Berta Sándor

Intelligens ruházat a CeBIT-en

Ugyan a CeBIT már véget ért, azonban az idei hannoveri kiállításról nem hiányozhattak az intelligens ruhákat gyártók cégek sem. A rendezők egy külön smartTextiles nevű, 250 négyzetméteres területet különítettek el a kiállítók számára.

A smartTextiles keretében a Lodenfrey nevű cég egy olyan bőrnadrágot (pontos nevén Lodenfrey MP3-Player-Interface-Lederhose) mutatott be, amely beépített vezérléssel rendelkezik a hordozható zenelejátszók számára. A szomszédos standon egy sugárzásvédelemmel büszkélkedő mobiltelefontáska volt látható, míg volt olyan cég, amelyik külön sprayt fejlesztett ki, a mobil készülékekből származó elektroszmog közömbösítésére.


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A smartTextiles Product of the Year Award kitüntetést idén a Mahoki hamburgi székhelyű mobiltelefontáska-gyártó cégnek ítélték oda, nem érdemtelenül. A Mahoki care.e.packs ugyanis nemcsak jól néz ki, de segít a készülékek által kibocsátott elektromágneses sugárzás levédésében is. Mindezt az eBLOCKER nevű anyag teszi lehetővé, amelyik a szakemberek szerint 99,99 százalékos védelmet nyújt. A táska megvétele előtt ugyanakkor tudni kell, hogy a mobiltelefonok rossz vétel esetén maximálisra növelik a teljesítményüket, így talán egyszerűbb lenne a készüléket kikapcsolni, mint elzárni.

A bemutatott eszközök közül némileg kilógott sorból, hiszen nem intelligens ruha volt, hanem csak egy kiegészítő a francia Clarins kozmetikai vállalat által kifejlesztett és a CeBIT-tel egyidejűleg bemutatott Expertise 3P nevű spray. A flakonban lévő anyag a bőrre fújva, megvédi a sejteket és a felületet az elektromágneses hullámoktól és azok káros hatásaitól. Ezt a vállalat által hangzatosan "Magnetic Defense Complex" névre keresztelt technológia teszi lehetővé, ami kiszűri, illetve semlegesíti az elektromágneses sugárzást. Az anyag alkotóeleme a Rhodiola Rosea nevű növény és a Thermus Thermophilus nevű baktérium. Ezenkívül az összetevők között van a még Anti-Pollution Complex is, ami a hagyományos szmogtól véd meg bennünket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kobaljov #4
    ezt az eblockert viszont én sem igazán értem, ha teljesen leárnyékol akkor nem tud működni (kapcsolódni) benne a telefon, ha meg arra van, hogy kikapcsolva tárolják benne akkor meg feleslegesnek tűnik ez a tulajdonsága (hacsak nem lehallgatás ellen). Lehet, hogy úgy van kialakítva, hogy csak a hátoldala (az ember) felé eső sugárzást csökkenti?
  • Kobaljov #3
    (ha nem volna tiszta esetleg: a ruhában maga a lejátszó nincsen benne, csak a kivezetett vezérlő gombok amik Bluetoothon vagy valami belevart kábelezésen kapcsolódnak a felhasználó meglévő eszközéhez)

    miért jó: belső zsebben lehet a lejátszó, ha valamit állítani akar rajta az ember (hangerő, leállítás, következő szám, stb.) akkor nem kell mindig előhalászni (pl. az első ilyen kabátok snowboardosoknak jelentek meg). Az anyaga meg olyan, hogy bírja a mosást, használatot is. Szóval kényelmesebb a hozzáférés a lejátszási funkciókhoz.
  • Skeez #2
    "A flakonban lévő anyag a bőrre fújva, megvédi a sejteket és a felületet az elektromágneses hullámoktól és azok káros hatásaitól."
    Peeersze.. Én meg az Onedin Kenobi vagyok..
    Sárkány ellen sárkányfű.
  • roliika #1
    Szép /a csaj/ csak ezeknek a ruháknak nem látom értelmét. Ennyi erővel a K
    kabátom zsebébe is belerakhatom az MP3 lejáttszót, csak mielőtt kimosnám, azt ki is lehet venni. Miért jó ha bele van varrva?