Gyurkity Péter

Az AMD válasza az Intel újdonságaira

Az Intel a CeBIT alatt mutatta be következő generációs asztali chipkészleteit, amire természetesen az AMD is készült. A kisebbik processzorgyártó terveiről nemhivatalos források számoltak be.

Ilyen a spanyol nyelvű Chilehardware, amely egy táblázatban foglalta össze a vállalat várható fejlesztéseit, már ami az asztali chipkészleteket illeti. A már korábban jelzett időszakban, vagyis a második félévben három különböző változat megjelenésére számíthatunk, érkezik a HyperTransport 3.0, valamint a PCI Express 2.0 támogatás - a DDR3 memóriákról ezúttal nem esett szó.

A csúcskategóriában az RD790+ érkezik, két PCI Express x16 csatolóval, érdekes módon itt a szabvány második generációjának támogatása egyelőre hiányzik. Megjelenik viszont a HT 3.0, és a két csatlakozó révén természetesen a CrossFire is, és a hírek szerint lehetőség nyílik a négyes, vagyis a Quad CrossFire felállásra is, mégpedig négy x8 bővítőhely alkalmazása révén.



A középkategóriát az RX740+ hivatott kitölteni, amelynél már felbukkan a PCI Express 2.0 (egyetlen csatlakozó képében), és némi meglepetésként egy integrált grafikus vezérlő is, annak ellenére, hogy a kategória jelenlegi első számú versenyzőjénél (RS690) ez nincs jelen. A belépő szintre vágyó vásárlók igényeit az RS740+ hivatott kielégíteni, integrált DirectX 9-es vezérlővel.

2008 első félévében még egy további példány érkezik majd, amely a középkategóriában hoz magával gyors frissítést. Az RS780 ugyanis végre DirectX 10 és Universal Video Decoder támogatást is magában foglaló integrált grafikus chippel jelenik meg, és a PCI Express 2.0 sem hiányozhat a lapról. Ez a sorozat már az újgenerációs déli hídra épül, 12 USB 2.0, hat SATA, valamint hagyományos PATA és PCI támogatással - kiegészítve a Vistában megjelent ReadyDrive megoldással. A hírek szerint ezen példányok már 55 nanométeres gyártástechnológiával készülnek majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #10
    Hát persze, hogy úgy gondolja, máshol ezt le is írták feketén-fehéren. A cél a procik számítási teljesítményének drasztikus növelése -- gyorsabban, mint amit az egyszerű mag-többszörözés jelent (főleg, hogy azt nehezebb kihasználni egy bizonyos szám fölött). Majd később talán megkeresem azt az anyagukat, amiben az Inteles - MHz-mánia utáni - magsokszorozási mániával állítják szembe a saját megoldásukat. És mit az isten, pár hónappal később az Intel is ilyen irányú fejlesztési tervet prezentál, milyen érdekes.
  • dez #9
    Úgy értettem, egyelőre az integrált gpu-t tartalmazó chipseteket a hagyományos módon fogják használni, irodai pc-kben, stb. Hogy később mi lesz... (Hát jön a prociba integrált. :) Az lesz az igazán optimális nem-grafikai számításokra.)
  • asysoft #8
    Lehet, de igaz:) És a slide-on lévő "accelerator" elnevezés is arra utal, hogy az AMD is így gondolja...
  • asysoft #7
    Nem feltétlenül, a mainstream szegmensbe szánt chipseteknél pl valószínűleg nem, ott inkább a különálló videokártya dívik... (Mondjuk egy átlagfelhasználónak, aki csak netezik, az is elég.)
  • dez #6
    Bár a chipsetbe integráltat legtöbbször ténylegesen grafikára fogják használni szerintem.
  • dez #5
    Hé, ez az én szövegem! ;) :D
  • dez #4
    Ezen infók egy része már ismert volt, hivatalos forrásból.
  • asysoft #3
    Szerintem ennek az alaplapi chipsetbe integrált dolognap általános célú gyorsító szerepet szánnak (lásd GPGPU, illetve az AMD CtM megoldása), legalábbis ebből a slideból ítélve.
  • Godefroy #2
    Az Intel bemutatta, az AMD felesztéseiről meg nem hivatalosan egy spanyol honlapocska vázolt fel elképzelést...

    A két dolog elég messze van egymástól.
  • sathinel #1
    Kíváncsi leszek hogy az ATI kártyákkal kkooperative tud majd dolgozni az alaplapi ATI chip, vagy az csak butított? Mert egy kis +-t fog jelenteni az ATI számára ha ezek is összedolgoznak egy rendes vidkarival. Főleg ha az új generációs vidkarikat is berakhatod majd egy régi mellé, és összedolgoznak. Ha jól tudom az ATI-AMD páros ebbe az irányba megy.