleteket kielegitsek, hanem a profitert. Ha pedig a profithoz az kell, hogy szuksegletek kieleguljenek, akkor a szukseglet is eszukbe jut mint szempont. Ha pedig tobb profit van a szuksegletek kielegitese nelkul is, akkor minden mas megy a kukaba. Ez viszont mar moralis kerdes.
  • strogg #100
    Mert versdeny van a két gyártó között. Nem is kicsi :)
    A driver forrásból vissza tudod következtetni, hogy a GPU hogyan is müxik. Ez pedig nyílván nem publikus:))
    Ezt én megértem. Azt nem tudom megérteni, hogy a xaros 2e forintos softmodem -től mit vár a gyártó. Arra nyugisan adhatna ki doksit, hogy legalább a közösség tudjon drivert írni. De inkább kotlana rajta. Itt jön be a szemlélet kérdésköre. Nem jött még rá, hogy a xarja nem fog többet érni, ha kotlik rajta, ráadásul sokkal hamarabb lesz az enyészeté a technológiája, mert a kutya sem fogja továbbvinni ha ő nem. :)
  • Sanyix #99
    Nemértem az nvidia driver linuxra miért zárt forráskódú? Mi hasznuk van ebből? Driverért amúgy sem kapnak pénzt, akkormeg miért nem nyílt? Amúgy az ati is elkezdhetne egy normális nyílt forráskódú linux driver írásához, nemtom miért olyan lehetetlen ez, elég sok más gyártó már túl van ezeken...
  • rigidus #98
    ott a pont
  • rigidus #97
    Na elkezdodott az SG-n az ujabb eszosztas.
  • immovable #96

  • strogg #95
    "Hardver kompatibilitás:
    Linux:Windows - 4:4
    (Ez a Win előny elenyészik lassan, de még él, pl nekem sincs OpenGL driverem Linux alá, az Nvidia kártyámhoz, le kell majd töltenem, de jobb lett volna, ha telepítőCD-n érkezett volna, mint a Win-es)"
    Az nvidia egy ingyenes, de zárt drivert ad a kártyáihoz. És legalább sokkal kezelhetőbb, mint az ati-é. De. Mivel zárt, ezért license engedély kell a disztróba való elhelyezéséért, de ennek áthidalására egy natív 2D drivert ad az nvidia. Ez telepedik. A license pénzbe kerül, tehát a letölthető verzókban nyílván nincsne benne. De pl: a mandriva Club edition-ben (ami nem inygenes klubtagság után tölthető le "ingyen") alapból telepedik az install-kor. De ugynaez a helyzet a dobozos suse-val is.Sőt ott a frissítések áttkeintésekor fel si ajnálja, hogy mint "frissítést" felteszi neked. Szóval nem a közösségen múlik ennek am egoldása, amit megtehettek, azt megtették ennek érdekében.
    Amíg az nvidia nem enyhít a feltételeken, addig be KELL tartani az nvidia license-t.
    ennek a license díjnak az összege is benne van a win árában, tehát ott sem tejföl az élet. ÉS még sok más eszközé is. (flash player pl.)