Gyurkity Péter

Felemás helyzet a szerverpiacon

Az IDC kutatócég felmérése szerint a szerverek forgalma a második negyedévben elérte a 11,5 milliárd dollárt, ami 6,9 százalékos növekedést jelent a tavalyi év hasonló időszakához képest.

A felmérés adatai szerint elsősorban a kifejezetten olcsó, és a felsőkategóriás, drága szerverek eladásai növekedtek, míg a középkategóriás rendszerek forgalma jelentős mértékben visszaesett. Számokban kifejezve ez azt jelenti, hogy a 25 ezer dollárnál olcsóbb szerverek forgalma 21 százalékkal nőtt, míg az 500 ezer dollárt meghaladó rendszerekből származó bevételek 6,1 százalékkal emelkedtek, szemben a középkategóriás - tehát a 25 ezer és 500 ezer dollár között elhelyezkedő - szerverek eladásaival, amelyek egy év alatt több mint 11 százalékkal estek vissza.

Matt Eastwood, a felmérést elkészítő csapat vezetője szerint az adatok alátámasztják a szerverpiac lassú, de biztos növekedéséről szóló híreket, és a kereslet növekedése különösen erős a csúcskategóriás termékek iránt. "A felmérés adatai alapján megfigyelhetjük a két véglet növekedését, míg a piac helyzetét ábrázoló grafikon érdekes behajlást mutat a középső területen" - jellemezte a kialakult helyzetet Eastwood.

Az IDC adatai szerint az IBM továbbra is tartja vezető helyét a szerverek piacán, és következtetésüket a Gartner által a hét elején kiadott jelentés is alátámasztja. A Nagy Kék a bevételek tekintetében 32,5 százalékos részesedést ért el, és a vállalat szerverekből származó bevétele 11,7 százalékkal nőtt egy év alatt. A második helyen a Hewlett-Packard futott be 27,1 százalékos részesedéssel, de a felmérés megjegyzi, hogy a cég bevételeinek - 4,6 százalékos - növekedése elmaradt a korábbi várakozásoktól. A harmadik helyen a Sun Microsystems végzett 12,5 százalékkal, de a cég a HP-hez hasonlóan némi területveszteséget is kénytelen volt elkönyvelni a konkurens vállalatok javára. A felmérésből talán még a Dell eredményét érdemes megemlíteni, amely a negyedik helyen végzett 7,3 százalékos részesedéssel.

Az IDC véleménye szerint az IBM sikere elsősorban a zSeries rendszerek népszerűségével magyarázható, mivel a szervercsalád tagjainak forgalma 40,6 százalékkal emelkedett egy év alatt, és az ebből származó bevételek minden negyedévben jelentősen emelkedtek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #1
    ibm profi cuccokat árul , de jó drágán persze :)