Gyurkity Péter

Érkezőben a 3 GHz-es Opteronok

Az AMD igyekszik kihangsúlyozni, hogy a négymagosok kora még nem érkezett el, így van értelme gyorsítani az ikermagos példányokat. Az Intel prüszköl, ám belépő szintű fejlesztésein sincs miért szégyenkeznie.

A friss beszámolók szerint az első 3 GHz-es Opteronok már gazdára találtak, jóllehet az AMD hivatalosan csak mintegy két hét múlva dobja piacra a gyorsabb példányokat. A 120 watt fogyasztású szerverchipek természetesen többet kóstálnak majd, mint a jelenleg leggyorsabbnak számító változatok, így maguk mögött hagyják a 2220 SE 700, illetve a 8220 SE 1500 dolláros árát - előbbit ugyebár két-, utóbbit pedig négy- illetve nyolcprocesszoros szerverekbe szánják, ezért a nagy különbség.


Az AMD saját gyors tesztjében természetesen az új fejlesztést hozta ki győztesnek az Intel Xeon 5160 chippel szemben, amire a vetélytárs rögtön nonszensznek minősítette a mérést. Ők inkább a négymagos X5355 eredményét hozták fel példaként, ami természetesen megelőzi az ikermagos Opteront, ám ez az összevetés viszont éppen az eltérő felépítés miatt megkérdőjelezhető. Külső megfigyelők szerint a négymagos Xeonok természetesen erősebbek, ám ez a különbség jelenleg nem indokolja a jóval magasabb árakat, így a 3 GHz-es Opteronnak van esélye a jó szereplésre. Erre hivatkozik a kisebbik processzorgyártó is, amely szerint a négymagosokat egyelőre nem veszik.

Az Intelnek azonban még az asztali belépő szinten sincs miért szégyenkeznie, legalábbis a kínai PCOnline mérései alapján, amely a Pentium E2100-as sorozatot vette közelebbről szemügyre. Tesztjükben az E2140 és E2160 jól szerepelt, hiszen alig maradtak el az olcsóbb Core 2 Duo E4300 eredményétől - nem véletlenül, hiszen ezek a chipek már csak nevükben Pentiumok. A játékokban és irodai alkalmazásokban mutatott csekély eltérés azt jelzi, hogy nagyon is megéri beruházni ezen processzorokba, főleg azoknak, akik nem szívesen költenének nagyobb összeget a Core 2 sorozat izmosabb példányaira.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #9
    Most pl. 1000 dolláros Core2Quadod van? Szeretnéd, ha nem a legjobb proci lenne ennyi, hanem egy közepes? Na akkor gondolkodj...
  • who am I 7 #8
    hát nem teljesen normális az ilyen az biztos
    de tudod mit?Haggyad.MEG is érdemli

    Én általában azt veszem ami épp a legjobb teljesitményben.A gyártó mindegy.
  • kisb92 #7
    Akkor te hülye vagy!!!

    /bocsi/
  • HENCIG #6
    Nekem teljesen mindegy, hogy milyen proccal jön az AMD!!!!
    Ha sokkal rosszabb lenne mint az intel én akkor is az AMD-t használnám!
    Hála istennek azért nem sokkal rosszabb!!!
    Ha az intel-t ingyen adnák akkor sem kellene!!!!
  • dez #5
    "Az AMD saját gyors tesztjében természetesen az új fejlesztést hozta ki győztesnek"

    Miféle új fejleszétés?? Új válogatás. :)
  • dez #4
    Tévedés.
  • kandeláber #3
    Csak éppen a Pentium E egymagos.
  • oroy_ #2
  • turul16 #1
    3Ghz
    A cikben szereplő link 1.9Ghz menő értékekre mutat.