Gyurkity Péter

Bemutatkozott az AMD Barcelona sorozata

Újabb részletek derültek ki a Barcelona sorozatba tartozó négymagos szerverprocesszorokról. Az AMD kétszeres teljesítmény ígér azonos fogyasztáson, amely maga mögé utasítja az Intel fejlesztéseit.

A Barcelona sorozatba tartozó Opteronokról tajvani források szolgáltak újabb részletekkel, mégpedig egyenesen a processzorgyártótól származó információkra hivatkozva. Az ikermagos és négymagos kiszerelésben érkező chipek közül utóbbiak kapják majd a főszerepet, ami nem véletlen, hiszen az Intel is a négy magra támaszkodó Xeonokkal igyekszik minél nagyobb szeletet kiharapni a szervertortából. Az AMD azonban ismét nagyobb teljesítményt ígér, ráadásul változatlan fogyasztás és nagyobb kompatibilitás mellett, ami vonzó ajánlat lehet az érdeklődőknek.

A gyártó elsőként a kompatibilitást emelte ki a platform előnyei közül. Az új négymagos Opteronok ugyanis mindössze egy BIOS-frissítést igényelnek és együttműködnek a meglévő Socket 1207 foglalatú alaplapokkal. Az architektúrális változtatásoknak köszönhetően - legalábbis az AMD saját mérése szerint - az új példányok pontosan a kétszeresét nyújtják teljesítményben az ikermagos elődökhöz képest, a legújabb Xeonokkal szemben pedig 20, illetve 50 százalékban teljesítenek jobban az integer és a lebegőpontos számítások terén. A virtualizáció támogatásán is javítottak, a "nested page tables" funkció révén a virtuális környezetben is közvetlenül a processzor felelős a memóriaelérésért, ami a a cég szerint a natív megoldásokhoz közeli sebességet biztosít.

A fogyasztás szinten tartásáról továbbra is a PowerNow technológia gondoskodik. Ennek legújabb változata az ismertető szerint akár 75 százalékos megtakarítást tesz lehetővé, vagyis a fogyasztás és a hőleadás nem növekszik jelentős mértékben az ikermagos példányokhoz képest. Az egyes processzormagokat eltérő órajelen futtathatjuk, illetve a magok mellett egyéb egységeket is takarékosságra inthetünk, ami tovább csökkenti a chipek étvágyát.

Az elsőként megjelenő példányok 128 kB elsőszintű gyorsítótárra támaszkodnak majd, amelyet magonként 512 kB L2 cache egészít majd ki. Ehhez társul a megosztott harmadszintű gyorsítótár, ami szintén a lapkán kapott helyet, így gyorsabb a rendszerbuszt használó megoldásoknál.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #9
    Nekem a 720p-sek mennek 40-50%-al coreavc codeccel, 1080p meg csak tcpmp-vel megy normálisan, bár az már 24 fps helyett 22-vel, de itt nincs gond, mert ennél nem kezd késni a hang mint a többi lejátszónál, 2 fps különbséget nem nem lehet észrevenni. 1080i az más lejátszóval is sima ügy.
  • LordNorboy #8
    Nekem egy 2GHz-es Athlon XP-m van. Én KMPlayert használok (HD-nél high speed beállításokal). Az 1280x720 -as videók is menek 70-90%-os CPU terhelés mellett.

    link: http://www.free-codecs.com/download/KMPlayer.htm
  • windoki #7
    VLC-vel nekem is szaggatott egy 2500as Bartonon, de az
    MPlayer "simán" viszi akadozás nélkül. (Igaz, csak 720-asról van szó, 1080-ast még nem teszteltem)
  • grebber #6
    Csak jönnének már ki nagyon kiváncsi vagyok!
  • Mynet #5
    lol, nekem az 1080i-s 300 tailer szaggatott kegyetlenül. már elkönyvelem, hogy ilyet sem fogok nézni. majd mpclassi helyett mplayer 10el nyitottam meg és láss csodát neakat eg pillanatig sem :)
  • Sanyix #4
    jó lejátszót kell használni, azon nem szaggat az 1080p sem :) nekem is socketa-s van még, 2500+ @ 3100+ (2,1 ghz).
  • maestro85 #3
    Jó a szó tesó! Én úgy érzem ez az év végére jön össze, vagy jővő év elejére, mikor a Phenom megjön. Én addig kivárok a socketA-val. Bár már most szaggatot, a Pókember3 HD mozielőzetese. Na de ez van.
  • Zro #2
    Remélem most már beindul az AMD. Új gépet akarok venni, s ideje, hogy az AMD valami ütős választ adjon C2D-re :)
  • hiftu #1
    Remélhetőleg hamarosan asztali gépekbe való AMD processzorokról is hasonlóan kedvező információk kerülnek napvilágra. Éljen az árverseny!