Gyurkity Péter

Olcsó DirectX 9-es kártyák árasztják el a piacot

Miközben az nVidia bemutatta legújabb zászlóshajóját, a két rivális gyártó megrendeléseiből kiderül, hogy a következő generáció olcsóbb példányai előtt a kivonulóban lévő DirectX 9-es sorozatok belépő szintű példányaival árasztanák el a piacot.

A DigiTimes kínai forrásokra hivatkozva számolt be arról, hogy az nVidia a napokban méretes megrendelést adott le partnerének, az UMC-nek, mégpedig a G72 chipen alapuló GeForce 7300-as grafikus chipek legyártására. A pontos darabszámot ugyan nem hozták nyilvánosságra, ám a lépésből sejthető, hogy a cél a DirectX 9-es generáció legolcsóbb változatának egy utolsó rohamának előkészítése, még mielőtt az érdeklődés végképp az új fejlesztések felé fordul.

Ezzel egy időben az AMD-ATI is az UMC-hez fordult, ők azonban a szintén 80 nanométeren készülő és hasonlóképpen belépő szintű RV505 és RV516 chipekből szeretnének minél többet legyártatni. Számítások szerint ideális esetben, vagyis nulla selejtaránnyal ez csaknem 8 millió új grafikus chip leszállítását jelentené, amely a Radeon X1300 kártyák jelenlétét erősítené fel a piacon. A jelek szerint mindkét cég egy utolsó rohamra készül, és ebben számítanak a Windows Vista terjedésére is, hiszen a Microsoft sokat kritizált új operációs rendszere ezen DirectX 9-es kártyákat szabja minimális feltételként a "Vista Premium" jelölés használatához.


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az nVidia éppen a napokban rántotta le a leplet legújabb zászlóshajójáról, a GeForce 8800 Ultra kártyáról, amely némileg megnövelt órajellel igyekszik bebiztosítani a vezető helyet. Az elnevezés kuriózumnak számít, hiszen az Ultra név a 6-os sorozat óta nem bukkant fel. A G80 mag órajele ezen kártyákon egészen pontosan 612 MHz, míg a memória 2,16 GHz-en fut. A memóriabusz változatlan, maradt 384 bites, úgyszintén a memória mérete, amely itt is 768 MB.

A megjelenés május 15-én esedékes, ami nem véletlen, hiszen az AMD is ekkor mutatja be végre az R600-at, amely Radeon HD 2900 XT néven lát napvilágot. Azt még nem lehet tudni, hogy melyik kártya kerül ki győztesen a versenyből, de az biztos, hogy mindkét fél újabb fejlesztésekkel készül, hogy elhódítsa a leggyorsabbnak járó titulust.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mrgixer #40
    2 tápbemenet?
    Lassan külön tápot kell venni a vga-miatt.
  • BiroAndras #39
    Lehet, hogy csak driver gyengeség. Mivel teljesen programozható shader egységekből áll a kártya, nehezen hiszem el, hogy DX10-ben sokkal lassabb, mint DX9-ben. Esetleg akkor, ha a DX10-es shaderek sokkal sűrűbben használnak egyes lassabb utasításokat.
  • dez #38
    Állítólagos tesztek alapján mondom. Ugyancsak állítólag a Geometry shadingben eleve nincs a helyzet magaslatán.
  • BiroAndras #37
    "Sőt, a GF8 állítólag kimondottan lassú lesz DX10-ben..."

    A felépítése alapján én ebben erősen kételkedem.
  • dez #36
    Szerintem a tápfeszt is magasabbra állította. (Igen, néha lehet, bár alapesetben csak a kártya BIOS-ából.)
  • lezso #35
    hát ez a driver dolog pl. abban is megnyilvánult, hogy az asus gyártott még jó régen 9550-eseket 5ns-os memókkal amiket sima catalist driverrel alig lehetett húzni, mert hamar elkeztek szemetelni, míg az ASUS saját módosított catalistjával a 600Mhz-et kibírta, és gyorabb is volt...
  • GABOR16 #34
    Mióta az AMD megvette az ATI-t a drivereik egyre jobbak (ami az Nvidia drivereiről mostanában nem mondható el).
    Fognak még ezek a kártyák szerintem kicsit gyorsulni, végülis új felépítésük van ami nem a régire épül teljesen (az Nvidia meg egy idelye már csiszolgatja a meghajtóit).
  • GABOR16 #33
    Ha ez igaz akkor nagyjából ugyan az játszódik el mint a Radeon 9700/9500 asok és a Geforce Fx között (dx8 ban még használhatók voltak a Radeonokkal szemben, de a dx9 ben megfeküdtek). Csak ezúttal kicsit több a nyers erő az Nvidia részéről.
  • lezso #32
    én is láttam egy 2900XT tesztet, jóval lassabb mint a 8800GTX, sőt aszerint csak egy hagyafingnyival gyorsabb az 1950XTX-nél! Hát ez szerintem eléggé le lehet zsírozva, és/vagy dez-nek van igaza :)
  • szokegergely #31
    Lesz aki megveszi, főleg hogy az új ati már rendelhető 85000 Ft-os áron:-)
    Driver függő minden az ati nak is lesz jó drivere, sőt majd jönni fog az omega driver is, és akkor nem lesz ellenfele a 320 stream processzor odaver majd mindennek:-)
    G.