Berta Sándor

Mobil osztállyal rukkolt ki az Apple

Az eddig a számítástechnikai és a szórakoztatóelektronikai piac egyik meghatározó szereplőjeként ismert amerikai vállalat vezetői úgy döntöttek, hogy ezúttal egy teljesen új területen, az oktatásban mutatkoznak be.

A számítástechnikai konszern részt vesz a kölni Didacta oktatási kiállításon, hogy így népszerűsítse az iskolák számára kifejlesztett mobil osztályát. Az Apple korántsem számít új résztvevőnek az oktatásban, hiszen a cégnek csak Németországban 22,5 százalékos részesedése van az oktatási piacon és ezzel piacvezető. Jelenleg több mint 100 német iskolákban használják a diákok a vállalat programjait és eszközeit.

"Számunkra a tartalom és nem a technológia az első. Azt szeretnénk, hogy az emberek kreatívak, és ne csak szimpla vásárlók vagy fogyasztók legyenek" - hangsúlyozta Herve Marchet, az Apple Europa képzési részlegének vezetője.

Az Apple mobil osztályában a tanárnak lehetősége van az összes tevékenység megfigyelésére, ellenőrzésére. A számítógépek össze vannak kötve egymással, a tanár így minden számítógéphez hozzáférhet. A képzési programban a cég segít a tanároknak és a szülőknek abban, hogy miként taníthatják meg a gyerekek számára a számítógépek kezelését. Mindez azonban nemcsak azt jelenti, hogy a fiatalok hogyan férjenek hozzá a tartalmakhoz, hanem azt is, hogy akár ők maguk is készítsenek el új anyagokat.

Persze a képzési háttér megteremtése nem olcsó mulatság. Jelenleg egy közepes felszereltségű, 16 MacBook-ot tartalmazó mobil osztály ára kereken 14 000 euró. A vállalat nem hanyagolja el az egyetemeket és a főiskolákat sem. Jó példa erre az Apple on Campus program, amelyben minden osztrák egyetem részt vesz és a cég szakemberei ezenkívül számos előadást is tartanak a hallgatók számára. A témák között van a tartalomkészítés, ezen belül például a podcasting is. Az Apple a svájci oktatási piacon is jelen van, itt a részesedése 45,1 százalék, míg Ausztriában ez az érték 23,5 százalék.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • remark #4
    "Számunkra a tartalom és nem a technológia az első."

    Ezzen nem csak ok vannak igy. A nagy cegek nem termeket arulnak, hanem koncepciot, markat, eleterzest, eszmeket stb.
    A "termeles" nem ertek, senki se akarja megfizetni. Valamelyikotok esetleg a termelesben dolgozik? Rendszergazda, vagy programozo, vagy grafikus talan? Ok a ma kubikusai... (Engem beleertve.)

    "Azt szeretnénk, hogy az emberek kreatívak, és ne csak szimpla vásárlók vagy fogyasztók legyenek"

    A "ne csak szimplan" persze nem azt jelenti hogy azok ne legyenek. Sot, ellenkezoleg. Legyenek olyan fogyasztok akik megvesznek minden vackot, mert azt hiszik hogy attol kreativak lesznek.
    Viszont markaepiteskent jol hangzik ez: "Az Apple a kreativ emberek eszkoztarat biztositja."
    Haha. Ezzel az atlatszo szoveggel beprobalkozni. Ki az aki ezt beveszi? (Tudom a valaszt: mindenki.)

    Az oktatas is csak egy a meghoditando piacok kozul, mindegy milyen cegrol beszelunk. Nagyszeru uzlet, nagyszeru reklam, es nagyszeruen lehet a jovo fogyasztoit idejekoran kulonfele dolgokra raszoktatni.
    Az iskolakban talalhato meg a friss husok tobbsege. Leendo fogyasztok akik fogyasztasi szokasait meg alakitani lehet. Valamit a suliba jarok hatalmas
    tomegén uj szolgaltatasokat, termekeket lehet szinte ingyen tesztelni.

    Es emelett milyen jol hangzik az hogy a dolgot be lehet ugy allitani hogy az X ceg nagylelkuen az oktatast tamogatja. Jot tesz az imidzsnek is (=markaepites).

    Egyebkent meg kivancsi lennek milyen szerzodest ir ala az Apple ezekkel az iskolakkal. Hamár egy ceg lepaktal egy iskolaval, akkor nagyon kemeny szerzodeseket szokott kotni, melynek az a lenyege hogy minden, a tamogato ceg szamara elonytelen dologgal szemben az iskolanak fel kell lepnie.
    Mas szavakkal: megveszik a cegek az iskolakat szepen egyesevel, ahol mar csak olyasmik tortenhetnek, ami nem sertik a cegek erdekeiket.

    Kozben tessek tovabb almodozni a szabadsagrol.
    Koztereket plazakra csereljuk, iskolakat ceges bemutatoteremme, aztan a munkahelyekre valo droidok kepzohelyeve degradaljuk az egyetemeket, mindezt arra hivatkozva hogy ez a fejlodes miatt van igy. Ahajaaha.
  • Troll #3
    Ez az első mondat nem kellett volna, az Apple számára az oktatás egyáltalán nem teljesen új terület. Már a kezdetek kezdetén úgy szereztek piaci részesedést, hogy iskoláknak "special deal"-eket adtak. Mint a cikk második felében felsorolt számok mutatják, nem ma kezdték az ipart.
  • asysoft #2
    Én megelégednék azzal is, ha a billentyűzeteket lecserélnék 1-2 helyen. A podcasting oktatás viszont nagyon nem hiányzik:)
  • Su0my #1
    De jó lenne ha BME-n is Apple cuccok lennének