Gyurkity Péter

Interneten az összes egykori amerikai katona adatai

Az Ancestry.com ezúttal az amerikai háborúkban harcolt katonákkal egészítette ki adatbázisát, ami összesen mintegy 90 millió főt és 3,5 millió hősi halottat jelent a gyarmati háborúktól kezdve Vietnamon át Irakig.

A népszerű családfakutató és -kereső portál a napokban katonai iratokkal egészítette ki meglévő adatbázisát, amelyeket több forrásból szereztek be, hogy a lehető legteljesebb kínálatot biztosítsák az érdeklődőknek. A teljes anyag, amely a normandiai partraszállás évfordulójáig, azaz június 6-ig ingyenesen elérhető, összesen 90 millió besorozott és önkéntes katona, ezek között pedig 3,5 millió hősi halott adatait tartalmazza az USA és az első 13 gyarmat összes fegyveres konfliktusából.

A tájékoztató szerint a teljes adatbázis Jamestown 1607-es megalapításától kezdve végigköveti az amerikai fegyveres konfliktusokat. Ezeket kezdetben természetesen még az angol telepesek vívták az őslakosok, illetve a franciák ellen, majd a sort a később függetlenné vált Egyesült Államok folytatta, hol az anyaország, hol más gyarmattartók, illetve az egyre inkább kényelmetlenné váló indiánok, valamint Mexikó ellen harcolva. A számok ismeretében nem túlzás Tim Sullivan, az oldalt üzemeltető cég első emberének kijelentése, miszerint majdnem minden amerikai család érintett volt ezekben az összeütközésekben.

A főként a Nemzeti Archívumból származó anyag többek között 37 millió képet, regisztrációs kártyát, katonai évkönyvet, négy háborúból származó fogolynyilvántartási adatokat, valamint a Tengerészgyalogság 1893 és 1958 közötti összeírásait foglalja magában, kiegészítve a polgárháború kapcsán megítélt egykori nyugdíjjárulékokkal.

Az oldalt üzemeltető vállalat és anyacége, a MyFamily.com több mint 3 millió dollárt költött a beszerzésre és a dokumentumok digitalizálására, amelyen többek között 1500 írásszakértő dolgozott 270 ezer munkaórában. Természetesen nem minden katonai okmány áll rendelkezésünkre, hiszen ezek egy része eltűnt, megsemmisült, vagy éppen titkosított, így nem hozzáférhető.

Az oldal tavaly az egykori emigránsok adatainak közlésével nyitotta meg kapuit, a brit testvéroldal pedig a rabszolgakereskedelem okmányaival követte a példát. A portál emellett megnyitotta kanadai, ausztrál és német lapjait is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #3
    szolgálatban lévő katonák természetesen nicsenek az archívumban és talán élők sem..
  • T0nk #2
    Ez nem egyszerű. Ez alapján a terroristák szelektíven kiírthatják az irakban szolgáló katonák rokonait. Ráadásul ingyenesen letölthető. Bravó. Nem arabok alapították ezt a céget?
  • Tetsuo #1
    itt lehet kersni amcsi rokonokat? remélem küldenek 1-2 millát! ;)