Specker Balázs

Gitározás hangszer nélkül, egy pólóban

Geelongi feltalálók egy csoportja olyasmit alkotott, amit a tehetségnek híján lévő rocksztárjelöltek örömmel vesznek majd: egy léggitár-póló, amely viselőjének lehetővé teszi, hogy valódi hangszer nélkül gitározzon. És a jelek szerint ez még csak a kezdet.

A ruhadarab a kar mozgását vezeték nélküli kap­cso­laton keresz­tül továbbítja egy szá­mí­tó­gépnek, amely megszólaltatja a "pengetett" hangokat. A karok különböző helyzete különböző hangokat eredményez. A bal kéz felelős az akkordok kivá­lasztásáért, míg a jobb kéz megpengeti őket - akárcsak az igazinál. Ami a jövőt illeti az sem kizárt, hogy kereskedelmi forgalomba kerülnek a nem mindennapi hosszú ujjú felsők, melyekből jelenleg csupán két darab létezik.

Az alkotó Richard Helmer, az ausztrál CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation - Nemzetközösségi Tudományos és Ipari Kutató Intézet) kutatómérnöke maga is gitáros. Az egész projekt afféle mellékkutatásként indult. Az ötletet egy intelligens könyökvédő adta, amelyet a helyi futball klub tesztelt. A különleges sportfelszerelés hangjelzéssel tudatta, hogy viselője milyen módon került a földre a játék közben.

A jelenlegi modell már a póló második változata. Bár az első verzió a bal kéz ujjmozgásait is képes volt nyomon követni, ám végül elvetették, mivel a gitározni nem tudók számára túl nehéznek és komplikáltnak találták. "Jelen pillanatban egy könnyen használható virtuális hangszerről beszélhetünk, amely lehetővé teszi a zenei, vagy számítógépes tudással nem bíróknak is, hogy valós időben muzsikálhassanak " - foglalta össze Dr. Helmer a The Age oldalán.

A léggitáros ruhanemű technológiája más, komolyabb felhasználási lehetőségeket is magában hordoz. Képzeljünk csak el egy pólót, amely képes feltérképezni viselőjét, és jelezni az izomzatában vagy testének más területetein észlelt egészségügyi problémákat. A hírek szerint ez lesz Dr. Helmer következő nagy dobása. A tudós azonban jelen pillanatban a léggitár-póló kereskedelmi forgalomban való hozásán töri fejét. "Megtesszük, ha elegendő lesz az érdeklődés" - jelentette ki a kutató. Ugyan kezdetben vélhetően drága lenne a termék, ám néhány év múlva párszáz dollárért minden vállalkozó kedvű rocksztár-palánta megengedhetné magának az újgenerációs textil-hangszereket.

Bemutató videó

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • C7 #17
    Nem elég, hogy minden sarkon netről tanult középszintű "tíz akkordot háromféle módon lepengetek és megáll a tanulás" van, most már mindenki hülyülhet... Rakjatok be zenét és léggitározzatok, közben képzeljétek oda, hogy azt játsszáto,k amit hallotok...
  • Gerygrey #16
    Ez LOL, manapság úgyis a zenéhez egy picit sem hasonlító igénytelen amerikai hip-hop és árenbí a menő, úgyhogy a zeneietlen zene után már ideje volt egy új találmánynak, a hangszertelen hangszernek... :)
  • HuMarci #15
    Én 9 éve gitározok, őszintén megmondom ez minden csak nem gitározás. Hallani lehet hogy van 4 akkor ard szerintem egy gépbe be van táplálva hogy melyik után mi jön és a jobb kéz mozgása alapján azoknak ad ritmust, de ez így nagyon komolytalan. Amúgy meg ilyet szerintem senki se fog venni, főleg 40 ropiért, aki komolyan gondolja az vesz 100 fölött egy eredeti gitárt aki kezdő az vesz 5 ért egy használt akusztikust aki kicsit több a kezdőnél az vesz egy squer strato-r a boltba 30 fele. És szerintem ezek az árak megfizethetők, na de nem elég ha van gittyód, a zenei tudás az a megfizethetetlen, türelem és szorgalom kell oda nem csak pénz.
  • F1re #14
    mien dankoros feje van a kepen a csavonak
  • beef #13
    "... ám néhány év múlva párszáz dollárért minden vállalkozó kedvű rocksztár-palánta megengedhetné magának az újgenerációs textil-hangszereket."

    Az testvérek között is kb. 40000 jó magyar forint, nos ennyiért, miért is vennék egy léggitárt, amikor igazim is lehetne?
  • kvp #12
    "Motion capture basszákmeg, nem gitárszar."

    Ott a pont, csak a cikk szokas szerint egy kicsit mellelott. Viszont jo lenne tudni, hogy milyen technikat alkalmaztak a mozgas erzekelesere.
  • longdrink #11
    én nem gitározok. nem is tudok. de gitár nélkül is ugyanúgy megy, mint gitárral. :)
  • Brainpumper #10
    7 éve gitározom, de akárhogy is próbálom lefogni az akkordokat a levegőben, nem megy :S Nekem kell hozzá a gitár!
  • AranyKéz #9
    Motion capture basszákmeg, nem gitárszar.
  • Cactus #8
    Valóban nincs semmi haszna a dolognak, de ettől függetlenül sztem iszonyat jó kis találmány. Itt a technológiát kell nézni, nem pedig a gitártudást :)