Gyurkity Péter

Erős évet jósolnak az AMD számára

A Piper Jaffray (PJ) befektetési vállalat előrejelzése szerint a processzorgyártó a következő évben tovább növeli piaci részesedését, és az új fejlesztésekkel komoly konkurenciát támaszthat az Intel uralmával szemben.

Az AMD 64 bites Athlon 64 és Opteron processzorai - amelyeket már korábban is életképes alternatívának tartottak az Intel asztali chipjeivel szemben - nemcsak hogy szorosabbá tették a két gyártó versenyét, de minden korábbinál törékenyebbnek mutatják az Intel egyeduralmát. A változás az alacsony kategóriás szerverek piacán is világosan érzékelhető: az AMD itt is megerősítette helyzetét, és a cég a vállalatok körében is növekvő népszerűségnek örvend.


"Az Intel szerver üzletága eddig soha nem látott mélypontra süllyedt az AMD-hez viszonyítva, jóllehet a korábbi előrejelzések ezt nem tartották valószínűnek" - hangsúlyozza a PJ közleménye, amely kiemeli, hogy az AMD növekedése szinte az összes nagyobb gyártót érintette, beleértve az IBM, a HP, valamint a Sun szerver üzletágát is. A jelentős siker ellenére a PJ szerint a következő évben az AMD növekedési üteme némileg lelassul, és a 65 nanométeres technológiával készülő processzorok piacra dobásával az Intel újra levegőhöz juthat - bár a processzorgyártó óriás éppen ezekben a napokban jelentette be, hogy a 65 nanométeres chipek sorozatgyártása csak 2006 elején indul be.

Az új processzorok megjelenése mindenesetre véget vet majd az Intel csipkerózsika álmának, amely a PJ szerint erősen rányomta bélyegét az idei évre. Az AMD elsődleges feladata most csak az lehet, hogy kihasználja versenytársának ideiglenes meggyengülését, és újabb fejlesztésekkel kell előállnia, hogy a következő években jelentős mértékben megerősítse helyzetét a processzorpiacon. A PJ 2006-ra jósolja az Intel nagy visszatérését, amelyet a processzorgyártó várhatóan egy határozottabb és agresszív útitervvel, és egyedülálló kapacitására támaszkodva hajt majd végre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hornbali #6
    Memtom, úgylátszik nem kell nekik egy ifjú zsenge tehetség...
  • DW #5
    :DDD
  • SinClaiR #4
    Miért nem jelentkezel ehhez a piackutató céghez?:)
  • hornbali #3
    A 64 bites technológia bevezetésével az Intelnek is erős évet jósolhatunk sztem.
  • Omegared #2
    Vagy Intelt :) Esetleg mindkettőt :D
  • tehen_m #1
    Most kellene amd részvényeket venni.