Kruza Richárd

Apple - EMI: másolásvédelem nélkül árult zenék

Üzleti megfontolásból az Apple és az EMI a CD-n kiadott zenei anyagok 90%-át mindenféle másolásvédelem nélkül fogja forgalmazni. Még nem lehet tudni mi lesz ennek a következménye.

Az Apple és az EMI bejelentette, hogy mostantól az EMI tulajdonában lévő zenei anyagok nagy része másolásvédelem nélkül fog megjelenni. Annak érdekében, hogy a két cég ne okozzon zavarokat a piacon, nem csak az Apple iTunes boltjában, hanem más kereskedelmi egységeken keresztül is így fogják terjeszteni a zenei anyagokat. A 256 kbites AAC-ben kódolt számok darabja 1 dollár 29 centbe fog kerülni. A korábbi, 128 kbites, még másolásvédett EMI számok "upgradelése" (azaz a DRM eltávolítása) is lehetséges számonként 30 centért.

Ezzel az üzleti fogással kapcsolatban egyelőre megoszlanak a vélemények. Több lemezkiadó szerint a cégek elhamarkodták ezt a lépést: "Ez elég problematikus. Az EMI nem mérte fel eléggé a piacot, és nem tudja milyen lesz a reakció ha nyitunk a másolásvédelem eltörlése felé." - mondta az egyik kiadó képviselője. Eddig ugyanis a zeneipar kikerülte az MP3-as formátumot és más, DRM-mel védhető formátumokat helyezett előtérbe. "A kérdés az, hogy ez segít-e majd nekünk a piac növelésében, és vajon milyen hatása lesz a szerzői jogokkal kapcsolatos visszaélésekre." - tette hozzá a konkurens munkatársa.

Steve Jobs már hónapokkal ezelőtt is tárgyalt a négy legnagyobb lemezkiadóval - többek között az EMI-al -a másolásvédelem nélküli zenei anyagok internetes értékesítéséről. Jobs azzal érvelt, hogy a zenei anyagok másolásvédelem nélkül való online értékesítésének igenis van üzleti haszna. Minden nagy lemezkiadó kísérletezett már a DRM nélküli lemezkiadással, változó sikerrel. Az EMI legnagyobb próbája Norah Jones "Thinking About You" című lemezének januári - DRM nélküli - megjelenése volt, a Sony pedig még a múlt nyáron csinált hasonló kísérletet Jessica Simpson "A Public Affair" című lemezével.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zzebi #6
    Amikor jo ket honapja Steve Jobs publikalta rovid esszejet a DRM megszuntetesenek lehetosegerol, mindenki fujjolt, mondvan hogy SJ alszent es valojaban pont az o hibaja, hogy van DRM az Apple zenelejatszoiban.

    Akinek volt egy kis esze mar akkor is gyanithatta, hogy SJ nem csak poenbol publikalta iromanyat. Mostmar biztosra veheto, hogy a most bejelentett EMI-s ugylet mar akkor a teto alatt volt es az essze mindissze csak arra szolgalt, hogy felkeszitse az ipart es a sajtot a lepesre.

    Erdekes modon, most a sajto nem azzal van tele, hogy SJ megsem hipokrita hiszen ok azok, akik eloszor kinalnak a vilagon DRM mentes zenet letoltesre. Mindegy... a vilag mar csak ilyen.

    Amit SJ predikal, az pont az, amit minden jozan ember tud: hogy nem lehet a letoltesek ellen DRM-el harcolni, mert barmilyen komolyan is kodoljak a zenet a fajlban, vegul ugyis fel fogjak azt torni. Tehat a DRM vedelem teljesen felesleges, ezzel szemben viszont nagyon sok bosszusagot okoz a felhasznaloknak, hogy emiatt nem tudjak barhol lejatszani a megvasarolt zenejuket. Latszolag minden erv a DRM ellen szol. (Igen, az essze pont ezt allitja.)

    A mostani lepes nagyon kedvezo a tisztesseges vasarloknak. A tolvajokat (letoltoket) es kalozokat ez sem fogja ugyan jobb belatasra teriteni, de az egesz nem is arrol szol. Azok ellen az EMI tovabbra is perekkel fog harcolni.

    --------

    Csak egy megjegyzes egy hozzaszolashoz: a DRM mentes anyagokat tobb fele formatumban is elerhetove teszk majd, tehat akar mp3 fomatumban is le lehet majd oket tolteni. (Bar ez a cikk ezt nem emliti.)
  • ProClub #5
    Na végre, a zeneiparnak is kezd megjönni az esze, hogy nem a legális felhasználót kell szivatni. Ha meg kis hazánkban eltörlik a DVD-re ragasztandó matricát (amiből havonta jó sokat elhasználok archiválásra) akkor majd megveszem azt a kb 3 CD-nyi zenét, amit néha napján meghallgatok. Ja és persze az is tartozzon hozzá, hogy ne 10000 Ft legyen egy CD mert az kissé sok.
  • JeD #4
    Végre... már csak az kellene, hogy a formátumhoz se ragaszkodjanak, és akkor mindenki jól járna (mp3, ogg?, flac)
  • Oldern the 1st #3
    Mihez vezet, mihez vezet? Ahhoz, hogy nem akadályozzák saját vásárlóikat, ahhoz vezet.

    Aki meg nem veszi meg, az nem a DRM által védett példányokat akarja majd megszerezni, egyszerűen letölti az albumot a netről, és pont.
  • Gerygrey #2
    Nem szokásom fizetni a zenéért, de ha fizetnék akkor kizárólag másolásvédelem nélküliért lennék hajlandó.
  • Smuge #1
    Nem mint hogyha eddig ért volna valamit a másolásvédelem :) Na mindegy..