Gyurkity Péter

Berners-Lee: maradjon nyitott az internet

A web atyjaként tisztelt mérnök arról győzködi a tengerentúli politikai szereplőket, hogy a jövőben is tartsák tiszteletben a világháló nyitottságát, nem korlátozva, hanem éppen elősegítve a gyors fejlődést.

Tim Berners-Lee egy képviselőházi bizottság tagjai előtt megtartott beszédében az internet nyitott mivoltát emelte ki a legfontosabb tényezőként. Ennek legfőbb szempontja, hogy bárki hozzáférhet az információs sztrádához, hardvertől, szoftvertől, szolgáltatótól, nyelvtől és az esetleges fogyatékosságoktól függetlenül, megőrizve annak semlegességét. A cél a fejlődés ütemének biztosítása, minden akadályt elhárítva annak útjából.

A "The Future of the World Wide Web" elnevezésű rendezvénysorozat éppen abból az elgondolásból indult ki, hogy a politikai élet szereplőit is megfelelő módon tájékoztassák a kommunikációs szegmens problémáiról és kérdéseiről, elkerülve az esetlegesen negatív következményekkel járó rendelkezések keresztülvitelét. Az amerikai politikusok örömmel fogadták a bizottsági meghallgatáson a W3C igazgatóját, akinek érdemeit pártállástól függetlenül elismerik. Véleménye főleg az internet semlegességének kérdésében lehet érdekes, hiszen itt több javaslat is született a közelmúltban.

A javaslatok többnyire arról szólnak, hogy a nagy cégek felárhoz köthessék a jobb, gyorsabb hozzáféréseket az előfizetők, illetve tartalomszolgáltatók számára, amelyből többek között az infrastrukturális fejlesztéseket fedeznék. Ez ellen viszont másik fél - így a Google, a Yahoo, az Amazon, a Microsoft - élesen tiltakoznak, mondván, hogy ez mindössze újabb sarcot, és további bevételek hajszolását jelenti.

Ami a DRM-technológiákat illeti, Berners-Lee szerint egy jobb megoldást kell kidolgozni, hogy választ találjanak az ágazatot foglalkoztató kérdésekre. Ilyen lenne egy olyan szoftver, amely követné, hogy az adott tartalom valóban a felhasználó tulajdonát képezi-e, vagy mindössze másolata egy másik gépen fellelhető eredetinek. Ez ugyan nem akadályozná meg a lejátszást, ám figyelmeztetné a hallgatót, hogy nem ajánlatos lemásolni a szerzői joggal védett tartalmakat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • paleeca #3
    Olvastam a cikket és csak azt vártam, hogy vége legyen. Tényleg nem szólt semmiről, csak egy régi hír lett új köntösbe bújtatva Berners-Lee megfogalmazásában. Pale dslrendszerek .hu
  • Dj Faustus #2
    Tim Berners-Lee a web feltalálója. Azért egy webbel/Internettel foglalkozó rendezvénysorozaton (ahol pont arról van szó, hogy az Internet semleges legyen, ne sajátíthassa ki semmilyen cég - másolásvédelmi rendszerekkel, megfigyelő eszközökkel, stb...) az ő felszólalása azért némileg nyom a latba - nemdebár?
    Jó nem nagy hírértékű hír, de hát ilyenek is kellenek.
  • endrúdí #1
    Ezek az igazi semmitmondó hírek. "Berners-Lee: maradjon nyitott az internet"
    Kb olyan mint : bazze feltaláltam a langyos vizet, vagy támogatom, hogy olcsóbb legyen a mobilozás ...