Gyurkity Péter

Dél-Korea: MP3-lejátszót a ruhákba!

Dél-Korea nem bízza a piacra az intelligens ruhák kifejlesztését és elterjedését: a kormányzat maga is támogatja az ilyen irányú kezdeményezéseket, mivel arra számít, hogy főszerepet játszhatnak a területen.

A tervek szerint még az év vége előtt megjelennek az első ruhadarabok, amelyek beépített zenelejátszóval érkeznek majd. Nemcsak a zenehallgatás terén számítanak azonban újdonságokra: a külföldi projektekhez hasonlóan készül belső "fűtéssel" ellátott dzseki, valamint az eltűnéseket megakadályozni hivatott gyerekruházat. A gazdasági és ipari minisztérium úgy véli, hogy most kell megragadni a kínálkozó lehetőséget, hogy megragadják a szegmens főszerepét.

"Az intelligens ruhákkal kapcsolatos kutatásokat és fejlesztéseket nem hagyhatjuk egyszerűen a piacra, mégpedig a magas kockázat miatt. A kormányzat most arra vállalkozik, hogy minimalizálja ezt a kockázatot" - árulta el a minisztérium szóvivője, a részletekre azonban nem tért ki. Mindössze annyit lehet tudni, hogy a már említett három projekten dolgoznak, és a várakozások szerint nagyjából az évtized végére, illetve az azt követő években lendülhet fel igazán ez a ma még kissé futurisztikusnak tűnő terület.

A lejátszó esetében nem pusztán egy készülék integrálásáról van szó: textil alapú gombok és vezeték kötné össze a fülhallgatót a lejátszóval, előbbi a gallérban kap helyet, utóbbit pedig a kabátujjban elrejtett kapcsolóval hozhatjuk működésbe. A két komponens eltávolítása után a ruha kimosható, különösebb problémát tehát nem okoznak a beépített gombok és vezetékek. Szabadidős tevékenységekhez szánják a hőleadó sportruházatot, szabadban végzett munkához az életjeleket figyelő darabokat, a gyerekeknek szánt cikkek pedig egy gomb megnyomására továbbítják a szülők elérhetőségét.

Természetesen nem Dél-Korea az egyetlen, amely vezető szerepre törekszik. Igaz, a fejlesztésben már 2004-ben is értek el sikereket - olyannyira, hogy a mostani kezdeményezés elindulását is ennek köszönhetik - de a külföldi cégek is jelen vannak, többen már be is mutatták fejlesztéseiket. Ezek közé tartozik a Solartex és a Fashion Innovation, amelyek a márciusi CeBIT-en rántották le a leplet újításaikról. Ezek voltak az első biztonsággal viselhető példányok, ám a vásárlók egyelőre tartózkodnak az újszerű ruháktól.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Luise #10
    amelyiknek nincs másik. láttam már ilyet eleget. megveszi ezt a sz*rt, azt menőzik vele. de másik ruhára már nincs pénze. lehet, hogy otthon meg éhezika család, mert ő ebben veri a f*xát!
  • Ryuuzaki #9
    Nekem a termék célközönsége nem világos.

    Tegyük fel, hogy a beépített termék jól működik (nem gyulladásveszélyes stb.). A cucc nem olcsó, és nem lehet más ruhákba átrakni (kompatibilitás=0). Nekem is van ilyen hőleadó kabátom, nagyon jó télen-nyáron lehet hotdani, viszont melyik burzsulykodó újgazdag szeret egy ruhában járni ősztől tavaszig?
  • mikloss #8
    Tiszta ballon kabát biztos teli van a belseje akksikkal... "elszenesedés" lol
  • MagyaR #7
    Spontán elszenesedés
  • GABOR16 #6
    "Ezek voltak az első biztonsággal viselhető példányok..."
    hmm, vajon milyen veszélyeket rejtettek az elődök?
  • roliika #5
    Mert koreai kiscsaj elveszne a kabátban valszeg. :)
  • wanek #4
    Ez az egész ötlet valami iszonyú nagy marhaság.
  • roliika #3
    Hátán a napelemet nem mutatják. :)))
  • wanek #2
    Egy lényeges dolog kimaradt! Hol az áramforrás?
  • mikloss #1
    dél koreai a cucc de európai csajon mutogatják :)