Berta Sándor

Puskázás zenelejátszóval

A technika fejlődése az iskolai vizsgákra is hatással van. Az elmúlt évtizedben a papírfecniket felváltották a mobiltelefonok, ma pedig az MP3 lejátszó vette át az ügyeletes kütyü szerepét.

Egyre több iskolában okoz problémát a kifinomult puskázás. A diákok igyekeznek minden megoldást megragadni és az utóbbi hónapokban elterjedt az MP3-lejátszók digitális puskákként való alkalmazása. "A fiatalok nagyon hamar rákaptak a dologra. Nagyon könnyen új puskázási módokat találnak ki" - nyilatkozta Aaron Maybon, a Meridian városában található Mountain View Középiskola tanára. Az oktatási intézmény nemrégiben betiltotta a különböző zenelejátszó készülékek használatát, hogy így vegyék elejét a digitális puskázásoknak. Kiderült ugyanis, hogy sok diák tárolt az eszközökön definíciókat és más információkat.

Shana Kemp, az amerikai iskolák rektori egyesületének szóvivője elmondta, hogy ugyan nincsenek konkrét számadataik arra vonatkozóan, hogy hány diák alkalmazta az elmúlt időben ezt a módszert, azonban az tény, hogy a iPodokkal vagy más készülékekkel való puskázás egyre inkább divat lett. "Egyes diákok előre felveszik a vizsgakérdésekre adott válaszokat. Mások a kedvenc zeneszámaik szövegeiben rejtik el a feladatok megfejtéseit" - árulta el a 16 éves Damir Bazdar.

Utóbbi módszerre talált bizonyítékot Henry Jones, a kaliforniai San Gabriel egyik iskolájának tanára is, aki az egyik vizsga alatt talált az egyik diáknál egy iPodot és a zeneszámok szövegei között elrejtve meglelte a feltett kérdések helyes válaszait. "A tilalom nem oldott meg semmit, az ember egyszerűen elrejti a fejhallgatót és olyan pozíciót vesz fel, mintha elgondolkodna vagy pihenne" - hangsúlyozta a 17 éves Kelsey Nelson, aki hozzátette:, aki csalni akar, az úgyis megtalálja a módját.

Az észak-karolinai Duke Egyetem viszont más utat választott. A hallgatók 3 éve rendszeresen iPodot kapnak. A tanárok azt vizsgálják, hogy az ajándék készüléktől javul-e a tanulási teljesítményük. Tim Dodd, a Duke Egyetem Akadémiai Integrációs Központjának munkatársa szerint a csalások száma az elmúlt tíz évben fokozatosan csökkent és ez a tendencia az iPodok használatának bevezetése után sem változott.

A zenelejátszók kitiltása az oktatási intézményekből korántsem példátlan eset. Tavaly a bajor és a görög általános és középiskolákból is kitiltották a mobiltelefonokat, mert így akarták elejét venni az erőszakos és a pornográf videók, valamint a digitális puskázások elterjedésének. Tavaly áprilisban pedig szintén Bajorországban felmerült, hogy az MP3-lejátszókat is kitiltanák a helyi iskolákból.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • doki100 #48
    Már elérhető egy új és eddig ismeretlen puskázási módszer. A karórába van beépítve egy LCD kijelző amin txt file-ként tudod olvasni a word-ben megírt tételeket. A memóriája 2 GB ez szinte korlátlan mennyiségű adat tárolására képes. Itt találtam rá: www.mp4ora.hu vagy itt: www.cyber-watch.hu Egyébként egy csomó minden mást is tud, de engem ez a funkció érdekel. MP4 videó lejátszó, színes kijelző, MP3 lejátszó, Diktafon, FM-rádió, Képnézegető stb... Nézzétek meg. Remélem ti is tudjátok majd használni. Ja és az ára is elég baráti: 20.000 Ft-tól már találsz jót. Garantáltan lebukásmentes puskázási tipp. Ez a legjobb puska. Üdv.: Doki
  • slime001 #47
    pulóverbe tökéletesen meglehet csinálni:) Felvezeted a zsinórt a csuklódik, majd oda szikszalagozod és csak fogod a fejed és közbe hallgatod:)
  • chuky123 #46
    Szerintem ez szar puskázási módszer.
    A fülhalgatóval és a zsinorjával tuti lebukás max a hosszúhajú csajok (fiuk)
    tudnának megcsinálni.
    Ez is csak 1 ipod reklám volt
  • Kövesdi A #45
    jó ez igaz de akkor ha nem a fül duoval baszakodunk baszakodhatunk a telefon korzorjával és kereshetjük ki az épen kellő tételt !
    nem egyszerüb hangatni csak hát igaz hogy ott a cabelel nagyon nagy a riziko faktor !
    könyü le bukni !
    bár csak lehetne szerezni olyan egészen kicsi fülbe simulo és a fülel azonos szinü fülhagatot ami nem cabeles hanem infras vagy valami hasonlo azal sokal könyeb lenne de gondolom nem lenne olco ugy hogy inkább marad a tanulás !
  • ssdb #44
    puskázás mindig volt és mindig lesz, csak a mód változik...
  • Chrystopher #43
    Amúgy a mobiltelefonos puskázás a legegyszerübb.
    .txt-be gépen megírod 10 per(e)c alatt. Bluetooth vagy infra átküld. Dogánál lábadközé lapot amennyire tudod lecsúsztatod az asztal aljára. Szvsz legegyszerübb. Tudod ki fog ba**akodni a füldugóval... bahh
  • Chrystopher #42
    tudod amit puskázás közben elolvasol és leírsz annak a 90%-át életed végéig megtanulod. Amilyen stressz alatt vagy.
  • Kövesdi A #41
    hu hát én nem nagyon mernék igy puskázni a szakmunkás vizsga irásbelijén !
    szerintetek észre venék a fülembe dugot fülest ?
    mivel nálunk írásbelin ki lehet dolgozni az anyagot ara van 30 perc kb

    végülis igen puskázni egyszerüb mint meg tanulni de Aa következménye is nagyobb !
    pl vakvágányra is küldhetnek egy darabig !
  • Mike #40
    ezért nem szokott érdekelni a jelölt fecnije
    milyen referenciái vannak, vagy mit mond magáról, mihez ért, illetve a beszélgetéskor úgyis kiderül van-e hozzá lövése vagy sincs, de ha tegyük fel nem derülne ki, akkor is kiderül a próbaidő alatt :) vagy esetleg az első közös meló alakalmaával
    informatikában a fecni nem támpont, persze ezt mások nem tudják
  • Mike #39
    végre valaki, aki úgy puskázik ahogy én :)))

    A4-es lap, ugyanaz a toll, ugyanolyan kézirással, jöjjön rá, hogy nem akkor irtad, félidőben simán ki lehet tenni magad mellé és mazsolázni

    másik, amikor a tételeket otthon dolgozod ki, pecsétes lapra másolod, ha meg sima A4, beadod :)) nem kell se kisfecni, sem egyéb ketyere