Gyurkity Péter

Microsoft: korai volt a Vista-lista

A szoftvercég szerint túl korán és mindenekelőtt véletlenül került ki a Vista operációs rendszer tervezett változatainak listája - a Windows eközben átvette a vezetést a szervereladásoknál.

A héten már beszámoltunk arról, hogy a világhálón felbukkant a Vista változatok véglegesnek mondott listája. Eszerint hat különböző verzió lát majd napvilágot idén, amelyekhez két további butított társul az Európai Bizottság korábbi döntése miatt. Két változat kifejezetten üzleti, három otthoni felhasználásra készül, egy pedig mindkét területen megfelelően teljesít majd készítői szerint.

Hírügynökségi jelentés szerint a Microsoft azóta eltávolította az oldalára kikerült információt, és szóvivőjén keresztül ismertette álláspontját. "A Microsoft nemrég új oldalt tett elérhetővé a Vista súgó rendszerének tesztelése céljából, amely egyúttal tartalmazta a tervezett változatok listáját. Az oldalt azóta eltávolítottuk, mivel túlságosan korán és kizárólag tesztelési célokból készült el" - szögezte le a szóvivő. Ezzel természetesen már nem tudták megakadályozni, hogy számos internetes lap beszámoljon a hírről, ám jelezték, hogy még ez a lista sem takarhatja teljes mértékben a végleges verziót.


Az IDC kutatócég időközben elkészítette a tavalyi évre vonatkozó tanulmányát a szerverek piacáról. Ebben többek között megtaláljuk, hogy 2005-ben több Windows alapú szerver kelt el, mint Unix operációs rendszerrel szállított, igaz, 17,7 milliárd dolláros eredményükkel alig haladták meg az Unix 17,5 milliárdját. A Server Tracker 1996-os indulása óta ez az első alkalom, hogy a redmondi termékek átvették a vezetést. A harmadik helyre a gyorsan növekvő Linux jött fel 5,3 milliárddal, maga mögé utasítva az IBM z/OS rendszerrel szállított mainframe masináit. Az Unix piaca azonban továbbra is rendkívül erős, és három nagy rivális - IBM, HP és Sun - küzd az elsőbbségért.

A gyártók összesített listáján szintén a Nagy Kék vezet 16,9 milliárd dolláros bevétellel és 32, 9 százalékos piaci részesedéssel. Második a HP 14,2, harmadik pedig a Dell 5,3 milliárddal. A Sun itt a negyedik helyre szorult 4,9 milliárddal, de szakértők szerint a Galaxy sorozattal és az UltraSparc T1 "Niagara" révén idén erősíthet helyzetén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • h4x0r #38
    A masik az, hogy a Linux inspiralo. Sokan irnak Windows ala is ingyen programokat, de nem adjak ki a forrast. Linux alatt a legtobb ingyenes cucc forraskodot is ad. Ennek koszonhetoen a disztribek gyartoi jobban a rendszerhez tudjak illeszteni, esetleg platformfuggetlenne tehetoek. Pl. A Gentoo es a FreeBSD is egy rakat patchet ad minden progihoz (a less pl. syntax highlightol, stb). Es ez jo a felhasznalonak (persze ha ert hozza).
  • strogg #37
    Most nem azért,de alapvetően rosszul látjátok:))
    Vegyük példaként a nero-t. Azt hsized nem fitesz nero license-t? Dehogynem. OEM-ként, olcsbban, de benne lesz a cd -író árában.
    A windows árának egy része is license-t tartalmaz.
    Az mp3 támogatás az m$-nek is pénzbe kerül. Csak nem látod, te csak azt látod, hogy OEM win, xy HUF. Ha mondjuk a win vásárláskor az m$ adna egy részletezett számlát, akkor rögtön látnád, hogy mely license mennyibe került nekik. Egy ingyenes downloadl inuxtól ne várja el senki, hogy ezek a komponenesek ingyenesen megjelenjen. Szemléletes példával: Ha a win pista letölthető lenen ingyen bármilyen célra, hidd el az sem támogatná alapból a DVd, mp3, java, és hasonlókat.

    A linux valóban != win. ÉS ez jól is van. Én rendkívül elégedett vagyok a linuxal. Nagyon tetszik, hogy alapbóljól felszerelt, könnyű már telepíteni (bár a gentoo-t is élveztem egy darabig, mert mérhetetlen tudás szakadt rám tőle) és a windows-t játékszernek tartom. Ez szubjektum. Ezt ne mazért írtam, hogy rögtön flame legyen a win fanok résézről, vagy azért, hogy al inuxosok meg sűrűn helyeseljenek. Ez az ÉN véleményem. Mint ahogy tiszteletben tartom pl: Equ véleményét, aki szerint meg a linux játékszer. :)

    Az biztos. A Linuxot egy időben féltettem. (sokkal primitívebb volt, nagyobb ellenszélben mint most). De kezd erősen felnőni, jelenelg a leg dinamikusabban fejlődő OS. 4-5 éve énis hobby OS-ként tekintettem rá, és ezsembe nem jutott, hogy 2006-ban (igaz politikai okokból) de kína desktop gépeink 30%-án linux fog futkosni. Openoffice csak egy nagy álom volt, ma meg az OpenDocument hivatalos szabvány alapja. A kézigépek OS listáján a második. Ezek olyan álmok voltak 4-5 éve, ami olyan merészek, hogy senki nem mert rágondolni. (még a fanatic userek sem).

    Szóval jó az a linux, csak teljesen más gondolkodást kér magának, amit a user vagy megad, vagy sem.
  • Kaadi #36
    Hogy a cikk tartalmara visszaterjunk szeretnek egy kihivast tenni a SG szerkesztoine: keszitsenek egy rovid bemutatot hogy a nagy gyartok (HP, IBM, Dell) milyen szegmens milyen oprendszert tesznek (ajanlanak). Pl. kisvallalati szerver (small business), kozepkategoria, adatbazis, enterprise, datacenter stb. Szerintem nyilvanvalo hogy mindharom oprendszernek megvannak az elonyei es talan egy ilyen tanulmany segitene eloszlatni sok vitas pontot is, es meg segitene is a kevesbe jaratos emberkeket az eligazodasba.
  • h4x0r #35
    Hu, ez jo. Marmint az, hogy tetszik a cikk. Mellesleg ez szinte mindenkinek tetszett eddig. A flame viszont egy konkret problema megoldasan szokott kitorni, ti. hogy a Windows vagy a Linux a jobb-e pl. webszervernek. A lent irt dolgok miatt a valasz: kinek melyik.
    Mellesleg a legtobb normalis disztro tartalmazza a megfelelo lejatszokat, ilyen pl. a Debian, Gentoo, stb. De en pl. mindig forrasbol teszem fel, mert ugy optimalisabb, gyorsabb, stb. De nem muszaj. Epp ez a szep: van tobb megoldasod.
    Es Windowsra sem kapsz mindent ingyen, pl. tuzfal van alapbol Linux alatt, Windowshoz pedig (SP2 elott) kellett 3rd party cucc.
  • Kaadi #34
    OK. Elolvastam a belinkelt cikket. Tetszik a hozzaallas. De meg mindig nem ertem hogy sok forumon miert megy megis mindig a flame. A cikk tulajdonkeppen azt magyarazza el hogy nem kell minden ezkozt felhasznalva meggyoznunk egymast sajat igazunkrol. vagyis a hozzam hasonlo felhasznalok, akik kenytelenek a munkajukra oszpontositani es nem jut idejuk a tanulasra es a kiserletezesre egy alternativ platformon meg fognak maradni a Windows mellett. Szeretnem azert ha csak azert mert en hasznalom es nem "buheralom" az operacios rendszeremet nem hulyezne le egy Linuxos sem es nem probalna meggyozni hogy az OpenOffice versenykepes a MS termekkel. FIGYELEM: a KOMPATIBILITAS!=KOMPETITIVITAS
    Egyebkent az MP3 es DivX eseteben csak az ENCODER fizetos, mig az MPEG-2 esteben a DECODER is az, MINDENKINEK, tehat a "nem ceges" disztribnek is. Letolteni persze barmit le lehet. Fentartom azonban hogy Windows ala kapsz az alaplap/DVD-ROM,R,RW/videokartya melle "ingyen", vagyis nem kell kulon megvenned.
  • h4x0r #33
    Magyar, es legalis :)
  • h4x0r #32
    A DVD-ben nincs igazad, a SUSE rossz pelda. Mivel ceges termek (meg ha ingyen elerheto is), ezert nem tehetnek bele olyan cuccokat, amik jogdijasak (elvileg mp3 es divx azok (szinte az osszes Linuxos lejatszo tamogatja alapbol a divx-et)), ezert fizetni kene nekik ezekert. Nem ceges disztroknal ezt asszem elnezik. De SuSE-re is lehet a csomagkezelovel mplayert tenni pl., csak kell egy jo mirror. Arra meg ott a google, aztan siman hozzaadod a grafikus csomagkezelohoz... Nem valami nagy melo.
    Ja, igen, a Linux!=Windows cikket mindenkinek ajanlom... :)
  • jzombi #31
    "Otthoni szerver?"
    Épp ezért mondtam, mert esetleg itt egyesek azt gondolják, hogy mert sikerült othon linuxon összedobni egy webszervert, akkor már milyen király linux, ingyen szerver...
    Lehet, másra gondoltam a codec-el kapcsolatban: http://en.opensuse.org/Download
    ingyen van az OSS és Evaluation verzió. Az OSS verzióból kiveszik a flash-t meg a java-t, azt gondoltam, hogy codec is van a másikban. De ebből a szempontból akkor az OEM Win-el is ugyanúgy megfizeted, mint a dobozos linux-szal.
    Ezenkívül az mplayer lejátszik szinte mindent, nyílt forrású, ingyé töltheted. Az, hogy ez mennyire legális jelenleg, azt nem tudom:S
  • Kaadi #30
    Otthoni szerver? A cikk nagyon vilagosan utal az uzleti szegmensre, otthoni felhasznalok ugyanis NEM VESZNEK SZERVERT, legfeljebb a gyengebbik gepuket beallitjak downloadolni 24/7 es esetleg felallitjak tuzfalnak/routernek, de ez is CSAK A TAPASZTALT FELHASZNALO hobbija.
    Uzleti felhasznalasra nem mindegy hogy egy tamogatott szoftvert veszel, amihez barmikor szakember jon ki ha baj van, vagy pedig teljes munkaidoben egy vagy tobb mernokot kell alkalmazz hogy pelenkazza a felhasznalok bakloveseit. Nalunk (650 fos ceg, 60 PC) pl. csak 2 informatikus van, de a HP barmilyen hivasra 20-30 percen belul ugrik, cserel, javit, telepit, es mindezt a szerver alapszolgaltatasaban (evi dij fejeben).
    PS. jzombi: ha te a DVD kodekes disztribet toltotted le akkor azt P2P-n tetted, mert a Novell(suse) es mas cegek is fizetnek ezert es nem adjak ingyen a felhasznalonak sem. Ugyanugy ahogy a Cyberlink, Nvidia vagy a grafikus kartya gyartok is pengetnek minden eladott kodek utan. Dobozos Linux=OEM/Volume Windows tehat...
  • jzombi #29
    Kaadi-nak igaza van a 2. felével. Van külömbség a saját othoni szervered, és egy sok pc-t használó cég igénye. Persze lehetne arra is az ingyenes cuccot tenni, de a cégeknek fontos a support is.
    "DVD lejatszas Linux alatt? hat nekem az ingyenes Suse 9.3 azt jelezte hogy nem tamogatja alapbol, hanem meg kene vegyem a Suse Professional csomagot (DVD, doboz, kezikonyv) es abban lesz licenszelt MPEG-2 kodek." Ez viszont nem igaz, csak két verzió van, mindkettő ingyen letölthető természetesen: az egyikben asszem csak a nyílt forráskódú progik vannak. Valószínűleg rossz változatot töltötél le. NVidia driver feltelepítése pedig egy fapados disztribben is kb. 5 perc, csak az X-ből kell kilépni, még a gépet sem kell újraindítani. Kezdőknek (mármint linuxban) persze semmi segítség nélkül eltart egy ideig, de hozzá lehet szokni. A konzol pedig nagyon hasznos, linuxban sokszor megkerülhetetlen, és mint tudjuk, a linux!=windows.