JohnnyCage

IDC: Enyhe növekedés várható a szerverek piacán

Az IDC piackutató cég szerint a szerverek szegmense 2004-re újból növekedő pályára állhat, de a piac egy ideig még biztosan nem fogja elérni a 2000-es év szintjét.

A szerverek eladásai 2002-ben mintegy 49 milliárd dollárt tettek ki, és az idei évben is hasonló eredmény várható, állítja az International Data Corp. (IDC) piackutató cég. 2004-től enyhe növekedés indul, amelynek következtében a globális szervereladások 2007-re elérik az évi 58 milliárd dollárt, vélik az IDC elemzői.

Bár a vezető szervergyártók, mint az IBM, a SUN Microsystems, a HP, a Dell Computer, és a Fujitsu várhatóan hasznot fognak húzni a növekedésből, a 2000-es év 70 milliárdos eredményét aligha sikerül megismételnie a társaságoknak. A növekedést elsősorban a Windows- és Linux alapú szerverek fogják gerjeszteni, de ennek ellenére még 2007-ben is a Unix szegmens lesz a legnagyobb.

Az elmúlt években a Linux megoldások hozták a legnagyobb növekedést. 2002-ben mintegy 598 ezer Linux szervert adtak el a gyártók 2 milliárd dollár összértékben. Ez a szám 1999-ben még csak 173 ezer, illetve 749 millió dollár volt.

Az IDC előjelzése szerint a szerverek piaca 2007-ig évi 4 százalékkal fog növekedni. A piackutató cég a szoftverek piacára 8, a számítástechnikai szolgáltatások szegmensére pedig 7 százalékos növekedést vár évente, közölte John Gantz, az IDC kutatási vezetője.

Matthew Eastman, az IDC elemzője úgy véli, a társaságok számára az elkövetkező években igen fontos lehet az ügyfelek hűsége. A piackutató cég szerint jelenleg az IBM ügyfelei a leghűségesebbek, és az IBM szerverek felhasználóinak kétharmada a jövőben is IBM rendszert fog választani. A másik véglet e tekintetben az olcsóbb szerverekre összpontosító Dell Computer, amely társaság az IDC szerint vásárlóinak 9 százalékát tudhatja biztosan jövőbeli ügyfelei között.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!