Gyurkity Péter

Az AMD 10 százalékos szerverpiaci részesedésre törekszik

Az AMD még az idei év vége előtt szeretné megháromszorozni részesedését a szerverek és munkaállomások piacán, és a cél érdekében az eddiginél szorosabb együttműködésre törekszik partnereivel.

Ben Williams, a szerverekbe, valamint munkaállomásokba szánt processzorok fejlesztését végző részleg alelnöke a LinuxWorld konferencián elmondta, hogy mintegy 10 százalékos részesedést szeretnének elérni az x86 szerverek terén. Megjegyezte, hogy korábban a legoptimistább tervek is 7 százalékos arányt tartottak elérhetőnek, de az Opteron processzorok rendkívüli népszerűsége jelentősen megnövelte a szerverekbe szánt chipek forgalmát. Az első negyedévben a szerverek mindössze 3,5 százalékát szerelték fel AMD processzorral, ám ez az arány mostanra 6 százalékra nőtt.

Bár a többprocesszoros szerverek révén az adat megtévesztő lehet, a vállalat helyzete kétségkívül javult, és a folyamat az előrejelzések szerint a következő időszakban is folytatódik. Mivel a forgalomba kerülő szerverek 90 százaléka x86 processzorra épül, a terv sikere esetén az AMD a második helyre lép előre a szerverprocesszorok gyártói között. Williams hangsúlyozta, hogy ügyfélkörük az elmúlt időszakban jelentősen kibővült, és vásárlóik között a Sabre, valamint a VeriSign mellett a CIA, és egyéb szövetségi intézmények is megtalálhatók.

A vállalat számára kapóra jöhet, hogy a nagy rivális Intel egyes termékei nemrég hibásnak bizonyultak, és a PCI Express csatolók integrálása újabb előre nem látott problémákat okozott. Az AMD tervét ugyanakkor hátrányosan befolyásolhatja, hogy a Microsoft ismételten elhalasztotta a 64 bites Windows operációs rendszer megjelenését. Az Opteron ugyan 32 biten is kiválóan teljesít, de az mindenki számára egyértelmű, hogy a processzor egy 64 bites operációs rendszeren mutatná meg igazi erejét. Williams hozzátette, hogy egyes Linux disztribúciók 64 bites változata már jó ideje elérhető, és bíznak abban, hogy a 64 bites Windows késlekedése nem lassítja le a processzorok elterjedését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!