Berta Sándor

A jövő az intelligens kaméleonruháké

Néhány éven belül elterjedhetnek azok az intelligens ruhák, amelyek képesek felvenni a viselőjük környezetének színét. A kaméleonruhák színváltását egy mikroprocesszor felügyeli majd.

Gregory Sotzing, a Connecticuti Egyetem professzora olyan új elemi szálakat fejlesztett ki, amelyek képesek megváltoztatni a színüket, ha elektromos mezőbe kerülnek - adta hírül a New Scientist tudományos lap. A kutató célja, hogy az elemi szálakat egyesítve olyan anyagokat hozzon létre, amelyek azután képesek lesznek több szín egymás után vagy egymással párhuzamosan való megjelenítésére is.

A módszer hasonlít arra a megoldásra, mint amit a számítógép-monitoroknál alkalmaznak a különböző színek megjelenítésére. Ebben az esetben azonban nem a képpontok, hanem az elemi szálak jelentik az eltérő színeket. A színváltoztatásban egy mikroprocesszor segíthet a ruha viselőjének, aki így bármikor beleolvadhat a környezetébe és aszerint változtathatja a ruhája színét, hogy milyen éppen a külső környezete. Sotzing professzor emellett kísérletezik egy olyan megoldással, miszerint egy a ruhán rögzített külső kis kamera felvenné a körülötte lévő táj képét, majd az intelligens öltözet lemásolná a fotón látható színösszetételt.

Ezzel gyakorlatilag az adott személy teljesen természetes módon olvadhatna bele a környezetébe. Az elektronok az új elemi szálak segítségével különböző színeket és színárnyalatokat jeleníthetnek meg, attól függően, hogy milyen és milyen erősségű vagy irányból érkező fény éri őket.

A jelenlegi fonalak képesek narancsról kék, illetve pirosról kék színűre váltani. A következő lépcsőfok, hogy elérjék a fehér szín átváltozását pirosra, kékre vagy zöldre, illetve ezek árnyalataira. A Connecticuti Egyetem kutatója elismerte azonban, hogy el kell telnie még néhány évnek, amíg valóban jól használható természetes terepszínű ruhákat lehet majd vásárolni a boltokban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Supperadi #13
    "A jelenlegi fonalak képesek narancsról kék, illetve pirosról kék színűre váltani."
    LOL a képen fekete!!!!

    (na csak vicc...)
  • archelf #12
    Amúgy fehér háttér elött fekete a ruha. Szerintem még elég kezdeti verzió...
    :)
    AE
  • dez #11
    "Az elektronok az új elemi szálak segítségével különböző színeket és színárnyalatokat jeleníthetnek meg, attól függően, hogy milyen és milyen erősségű vagy irányból érkező fény éri őket."

    Juj. :)
  • HUmanEmber41st #10
    Ha emlékeztek, Frodóéknak is volt ilyen, de azt a tündék készítették :) :)
    Jah amúgy nem rossz, csak kérdés, h az elektromos mezőnek milyen hatása van emberi szervezetre ( ami gerjeszti a ruha szálait) ?
  • roliika #9
    Na már megint intelligens cuccok... :-DD Hazamegyek, leteszem a kabátot, és bocsánatat kér amiért fáztam benne, majd főz 1 forró teát! :-D
  • jalsomm #8
    aztan ha elszakad benne a hasznalat soran par szal, akkor lesz egy rusnya "pixelhibas" ruhád :)
  • Mr Csé #7
    szarság
  • Szefmester #6
    oké.. ez durva volt... de ez már amolyan láthatatlanság... nem? Amúgy poén.. főleg ha majd saját mintákat is ki lehet rakni. Emotion Jacket néven kellene forgalomba hozni
  • Atomreaktor #5
    lál:)
  • waterman #4
    olyan lesz mint az ultraviolet filmben? leeszem magam pörkölttel és mindenhol zsírfoltokat emulál majd? yippí!!