Kruza Richárd

Egyre komolyabb és drágább szerverekre van igény

A számítástechnika világában már megszokhattuk, hogy minden területen és rohamosan mennek lefelé az árak - egyetlen kivétel mégis van. Évek óta azt lehet megfigyelni, hogy a felvevőpiacnak egyre komolyabb és drágább, minőségi szervergépekre van szüksége.

"Azt látjuk, hogy évről évre megy felfelé a szerverek kiskereskedelmi ára" -mondta Matthew Eastwood, az IDC elemzője, és hozzátette "2006 negyedik negyedévében 5.2%-al, 15.2 milliárd dollárra növekedett a szerverekből származó összbevétel, miközben ugyanúgy összesen 2 millió szervergép lett értékesítve. Ez annyit jelent, hogy a szerverek darabonkénti vételára ez idő alatt átlagosan 7308 dollárról 7690 dollárra növekedett."

Temészetesen nem térnek vissza azok az idők, amikor dollármilliókat érő szerverek uralták a piacot, bár egy kicsit mégis ebbe az irányba indultak el a dolgok. A költségek csökkentése minden beruházásnál alapvető szempont, emiatt jelenleg még az olcsóbb kategóriájú szerverek uralják a piacot. Azonban a mostani tendencia azt mutatja, hogy a felhasználók pont emiatt kezdenek inkább kevesebb, de erősebb és jobb minőségű szervereket több feladattal ellátni.

Elemzők és a szerver gyártók szerint a szerver virtualizáció és a többmagos processzorok megjelenése változást hozott. Előbbi hatásosabbá tesz egyetlen gépet, mivel az képes egyszerre több programot is futtatni. Ez olyan mintha több szerver működne, ezért hívják virtuális szervereknek. A többmagos processzorokkal szerelt gépek pedig el tudják látni akár két vagy négy egymagos processzorral szerelt szerver feladatát is. A mostani szervesek hatalmas kapacitása lehetővé teszi, hogy 5, 12, nem ritkán 20 virtuális gépet is telepítsenek egyetlen szerverre.

Minkét módszerhez több memóriára, több merevlemezre, nagyobb hálózati teljesítményre van szükség - egyszóval ez drágább szervergépet jelent.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • szombi #9
  Az áremelkedés is inkább a szerver-kihelyezésnek kedvez, ami anélkül is megállíthatatlan.
  A jövő is a szerverkihelyezésé, de szerintem nem a szerverhotelek látják el majd e feladatot,
  hanem elosztott rendszerek. Ez azt jelenti, hogy jó sok kis teljesítményű szerver
  van elosztva a világhálón, és mindegyiknek meg van határozva a feladata, és itt a területi szempont is érvényesül.
  Vagyis egy adott szolgáltatás(vagy fájl) több szerveren van meg, akkor a gyorsabbikról(vagy az összesről)
  történik majd a letöltés, míg a júzer egyetlen - virtuális - szervert lát. Ilyen a P2P is.
  Ez megoldható például úgy, hogy sok egyszerű otthoni felhasználó kap egy kis lét,
  ha átenged egy kicsit a processzor idejéből és a vinyó kapacitásából,
  hogy egy feltelepített, diszkréten működő szerverprogram futhasson a háttérben.
  Ennek előnye az is, hogy ha valamelyik(ek) kiesik, akkor a szolgáltatás még nem fog szünetelni.
  A Google meg sem tudja számolni hány szervere van, és világszerte azok látják el a regionális feladatokat.
 • Vang So #8
  Igen, ha napra, hónapra bontva nézed, ha viszont teljesítményre, munkaórára, igénybevételre, akkor egészen más a helyzet, nem uigyanaz a tészta, ha Pistike megírja a házidolgozatot a wordon, kicsit játszik aztán lefekszik aludni, mint ha egy szerver 24 órában folyamatosan pörgeti a tányérokat és főzi az elektronikát. Ráqdásul különbség van szerverfeladat és szerverfeladat között is, van ahova bőven jó magában egy ide-s 5400-as cucc is, máshol egy raklapnyi raidbe kötött 10.000-es scsi sem bírja a folyamatos kiszolgálást. Vannak iylen tesztek is, persze abban is vannak érdekességek, lásd pl.:
  http://www.hwsw.hu/hirek/33024/merevlemez_meghibasodas_serial_ata_sata_fibre_channel_scsi.html
  http://prohardver.hu/hirek/2007-02-19/tanulmany_merevlemezek_meghibasodasairol.html
 • roliika #7
  És látom írni sem tudook :)
 • roliika #6
  Csak az a vicces, hogy nemrég olvastam egy tesztet, hogy a szerver viyók élettartama nem több mint úy egyébként a "sima vinyóké" át jóval drágábbak...marketing gépezet itt is működik ám erősen.
 • Sanyix #5
  Asztali gépeknél aztán nem csökken az ár, egyáltalán.
 • assdf #4
  Hát ez azért összetettebb. Az asztali gépet megveszed és csáó.
  A szerverhez meg kapsz oprendszer és sokszor igen kemény supportot is. Nagyon nem mindegy hogy egy másfél millás sun szervert milyen supporttal veszel meg...
 • AgentKis #3
  Az ár kicsit nő vagy stagnál a teljesítmény rendesen növekszik, a megbízhatóság és a minőség rendületlenül csökken.
 • Cat #2
  1. Miért kellene a teljesítményre vetíteni? az asztali gépek piacán ugyanugy nő a teljesítmény mint a szervereknél, mégis csökkennek az árak.
  2. Ráadásul a szerverek dollárban mért összforgalma sem csökken, hanem nő.
 • assdf #1
  Ez igy egy hülyeség. Az árakat a teljesitményre kéne kivetiteni. Pl. amire régen két szerver kellet ma csak egy és akkor mindjárt kiderül hogy a két régi sokkal többe vna mint egy új..