Kruza Richárd

Megjelent az Apple TV

Az Egyesült Államokban forgalomba került az Apple TV, mely vezeték nélkül kapcsolja össze a televíziót a számítógéppel. A kicsi, szögletes és lapos szerkentyű 300 dollárba kerül.

Az Apple TV főként a számítógépekhez nem értő felhasználóknak készült, segítségével ugyanis lehetőség van egyszerűen, kábelek nélkül összekapcsolni a számítógépet a televízióval. Az okos masina megjelenését eredetileg február elejére ígérték.

Az Apple TV alapvetően egy tévéhez kapcsolható iPod. Vezeték nélkül vagy vezetékkel letölti egy PC vagy egy Mac iTunes könyvtárából a zenéket, videókat vagy tévéműsorokat és tárolja, majd rendszeresen frissíti a beépített 40 gigabájtos merevlemezen. Ez a tárkapacitás körülbelül 50 óra videó anyag és 9000 zeneszám tárolására alkalmas. Abban az esetben, ha az iTunes könyvtár tartalma ennél nagyobb, meg lehet határozni, milyen kritérium alapján legyenek szűrve a letöltendő műsorok - a ritkán nézett tévéműsorokat például ki lehet hagyni.


Az anyagok televízión való megtekintéséhez ezután már nincs szükség a PC-re, ki is kapcsolhatjuk vagy laptop esetében azt magunkkal is vihetjük. A rendszert egy pici fehér távirányítóval kezelhetjük a HD minőségű, képernyőn megjelenő menü segítségével. Bár egyszerre csupán egyetlen számítógép iTunes könyvtárát lehet letölteni az Apple TV-be, másolás nélkül öt további PC-n vagy Mac-en lévő anyagokat is megtekinthetünk a televízión. Ilyenkor az alapfunkciók, mint a lejátszás, előretekerés kicsit nehézkesebbek, de olyankor mégis hasznos, ha például egy hozzánk jövő vendég laptopján lévő anyagot szeretnénk megtekinteni.

Nagy hátránya, hogy kizárólag 16:9-as, széles képernyős televíziókkal, illetve elsősorban HDTV-kkel működik, pedig még sokaknak van és sokáig lesz is hagyományos tévéje. Furcsa az is, hogy bár a készülékben merevlemez működik és van rajta internet kapcsolat, mégsem lehet vele tévéadásokat felvenni mint a TiVo esetében. Az sem logikus, miért jelenik meg a képernyőn a menü HD felbontásban, miközben a video anyagok nem.


Az Apple TV nem az egyetlen ilyen jellegű készülék a piacon. Konkurenciát jelent a Microsoft Xbox 360 400 dolláráért, és a Netgear EVA8000 350 dolláros vételárért, tehát mindkét készülék drágább az Apple TV-nél, de más különbséget is találunk közöttük. Az Xbox 360 saját online filmbolttal rendelkezik, a Negear internet kapcsolata viszont lehetővé teszi a YouTube videók nézését és az internet rádiók hallgatását. Az Apple TV előnye viszont az, hogy társainál kisebb és csendesebb.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TH448 #50
    Én az oprendszerre értettem, ugye a többi szabványos hardware.
    Mondjuk a minimalizmust még az iPodok tervezésén is végigvonul... :D
  • dez #49
    Az OS-X, maguk a gépek, és a többi Apple-s cucc átgondoltan tervezett, átlátható, és könnyen kezelhető, de azt nem igazán mondanám rájuk, hogy "bolondbiztosra egyszerűsítettek".
  • TH448 #48
    Ahogy írtam: én egyiket sem fogom megvenni. És a 90-hez képest nem drága, de ha itt is 60e lenne az apple-ös, akkor már jó ára lenne. Nekem nincs ennyi pénzem ilyenre.
    És ahogy írtam, apple-t egyedül azért tisztelem, mert a számítógépei megbízhatóak. A bolondbiztosra egyszerűsített látásmód nem az én világom...
  • Sanyix #47
    Hát ha neked ez drága és az almácskás nem, akkor neked tényleg az almácskás való... egyébként 60 giga
  • TH448 #46
    76.000 Ft :P Drága. Nem írja, ez winyóval van e, de ha nem, akkor meg még drágább, annyiért már hdd-s dvd írót is vehetsz.
    Jah és igen, borzasztó nehéz lett volna, inkább megvártam, amíg egy kukacoskodó fórumozó keres nekem egyet. :P
  • Sanyix #45
    Borzasztó nehéz volt találni egyet.
    Elvileg firmware frissítéssel h.264-et is tud.
  • TH448 #44
    Jah, és én biztos nem fogok venni semelyiket... :P
  • TH448 #43
    Na figyi : le is írtam, hogy amit belinkeltek, abban nincs wifi,... szóval nekem ne beszélj itt ilyeneket! Én vagyok az egyik legnagyobb apple ellenes, de ha csinálnak vmit, aminek látom értelmét, akkor próbálok elfogulatlanul véleményezni. Úgyhogy inkább te olvass vissza, és szállj egy kicsit magadba mielőtt másokat osztasz...
  • Gerygrey #42
    Igen, ez nekem is feltűnt csak elfelejtettem írni :) Hátrányok megemlítve, hasonló termékek felsorolva, "forradalmi" jelző és szinonímái mellőzve - így néz ki egy objektív cikk. Köszönjük SG, ezek szerint van még remény :)

    Az én apámnak pont a távirányítókkal vannak a bajai, de nem egyszer volt, hogy ő mutatott valamit nekem windows alatt
    Nekem is a Windows- illetve PC-megközelítésű dolgok valahogy áttekinthetőbbek, mint egy sima távirányítós valami. Vagy például hamarabb eligazodok egy okostelefonon, mint amin nincs operációs rendszer csak egy fapados menü.

    AppleTV nálunk 90k...
    Egy műanyag doboz alma emblémával, a hülyének is megéri nem? :D
  • aglaca #41
    Nos hát akkor mégegyszer és utoljára a DViCO-ról:
    #22: Hát valóba nincs benne Wi-Fi és nem kezeli a 1080p-t ,de kezeli a 720p-t és az 1080i-t! amit az "almáslepény" nem. Persze van LAN(10/100Mbps) és USB 2.0 Host, multi I/O, és tud digitalizálni akár egy sima asztali DVD lejátszóról is.
    Ha túl hangos a 3,5·" vinyó akkor van másik megodás is házon belül:

    DViCO mini

    erre hajaz az Appel TV a leginkább, és 40G HDD-vel 43 312 Ft-ba kerül. Ez az ár bruttó és garanciával hivatalos forgalmazótól megávásrolható.
    Nem akarok a forgalmazónak reklámot csinálni ezért nem írom le a nevét.
    néhány részlet a lejátszóról:
    A robosztus alumínium házában 2,5" külső merevlemezt integráló TViX Mini-C2000U számos multimédia formátummal kompatibilis. Akár számítógépre is csatlakoztatható külső merevlemezként, vagy televízióra köthető kompakt digitális multimédia lejátszóként. A multimédia távirányítóval forgalomba kerülő TViX Mini-C2000U-vel megjelenítheti fotóit, videóit, hallgathatja zenéit és számos egyéb módon használhatja. "On The Go" funkciójával közvetlenül elérheti memóriakártyára vagy USB kulcsra mentett adatait. Támogatott formátumok: Audio: MP3, WMA, Ogg, PCM, Multimedia digital sound, DTS pass through Vidéo: MPEG-1, MPEG-2 (VOB,ISO,IFO), AVI Photo: JPEG Feliratok: smi, sub, srt, aqt, utf, lrc

    és az előbb említett típus:

    DViCO HD M-5000A

    néhány jellemző:
    "Lehetősége van vele audiot, videot, képeket, CD-t és DVD-t olvasni vagy átvinni audio/video vagy házimozi rendszerére.Minden lejátszó funkció megtalálható rajta.A TVIX HD M-5000U jelentős csatlakozórendszerrel bír, melyben 2 db USB 2.0 Host port (fényképezőgép, MP3 lejátszó, számítógép,… csatlakoztatásához), egy audio/video csatlakozás digitális coaxiális és optikai kimenetekkel, egy 10/100 Ethernet port és egy digitális DVI kimenet található.Csak rá kell csatlakoztatnia a TVIX HD M-5000U –t az audio/video készülékére és már elvezheti is !"
    Támogatja: a WMV9 WMV9 Advanced profile), WMV HD, .avi, .mpg, .vob, .asf, .tp, .trp az XviD (felirattal is)
    Az ára pedig: 250G HDD-vel 91 851 Ft.
    Az Appel TV 300 USD-s (60.000Ft-os) ára szerintem itthon legalább 80.000Ft lesz az adók miatt.
    Félre ne értsétek nincs nekem semmi bajom az Appel TV-vel, csak rá szerettem volna mutatni, hogy van más alternatíva is. Bizonyára ezeken a modelleken kívűl számos hasonló termék van, akit érdekel némi fáradtsággal a neten keresgélve rátalálhat ezekre.
    Hát ennyi, és remélem ezzel nem gyalultam bele seniknek a lelkivilágába.