Berta Sándor

Nagy jövő előtt állnak a flashmemóriák

Folyamatosan növekvő tárolókapacitás és adatátviteli sebesség, illetve egyre alacsonyabb ár jellemzi a flashmemória-chipeket. Nem véletlenül számítanak a képek, zenei felvételek és videók tárolására legpraktikusabban használható termékek (USB-kulcsok, memóriakártyák) napjaink slágertermékeinek.

A hordozható adattárolók használhatók digitális kamerákban, MP3- és zenei lejátszókban, mobiltelefonokban, sőt akár számítógépekben is. Mindegy, hogy SD kártyáról, Multimedia Cardról, Memory Stickről vagy Compact Flash-ről beszélünk, a gyors adattárolásban mindegyikük a segítségünkre lehet. Az USB-kulcsok mostanra a legfontosabb univerzális cserélhető adattárolókká váltak, amelyek a legkülönfélébb készülékek között is gyors adatcserét tesznek lehetővé.

A gfu német szervezet adatai szerint tavaly csak Németországban 15,25 millió memóriakártyát adtak el, ami az előző évhez képest 20 százalékos növekedést jelent. 2007-ben a tervek szerint az értékesített memóriakártyák száma elérheti a 17,5 milliót is. USB-kulcsokból tavaly 5 millió, idén pedig várhatóan 6 millió talál majd gazdára.

"Egyre nagyobb az igény a korszerű adattároló termékekre, a felhasználók hordozható és kényelmesen használható termékeket szeretnének. Az ipar igyekszik is ezeknek az elvárásoknak megfelelni, egyre nagyobb teljesítményű készülékeket dob piacra. Mindez a folyamat kitűnően megfigyelhető a memóriachipek fejlődésén." - nyilatkozta Dr. Rainer Hecker, a gfu felügyelőtanácsának elnöke.

S valóban megfigyelhető a memóriachipek tárolókapacitásának folyamatos duplázódása, ezzel párhuzamosan pedig az árak is csökkennek. Tavaly egy USB-kulcsért még átlagosan 25, egy memóriakártyáért pedig 31 euróért eurót fizetett egy felhasználó. Jövőre biztos, hogy kevesebbet fog. A legnagyobb kapacitású memóriakártyák jelenleg már 8 gigabájtnyi adatot tudnak tárolni, az USB-kulcsoknál a maximális tárolókapacitás jelenleg 16 gigabájt. Ennek növekedésével párhuzamosan nő az írási és az olvasási sebesség is, utóbbi maximuma jelenleg 45 MB másodpercenként.

A legtöbb szórakoztatóelektronikai termék rendelkezik memóriakártya-bővítőhellyel vagy USB-porttal. A memóriachipek alkalmazása ráadásul kifizetődő, hiszen könnyűek, aprók, alig fogyasztanak energiát, zökkenőmentes működést tesznek lehetővé és ellenállnak a rázkódásoknak is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kisb92 #7
    Jók ezek, míg nem jönnek a fázisváltó memóriák...
  • maestro85 #6
    Szerintem ez normális. De nem hiszem, hogy a fontosságból sokat vesztenének a winyók és az optikai tárolók. Hiszen azok is eléggé kicsik, és eléggé nagy tárhelyet biztosítanak. Már csak az élettartammal van gond, a winyókkal szemben.
  • LADA Kalina #5
    a memóriakártyák valóban jók - ezt a műfajt én is naon szeretem, de az újabban usb-kulcsoknak nevezett pendrájvok minősége meglehetősen vacak, tömegesen mennek tönkre, már alulmúlták a legrosszabb floppy-k és cd(dvd stb...)-k színvonalát is... elég gyakran hallok olyan esetekről, hogy a "laikusok" rámentik, hülömböző fontos jegyzőkönyveiket, beszámolóikat, szakdolgozat részleteiket, és máshol nem tárolják, és mikor egyszercsak nem ismeri föl az mp3-lejátszót vagy pendrájvot a gép, kétségbe esnek főleg mikor rájönnek, hogy azt már nem lehet visszaállítani... havonta legalább 1 ilyen esettel találkozok...
  • valaé valaé ná #4
    Bámulatos, hol tart már a tudomány...
  • Gerygrey #3
    Én csak azt nem értem hogyan lehet olyan sok adatot abba a pici kártyába zsúfolni (az MMC kártyának kb csak az egyharmad része a tényleges adattároló) úgy hogy ne felejtse el ha nincs áram alatt... Egy igazi technikai bravúr a flash memória, szeressük.
  • bandypappa #2
    flash, ááá (gordon flash vagy forditva?
  • azirafael #1
    Lejárt a CD/DVD/BlueRay/HD DVD ideje :)