Gyurkity Péter

2010-re a noteszgépek fele flashmemóriára épül

2009 végére az értékesített noteszgépek több mint fele tartalmaz majd valamilyen formában flashmemóriát, ami a hagyományos adattárolási megoldások lassú visszaszorulását, illetve a két technológia ötvözését jelzi.

A DigiTimes az iSuppli kutatócég frissen közzétett előrejelzésére hivatkozva számolt be a várható trendekről, már ami a noteszgépek és a flashmemóriák felhasználásának fontosabb adatait illeti. Ebből többek között kiderül, hogy mindössze két év múlva már a noteszgépek több mint fele támaszkodik majd az adattárolás eme viszonylag új formájára, amely több előnyt kínál a hagyományos merevlemezes megközelítéshez képest.



Az iSuppli jóslata szerint ugyanis 2009 legvégén 24 millió olyan noteszgép talál majd gazdára, amely valamilyen formában flashmemóriát is tartalmaz. Ez a szám leginkább azért jelentős, mert ez jelenleg, vagyis 2007 első negyedévében mindössze 143 ezer darab volt, a flash-re épülő készülékek aránya tehát elenyésző. A 24 millió viszont a teljes piac (nagyjából 40 millió noteszgép) mintegy 60 százalékát jelenti majd, vagyis a flash fokozatosan kiszorítja a merevlemezeket a mobil szegmensből. Ez a folyamat persze nem ilyen egyszerű, hiszen jelenleg is több megközelítés érvényesül a területen, amelyek egymással is versenyeznek majd.

Egészen pontosan három eltérő filozófia kap itt helyet: az Intel Robson névre keresztelt platformja, a hibrid merevlemezek, amelyek flashmemóriával gyorsítanak saját sebességükön, valamint az úgynevezett SSD (solid-state drive) megoldások. Ez utóbbiak még szintén alig vannak jelen a piacon, 1 százalékos részesedésük azonban két év alatt 25 százalék fölé ugorhat. Igaz, eközben a merevlemezek sem tűnnek el, hiszen a jóslat szerint a mainstream noteszgépek 58 százaléka használ majd hibrid merevlemezt, szemben a jelenlegi 1 százalékkal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BiroAndras #29
    "Mindegyik havernak legalább 2 hétig fennvolt, de a driverhiány, és a programokkal való inkompatibilitás miatt, 1 hónapot senkinél sem ért meg."

    1. Sokadszorra mondom, hogy ez nem az MS hibája.
    2. Úgy tűnik, végre kezdik összekapni magukat a fejlesztők, mert szépen haladnak a problémák megoldásával. Amelyik cég mostanra nem tudta a termékét Vista-kompatibilissé tenni, az nem érdemli meg, hogy használjuk a termékét. Programozó vagyok, úgyhogy tudom mit beszélek.

    "És mondom, nincs értelme fícsör listákat olvasni, mert m$-nél egy ilyen lista fele sem igaz."

    Mondj egyet, ami nem igaz. Én jópárat megnéztem, és eddig mind kiválóan működik.
  • Sanyix #28
    Na te már csak tudod hogy mit csinálnak. Mindegyik havernak legalább 2 hétig fennvolt, de a driverhiány, és a programokkal való inkompatibilitás miatt, 1 hónapot senkinél sem ért meg.
    És mondom, nincs értelme fícsör listákat olvasni, mert m$-nél egy ilyen lista fele sem igaz. M$ cuccnál alap a "hiszem ha látom" hozzáállás...
  • BiroAndras #27
    "Valószínü, hogy a divatfikázók probálják ki a Vistát, hogy jól lefikázhassák, ezt te sem gondolod komolyan szerintem."

    Pont ezaz, hogy nem próbálják ki, hanem csak fikázzák. Vagy felrakják, és az első kisebb nehézség hatására eldöntik, hogy szar, és letörlik.

    "Vistának van ingyenes próba verziója ?"

    Azt nem tudom, hogy hivatalosan hogy lehet szerezni, de torrentről simán letölthető az RTM verzió, ami aktiválás nélkül is legálisan használható 30 napig. Egyébként a béták és az RC1-2 teljesen legálisan letölthetők voltak az MS oldaláról (és sávszélesség is volt bőségesen).
  • turul16 #26
    Valószínü, hogy a divatfikázók probálják ki a Vistát, hogy jól lefikázhassák, ezt te sem gondolod komolyan szerintem.

    Vistának van ingyenes próba verziója ? Vagy, hogy lehet kipróbálni ?
    QEMU vagy vmware vagy akármi visszi Linuxon, hogy jól le divat fikázhassam ? :)
  • BiroAndras #25
    "Olvasok a neten, haverok véleményét is meghallgatom, mind2 forrás szerint jelenleg még szar"

    Ezeknek a véleményeknek jó része csak divatfikázás. Ha azt akarod tudni, hogy neked jó-e, akkor fícsör listákat, meg teszteket olvass, de méginkább tedd fel és próbáld ki. Nekem már másfél hónapja élesben megy, és nincs vele gondom. Eleinte pár driver hiányzott, de észbe kaptak végre a gyártók, és most már nálam mindenhez van.
    Nekem az a tapasztalatom, hogy jóval gyorsabban indul rajta minden, mint XP-n, az Aero is kellemesen használható (nem csak csicsa), a rendszereszközök is sokkal fejlettebbek, mint XP-n, és a hálózatkezelés is lényegesen gyorsabb és stabilabb. Elvileg lényegesen biztonságosabb is, de ebből még a gyakorlatban nem vizsgázott, mivel még új és az elterjedtsége nem érte el a kritikus szintet.
    És van még pár tulajdonság, ami majd csak később fog beérni. Ilyen pl. hogy végre komolyan támogatott a 64-bites verzió, ami több memória kezelését teszi lehetővé (nem elsősorban fizikai memóriáról van szó, a virtuális sokkal gyorsabban elfogy), és bizonyos szoftverek esetén jelentős gyorsulást is hozhat.
  • turul16 #24
    Each zone has
    about 3% additional “spare blocks” beyond what is assigned to meet the logical capacity of the
    flash card. This group of blocks is commonly referred to as the “Erase Pool”.

    Meg vannak az eltitkolt blokkjaim :)
  • Sanyix #23
    Olvasok a neten, haverok véleményét is meghallgatom, mind2 forrás szerint jelenleg még szar, fanboy meg nem vagyok hogy vakon bízzak az m$ minden szavában :) És nem szeretem a jól működő rendszeremet egy szarul működőre cserélni, majd akkor ha már jól megpatchelték.
    Egyébként az m$-nél egy dokumentált feature nem jelent semmit, mert egyáltalán nem jelenti azt hogy működik is.
  • waterman #22
    "Nekmem az hangzik hihetetlenül, hogy egy nem flash -re kitalált FS tud "neírjunk gyakran egy blokkot módban" dolgozni."

    nem az fs teszi ezt, hanem az ssd meghajtó író algoritmusa. wear levelling a neve a dolognak. nyilvántartja a flash memória szabad blokkjait, aztán ha valamelyik másik blokkban írás történik, akkor az egész régi blokkot átdobja egy eddig szabad blokkba. látható, hogy így a gyakran írt fileok mindig új helyen lesznek és nem egy helyen gyepálja szét az eszközt.
  • turul16 #21
    "cache populate" -et kivéve egy ősi Linux memória kezelése nagyvonalakban megegyezik a Vistájéval ezekszerint.

    Szerintem meg lehet különböztetni az SSD -ekekt, mint ahogy most megkérdezhetem milyen vinyóm van a gépemben (Product ID), így a rendszer is tudja.

    De mint mondtam egy vinyó nem tudja megmondani mi a szabad block, hacsak el nem titkol blokkokat, tudomásom szerint a mostani vinyókon is van titkolt rész, amik badblock -ok "helyére kerülnek" , cserébe lasabb lesz az elérésük, de nem jelez badblockot.

    A rendszer nem jelzi a vinyónak, hogy mely blokkokat nem használja, így minden általa címezhető blokkot gyakorlatilag foglaltnak kell tekinteni.

    Nekmem az hangzik hihetetlenül, hogy egy nem flash -re kitalált FS tud "neírjunk gyakran egy blokkot módban" dolgozni.
  • BStage #20
    Nocsak, egy másfél éve dokumentált feature meglepetést okoz fél évvel a termék megjelenése után? De még szerencse, hogy életetdben nem használtad, de azért véleményezed...