Gyurkity Péter

Továbbra is az IBM vezeti a szerverpiacot

A tavalyi évben a Nagy Kék tovább növelte a szerverpiacon kiharcolt előnyét, amelyben különösen nagy szerepet játszott az x86 processzorokra, illetve a Linux operációs rendszerre épülő modellek népszerűsége.

A Gartner legfrissebb adatai szerint az IBM szerverekből származó bevétele 2003-hoz képest 9,3 százalékkal, 16,1 milliárd dollárra nőtt, míg maga a szerverpiac 7,2 százalékkal növekedett, és 49,5 milliárd dollár bevételt hajtott az érdekelt gyártóknak. Érdekes módon a Dell ennél jóval nagyobb ütemben, mintegy 20 százalékkal növelte bevételét - amely így elérte a 4,8 milliárd dollárt - de még ez sem volt elég, hogy túlszárnyalja a második helyen álló Hewlett Packard (13,4 milliárd dollár), illetve a harmadik helyezett Sun Microsystems (5,2 milliárd dollár) teljesítményét.


Az IBM már évek óta magabiztosan vezeti a szerverpiacot. A vállalat a kilencvenes évek végén sikeresen elhárította a Sun támadását, amely rövidesen kifulladt. A cég mostanában inkább a Dell, illetve a Hewlett-Packard kihívására koncentrál, és csúcskategóriás x86 szervereivel, valamint a nagyteljesítményű Power5 processzorokra épülő termékeivel újabb sikereket ért el ebben a küzdelemben. Különösen fontos volt az Unix-alapú szerverek terén elért szerény növekedés, hiszen a piac egészét tekintve ezen a téren visszaesés következett be, és a rivális vállalatok is vesztettek részesedésükből. Az IBM viszont - amely az Unix rendszerek piacán hátrányban van a Sun-hoz és a HP-hez képest - 24,3 százalékról 26,7 százalékra növelte részesedését.

A HP ezzel egy időben vesztett jelentőségéből, és a vállalat saját PA-RISC processzorairól egyre inkább az Intel Itaniumra áll át - márpedig az Itanium-alapú rendszerekből származó bevétel nem ellensúlyozta az Unix szerverek visszaesését. A piacon különösen nagy mértékben, 16,4 százalékkal nőtt az Intel Xeon, valamint az AMD Opteron processzorokra épülő rendszerek aránya, és az x86 chipek további térhódítására lehet számítani. Az IBM teljesítményét illetően kiemelendő a Linux-alapú szerverek terjedése, amely elérte az 50 százalékot, míg a blade szerverekből származó bevétel 123 százalékkal nőtt az elmúlt évben.

A Linux népszerűsége még a Sun termékeinél is szembeszökő, pedig a vállalat hagyományosan a Solaris rendszereket támogatja. Ami az Intel és az AMD párharcát illeti, a szerverpiac az Intel előnyét mutatja: a gyártók 2004-ben 1,3 milliárd dollár bevételre tettek szert a Xeon rendszerek eladásából, míg az Opteronra épülő szerverek esetében ez 838 millió dollárt tett ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Power #6
  Elírás, itt valami nagyon el van írva!!!
  Az x86-os szerverbevételek tavaly 23,2 milliárd dollárt tettek ki.
  Ennek csak egy kis szelete a 64 bites x86-os szerverek(1,3 milliárd 64 bites xeon és 838 milliárd opteron). Azaz értékben az opteronos rendszerek aránya még a 4%-ot sem éri el.
 • arty #5
  így van, és nem konvergál, hanem már régen 0 :)

  csupa XEON, opteron egy sincs, még csak fontolóra sem vették soha ...
 • lmisi #4
  Ebből is látszik, hogy nemigazán vagyunk a fősodorban,azaz 2-3 év késéssel reagálnak honi nagyjaink a kinti történésekre. Ennyit a Magyar ujjító és vállalkozó szellemről, ami kisvállalkozói szinten megvan, de feljebb konvergál a nullához.
 • Ch_Slater #3
  ööö nem vagyok tisztában az operton vs. xeon árakkal, de ha nem egy szinten vannak akkor nem lehet határozottan kijelenteni hogy Intel előny van az Intel-AMD párharcban az alapján hogy Intel 1.3mrd dollár AMD 838m dollár bevétellel rendelkezik. Mivel ha az Intel jóval drágább, akkor lehet hogy kevesebbet adott el mégis több a bevétele belőle.
  Igy inkább az eladási mennyiséggel lehetne ezt jól összehasonlítani.

  persze mint mondtam az elején nem ismerem az árakat.
 • Cat #2
  a sun és a hp évek óta árul opteronos szervereket, szóval simán hihető
 • arty #1
  ez durva ... vagy durva elirás ???

  Xeon 1300 millió vs. opteron 838 millió? Ennyire feljött az AMD ??? Itthon miért nem látom ezt, miért szerepel "minden" beszerzésben a sok elavult fsb400as xeon, a sokszor olcsobb opteron ellenére is ???