Spencer

A vártnál jobban teljesít a szerverpiac

Az IDC piackutató cég egyik legfrissebb jelentéséből kiderül, hogy az idei esztendő harmadik negyedévében a szerver számítógépek piaca a vártnál jobban teljesített.

Az említett időszakban mintegy 10,8 milliárd dolláros forgalmat regisztráltak a szerverpiaci gyártók, ami több mint két százalékos növekedést jelent, és elsősorban annak köszönhető, hogy a low-end kategóriás rendszerek az elmúlt hetekben-hónapokban rendkívül kelendőek voltak. A szerver számítógépek piaca 2000 óta zsugorodott, egészen az idei esztendő második negyedévéig, amikor is végre újfent növekedésnek indult. Az IDC szakértői 2003 harmadik negyedévére egyébként egy százalékos növekedést jeleztek előre, vagyis a piac a korábbi várakozásokon alaposan túlmutatva teljesített.

A 25 ezer dollárnál olcsóbb, belépőszintű szerverek világszerte rendkívül nagy népszerűségnek örvendenek, ami új életet lehel a piac egészébe - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Vernon Turner, az IDC Server Group alelnöke, majd hozzátette, hogy ezen rendszerek eladási mutatói közel húsz százalékot javultak az elmúlt három hónapban. Turner felhívta a figyelmet arra, hogy a szervergyártóknak korántsem szabad elbízniuk magukat, ugyanis nincs semmi garancia arra, hogy a pozitív tendencia az előttünk álló hónapokban is folytatódni fog.

Szakértők szerint a szerver számítógépek piacán lebonyolított forgalom a közelmúltban elsősorban azért esett vissza, mert a gyártók rendkívül kemény konkurenciaharcot indítottak egymás ellen, ami nagyon nyomott árakhoz és kis árrésekhez vezetett. A szerverek eladási mutatói mindenesetre nem romlottak, hiszen a gépek ára folyamatosan csökkent, az internet mánia tombolt, ezenkívül pedig az Y2K probléma is vásárlásra ösztönözte a vállalatokat.

Jean Bozman, az IDC kutatási részlegének alelnöke elmondta, hogy az utóbbi időkben roppant dinamikusan növekedett a nyílt forrású Linux operációs rendszerrel ellátott szerverek piaca. Ebben a szegmensben az elmúlt negyedévben mintegy 743 dolláros forgalmat bonyolítottak le a gyártók, ami éves szinten közel 50 százalékos növekedést jelent. Ez a szektor egyébként immár több mint másfél esztendeje folyamatosan és látványosan növekszik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #1
    mamár egy 1,7-es celeron is szervernek számít de ennek ellenére lehet hogy ebből is több van :)