Gyurkity Péter

Év végén jönnek az AMD asztali négymagosai

Szinte özönlenek a hírek a kisebbik processzorgyártó háza tájáról és egyre több részlet jelenik meg az új négymagos chipekről. A cég ezúttal a Phenom FX rendszer erejét demonstrálta, valamint bemutatta az első 45 nanométeren szilíciumlapkát.

Az AMD jó ideje adós a szaftos részletekkel, hiszen vetélytársa minden erővel azon van, hogy beledöngölje a betonba céget, mégpedig vadonatúj iker- és négymagos fejlesztéseivel, amelyek egyszersmind helyreállítják az Intel némileg megtépázott hírnevét. Igaz, a hivatalos bejelentésekkel még mindig várnak a kisebbik gyártó részéről, ám a jól értesültek szerint a jövő héten végre itt is sebességbe kapcsolnak, és ismertetik az új asztali márkanevet. Addig is be kell érnünk az újabb információmorzsákkal, amelyek ezúttal az asztali zászlóshajókról érkeztek.

Eszerint a cég a napokban újságírók előtt demonstrálta a még idén megjelenő Phenom FX processzorok erejét. Az asztali vonalon az abszolút csúcskategóriát képviselő négymagos processzorokból akár kettőt az egyazon alaplapra pakolhatunk, amely igencsak kedvező mutatókat produkál. A bemutatón a rendszer csaknem valósidőben tömörített be egy 1080p felbontású teljes mozifilmet H.264 formátumba, miközben a beszámolók szerint a hőleadás igencsak kedvező szinten maradt. Arról már nem szól a fáma, hogy a kétprocesszoros felállás szereplői milyen órajelen futottak, ám ez 2,6 GHz környékén lehet, amit a korábbi hírekben is jeleztek.

Az asztali csúcskategória zömét a Phenom sorozat képviseli majd, amelynek FX-jelzést nélkülöző tagjai nem támogatják a kétchipes felállást. Az Agena magra épülő változatok négymagos, míg a Kuma kódnevű fejlesztések ikermagos felépítéssel jelennek meg, ezek alkotják majd a legerősebb változatok családját. A középkategóriában egyelőre megmarad az Athlon 64 és a Sempron név, de azt nem tudni, hogy meddig.

A rövid bemutató fő attrakciója egy 300 mm-es, 45 nanométeren készülő szilíciumlapka volt, amely bizonyítja, hogy az AMD is gőzerővel dolgozik az új generáción. Míg az Intel még az év vége előtt szeretné lerántani a leplet a Penryn család szintén 45 nanométeren készülő példányairól, az AMD legkorábban 2008 közepén készülhet el saját fejlesztéseivel, vagyis a legjobb esetben alig fél éves késésben lesznek a riválishoz képest. Az alacsonyabb csíkszélességtől a skálázhatóság növekedését, valamint a fogyasztás mérséklését remélik, ami egyben a teljesítmény megugrását is jelentené.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lee56 #41
    Tényleg 1re több progi húz hasznot a többmagból, CoH is támogatja, Theatre of War-nak már a demójában is volt multitasking kapcsoló...

    Olyan világ felé haladunk sanyix :), muszáj, ha el akarnak majd adni a procigyártók 8 meg mégtöbbmagos procikat, ki a fene venné meg ha nem használná ki semmien szoftver. Tudom jó fegyver a marketing, de csak a hülye embereken nem gazdagszanak meg a gyártók ma már talán :)

    @ Keldor : Ugytudom a nehalem olyan lesz mint a fusion amd-nél, cpu-gpu hybrid, ugyhogy valószinüleg nem csucsgrafikát fog nyujtani, nem halnak ki a videokártyák, max a belépőszint és az alaplapra integráltak, tehát amit írtam az megállja a helyét, persze neked is igazad van, azt veszel amit akarsz, csak érzékeltetni akartam, hogy talán nem azt :)
  • JTBM #40
    Megmérted?
    Kihasználja. Már eleve többmagos procira írták a progit.
  • Sanyix #39
    Dehogy használna ki...max álmodban. És egy olyan világban ahol minden úgy működik ahogy kell, és mindennek van értelme :)
  • JTBM #38
    Az új játékok kihasználják, sőt, igénylik a nagy teljesítményt.
    A Supreme Commander-rel pl. én csak kis pályán tudok játszani, mert a közepes pályákon már úgy belassul a játék, hogy élvezhetetlen lesz. (AMD A3000+ ; 1GB RAM ; AMD Radeon X1950Pro 512MB)
    Kellene egy duplamagos proci, amit a játék 100%-osan ki is használna, meg legalább 2GB RAM, de inkább 4GB RAM.
  • maestro85 #37
    egyébként cikket olvasva... Az hogy filmet kódolnak h.264-el, eléggé relatív, beállításoktól függ a gyorsaság, sőt, nem csak lassítani, hanem fokozni is lehet a konvertálás sebességégt beállításokkal. Ergo , utálom a relatív meghatározásokat. Viszont így-is úgy is jó teljesítmények ígérkezik. Nemrég CSAK néztem egy HD előzetest az 1,5 CeleronM-es lapimon, 92% terhelés volt.
  • maestro85 #36
    "A 9K különséget 3,9 év (9000 HUF/192 HUF/12 hónap) alatt hozza vissza az intel Core2 Duo."
    LoL!!!
    Látszik, hogy agyatlanul vitatkoztok. Mondj egy ember aki 3,9 mondjuk 4 évre tervez gépet. Az átlag ember hamarabb lecseréli a gépét. Kidobja. Elavul. Ha játszani akar, márpedig a géptulajok nagy része játszik, ennyit nem vár. Legyünk már reálisak. Egy cég a saját gépparkját hamarabb leamortizáltatja, pedig csak doc-ot készítenek rajta. Szép...
  • maestro85 #35
    Szerintem nem mi döntjük el melyikből vesznek többet, hanem legfőképpen az oem gyártók. Átlagusernek nem kell még a leglasabb core3 de még a x2 3600+ sem kell, a játékok sem hiszem hogy kihasználják még ezeket rendesen. inkább videókari kell. Az olcsó kategóriában egyértelműen az amd költséghatékonyabb, ezen nincsen értelme vitaztkozni, a csúcsteljesítményre meg szűk körnek van igénye, meg a nagyzó embereknek. Jelen pillanatban éppen 1386MHz-en futó gépről netezek. A másik gépem gyorsabb, mert azzal grafikával is foglalkozom. De irodai alkalmazásnak minek gyorsabb?
  • Keldor #34
    :)
    Nem erről van szó, csak ne írd már ki azt, hogy én nem fogom megvenni... sry de bántja a szememet!:) Én se írom ki, hogy te meg szűz maradtsz életed végéig...
  • JTBM #33
    intel Core 2 Duo 6600 - 50K
    AMD Athlon X2 5600+ - 41K

    Az árkülönbség tényleg csak 9K, amit a vételnél még erősen figyelembe kell venni, az a fogyasztás.

    Nekem a gép szerintem megeszik havi kb. 3K áramot, ami kb. 8.45 óra naponta átlagban.
    A két CPU közt 20W fogyasztáskülönbség van az intel javára, ami havi 192HUF fogyasztáskülöbséget jelent. (20W * 8,45óra/nap * 30nap * 38HUF /1000)

    A 9K különséget 3,9 év (9000 HUF/192 HUF/12 hónap) alatt hozza vissza az intel Core2 Duo.

    Ez valakinek megéri, de szerintem a többségenek nem.
  • waterman #32
    megbízhatóság? -> alaplapi bios frissítés és nem a gyári cd-s, hanem netről letöltött frisebb driverek használatával igencsak javul a megbízhatóság. alapvetően egyik gyártó sem csinál jobbat vagy rosszabbat, mert ami nem megy át az ellenőrzésen, azt kidobják vagy lesz belőle celeron.. tehár rá van írva a procira mit várhatunk el tőle.

    pl vettem egy 3800+ X2-est még november elején és ha azt nézzük, hogy az intel azóta mit hozott össze, akkor kicsit szorongok, hogy nekik gyorsabbak a kétmagosaik, miért nem vártam még egy kicsit a vásárlással.. de ha így nézem akkor még most is várhatnék, mert most meg amd fog dobbantani.. szóval az otthoni felhasználóknak igenis számít az ár, nekem is - és pont az otthoni felhasználók vásárolnak 3-4 évre gépet - , csak vannak akik egy kicsit értenek is hozzá. vannak akik tesco-sat vesznek, én olyat akartam ami a legolcsóbb és 2 mag van benne (volt még a pentium d, de annak se jövője nem volt már akkor, se 31 fokos idle hőmérséklete..) és nekem bejött az amd. vagy az hogy két magos és ha valami leterheli/kiakasztja az egyiket akkor a másik még azért oda tud állítani 2 ghz-et. ha most lennék abban a helyzetben, hogy új konfigot vegyek, akkor erősen elgondolkodnék az intel féle megoldásokon. amelyik olcsóbb..