Berta Sándor

Komoly EU büntetést kaphat az Apple

Néhány nappal ezelőtt még sokakat ámulatba ejtett a vállalat, amikor kiderült, hogy másolásvédelem nélküli zeneszámokat fog árulni az online zeneboltjában, az Európai Unió azonban ennek ellenére sincs elragadtatva a cég üzletpolitikájától.

Mint ismeretes, alig egy napja tudósítottunk róla, hogy üzleti megfontolásból az Apple és az EMI a CD-n kiadott zenei anyagok 90 százalékát mindenféle másolásvédelem nélkül fogja forgalmazni, máris viharfellegek gyülekeznek a társaság feje fölött. Az Európai Bizottságot úgy tűnik, nem hatotta meg az információ, mert a testület bejelentette, hogy kartelleljárást indít az Apple és több zenei kiadó ellen.

Az érintett cégek már meg is kapták az erről szóló értesítést és két hónapjuk van arra, hogy írásban reagáljanak, vagy kezdeményezzenek egy szóbeli meghallgatást. Amennyiben ez nem történik meg, az Európai Bizottság minden bizonnyal a piaci verseny megsértésével kapcsolatos eljárást indít az Apple és a kiadók ellen.

A testület azt veti az Apple és partnerei szemére, hogy a felhasználók csak abban az országban vásárolhatnak zeneszámokat és albumokat az iTunes kínálatából, ahol ilyen bolt működik. Aki például Belgiumban akar vásárolni, annak rendelkeznie kell egy belga bank- vagy hitelkártyával. Ráadásul a brit iTunes-ügyfeleknek többet kell fizetniük egy dalért vagy albumért, mint a más európai uniós tagországból származó felhasználóknak: egy brit átlagosan 1,16 eurót fizet egy zeneszámért, ugyanez az összeg egy német vásárló esetében csupán 99 cent. Mindezek a szabályok megsértik a fogyasztók jogait.


Korábban egyébként a skandináv, a francia, a német és a brit fogyasztóvédelmi szervezetek és szakemberek is támadták az iTunest, mert szerintük komoly problémát jelent, hogy az iTunesről letölthető zeneszámokat kizárólag az Apple iPodon lehet lejátszani, más hordozható zenelejátszó készülékeken nem.

A mostani ügy a brit Office of Fair Trading hivatal beadványán alapul. Amennyiben eljárás kezdődik és abban bűnösnek találják az Apple-t, valamint az érintett kiadókat (többek között az Universal, a Warner, az EMI és a Sony BMG), úgy akár a forgalmuk tíz százalékát kitevő összeget is kiszabhatja büntetésképpen az Európai Bizottság. Ez az összeg a londoni The Times magazin információi szerint elérheti az Apple esetében akár a több mint 300 millió fontot is.

"Nem hisszük, hogy a cégünk bármilyen módon is vétett volna az európai jogszabályok ellen, de együtt fogunk működni az Európai Unióval az ügy tisztázására. Eredetileg azt terveztük, hogy egy közös európai iTunes-boltot hozunk létre, de ez az elképzelésünk megbukott a kiadók ellenállásán" - reagált a hírre Steve Dowling, az Apple szóvivője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Madve #21
    Jaja.. Különböző országokban más a termék..
    Én viszont azt nem értem, hogy amíg ezek a boltok minimális árkülönbségekkel dolgoznak országon belül (Tesco és társai) a fizetései miért regoinálisak? Pl Szegeden miért fizetnek jóval kevesebbet, mint pl Pesten ugyanazt a munkát végző dolgozónak, holott a kenyér meg a tej, és a többi ára között nincs, vagy minimális a különbség? Én ezt büntetném! Kit érdekel, hogy ahol jobb a gazdaság ott az árat ahhoz szabják? Én is ezt csinálnám, adott esetben ott hoznám be azt a bevételkiesést, amit egy szegényebb ország alacsonyabb árain szenvedtem el, persze ha fizikai termékről lenne szó..
  • cateran #20
    Még csak nem is azt árulja a brit tesco,mint amit 1 magyar.....a többit gondold hozzá
  • Penge4 #19
    Azért nem egészen, mert én egy adott áruházláncról beszéltem, ami minden országban ugyanaz. És nem is téged, vagy engem zavar az iTunes, hanem azokat a briteket, akik azt mondják, hogy "Azért mert brit vagyok és gazdag, azért nehogy már többet vegyenek ki a zsebemből, mint pl egy németnek, így már nem lesz ez jó."
    Azt szerintem kurvára leszarja mindenki, hogy mi magyarok, mint kis homokszem a világon mivel értünk egyet, mert szerintem ha összeszámolnánk azon magyarokat, akik már vásároltak az iTunes-ról, gondolom 4 számjegy alatt jönne ki...
  • zzebi #18
    Tenyleg erdekes a hir talalasa, ugyanis az EU dontese valojaban teljesen masrol szol, legalabbis az Apple tekinteteben.

    Kifogasukban elmarasztaljak ugyan az Apple-t azert, mert az iTunes-nak fenti cikkben is emlitett erdekes ertekesitesi gyakorlata van Europaban, viszont az igazi bunosnek a kiadokat hozza ki, mig az Apple-t konkretan aldozatnak allitja be, aki a kiadok akaratanak engedelmeskedett.
    (Csak a felreertesek elkerulesenek erdekeben: ezt nem en mondom, hanem az EU-s kifogas.)

    Nehany idezet az szovegbol ennek alatamasztasara:

    "Our current view is that this is an arrangement which is imposed on Apple by the major record companies and we do not see a justification for it."

    "The Statement of Objections does not allege that Apple is in a dominant market position and is not about Apple's use of its proprietary Digital Rights Management (DRM) to control usage rights for downloads from the iTunes on-line store,"
  • Gerygrey #17
    És a nógrád megyei Ősagárdon a kisboltban nem annyiba kerül a kenyér mint a tőle 6 kilométerre levő pest megyei Pencen a pékségben. Ez más tészta, valaki már leírta korábban kenyérrel példázva.

    Zeneügyben rohadt egyszerű: le kell szarni az iTunest jó magasról és nem kell foglalkozni vele. Engem például baromira nem izgat mennyibe kerül az iTunesnél a zene Angliában és mennyibe Szomáliában. Kábé annyi közöm van hozzá mint ahhoz hogy mennyibe kerül Hawaii-on egy ötcsillagos tengerparti apartman.
  • Penge4 #16
    Feltételezem, hogy egy brit vagy német Tescoban sem ugyanazok az árak, mint egy magyarországi Tescoban. Őket nem bünteti meg senki?
  • sathinel #15
    Ez így van. De nagy szopás pl: nállunk a CD/DVD eladásból nagy kiesés lehet mivel akit csak ismerek, a szlovákoktól veszi ha teheti, vagy nem csak 1 db kell. Ugyanígy ha EU-n belöl valahol olcsóbb egy termék, akkor sokszor onnan érdemes megrendelni, mert néha még póstaköltséggel is olcsóbb. Sok IT eszközt érdemes kint megvenni, hisz nincs már vám:D Az APPLE meg megérdemli. Ugyanazt akarta mint az MS. Az ő szabványuk, az ő lejátszójuk, csak nálluk műxik, stb.. Nem volt szép. Azért EU még mindíg jobban odafigyel mint pl USA a saját felhasználóira:D
  • cateran #14
    Ne legyenek illuzióid,hogy 1 brit állampolgárnak mennyi ideig tartana számlát nyitni és bankkártyát szerezni a világon bárhol! Az angol font igencsak "more than welcome" mindenhol.....
  • Gerygrey #13
    Ez mondjuk felvet olyan kérdéseket is hogy akkor mi gátolja meg az angolokat hogy szomáliából töltsék le a zenéket

    Például, hogy nincs szomáliai banknál vezetett számlája, a hozzá tartozó bankkártyával.
  • Tetsuo #12
    Ez a kapitalizmus, gyerekek. Csinyájjunk rencerváltoztatásst!