Berta Sándor

Tíz éves a német Sulinet

A projektet egy évtizeddel ezelőtt hirdették meg, célja a számítógépek és a laptopok használatának elterjesztése volt a német iskolákban. Annak ellenére azonban, hogy a tapasztalatok kedvezőek, nem minden szakember kapkod az új tanítási lehetőség kipróbálásért.

"Ami itt látható, az a Fórum. A rómaiaknál ez volt a piactér" - mondta Markus Schega, a Heinrich Zille Általános Iskola tanára. Azonban az iskolások által készített honlapon található fotón nem a Fórum, hanem csak egy berlini park falának maradványai láthatók. Ez azonban a tanár szerint mindegy, a lényeg, hogy a diákok megtanulják használni az új dolgokat, például a digitális fényképezőgépeket, a szkennereket, a Word szövegszerkesztő programot. Majd amint megvoltak a fotók, az osztály tagjai közösen készítették el a weboldalt.

Sajnos azonban hiába hirdette meg közösen immár tíz éve a német oktatási minisztérium és a Deutsche Telekom az Iskolák a világhálón programot, ez a jelenség mégsem általános Németországban. A legtöbb tanár még mindig idegenkedik tanítás közben a laptopok vagy a számítógépek használatától. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a legtöbb oktató vagy nem tudja kezelni a készülékeket vagy nem ért a rájuk telepített szoftverekhez.

A Lehrer Online nevű oldalon szerencsére bőven van ellenpélda is. Ezen a portálon a tanárok számolnak be a számítógépek és más készülékek tanórák közbeni használatának tapasztalatairól. Például Birgit Tramnitz bonni tanárnő osztályában a gyerekek imádnak SMS-ezni, így megtanította őket, hogy hogyan írjanak rövid szöveges üzeneteket francia nyelven.

"Naponta átlagosan 21 000 látogatót regisztrálunk, hírlevelünket 22 000-en kapják meg" - nyilatkozta büszkén Richard Heinen, a Lehrer Online főszerkesztője. Azonban ez azt jelenti, hogy a tanároknak még mindig csak a tíz százalékát tudják megszólítani. Pedig sok szakember örül a lehetőségnek. "Egyértelműen pozitívak a tapasztalataink. A gyerekek felszabadultabbá válnak és mivel össze vannak kötve egy hálózatba, segíthetnek egymásnak, és ellenőrizhetik is egymást" - hangsúlyozta Ulrich Engelen, a Güterslohi Evangélikus Alapítványi Gimnázium igazgatója, ahol immár 1998 óta használnak laptopokat az oktatásban.

"Bebizonyosodott, hogy a notebookkal tanuló gyerekek sokkal nagyobb örömmel tanulnak, mint a hagyományos oktatásban részt vevő társaik, képesek csoportokban is dolgozni és segíteni egymásnak" - összegezte a tapasztalatokat Gabi Reimann médiapedagógus professzor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Darth Sith #3
    naná. Bár annyival meglehetne oldani, hogy a wireless-t a tanár tudja kontrollálni, és amíg nem akarja hogy menjen, addig legalább az MSN kivan iktatva az óráról. Vagy másik megoldás, összes gépre radmin-t telepíteni, és a tanár a sajátján kis képernyőn látja hogy mit csinálnak a diákok..
  • mikloss #2
    "Bebizonyosodott, hogy a notebookkal tanuló gyerekek sokkal nagyobb örömmel tanulnak" sztem meg egyszerűen csak játszanak meg msneznek rajta órán persze kis méretre téve az órai anyagot :)
  • szombi #1
    Ez egy reklám, hogy laptopot használjanak a tanárok...