Berta Sándor

Célkeresztben a nemzetközi bankkártya-­hamisítók

A német Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) és a bolgár rendőrség az elmúlt hónapokban sikeresen felszámolt több bankkártya-hamisító bandát, azonban a hasonló bűncselekményeknek nem akar vége szakadni.

Az első sikeres razziákra már idén májusban sor került. Számos gyanúsítottat őrizetbe vettek, a német és a bolgár rendőrök közösen számos bolgár városban tartottak házkutatásokat. A legnagyobb banda tavaly például Németországban, Franciaországban, Olaszországban, Izlandon, Norvégiában, Kanadában, Ausztriában és Bulgáriában is követett el bűncselekményeket. A módszer mindig ugyanaz volt. Kinézték az áldozataikat, majd manipulált automaták segítségével megszerezték a bankkártyájuk adatait és a PIN-kódjukat. Ezeket az információkat rövid időn belül átmásolták hamisított bankkártyákra, majd ezekkel végigfosztogatták Németországot és más európai államokat is.

A legalább 20 fős csoportból négy személyt vett őrizetbe a bolgár rendőrség és lefoglaltak több, a hamisított bankkártyák előállításához használt készüléket és számítógépet, valamint hamis kártyákat is. A BKA-nak már 2005 közepén tudomására jutott a csoport működése és azonnal felvették a kapcsolatot a bolgár rendőrség illetékeseivel. Az együttműködésnek hamar meglett az első gyümölcse, hiszen már tavaly ősszel eljárást indítottak egy 30 főből álló banda ellen. Ez a csoport szintén bankkártyák hamisítására és bankautomaták manipulálására szakosodott.

Bár napjainkban előtérbe kerültek az online bűncselekmények, a német rendőrség szerint ezután sem árt az óvatosság és több dologra is jó, ha figyelünk. Így például soha ne adjuk ki a PIN-kódunkat se a valós életben, se virtuálisan, szintén ne váljunk meg soha a bankkártyánktól és ha pénzt veszünk fel, takarjuk el a számsort a kezünkkel. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy sokan az online bűnőzés erősödésével kevésbé óvatosak, mintha azt hinnék, hogy az elektronikus vagy számítógépes bűncselekményekhez feltétlenül szükség van az internetre is. A Netzeitung német hírportál tudósítása egyébként jó példával szolgál. Frankfurt am Mainban 200 folyószámlát fosztottak ki, az okozott kár 300 000 euró.

A módszerek változatosak voltak, abban azonban mindegyik megoldás megegyezett, hogy a kártyákon tárolt adatokat egy az automatába beszerelt, manipulált kártyaleolvasóval szerezték meg. A PIN-kódokat több módszerrel is megszerezhették: vagy egy minikamerát szereltek a bankautomata fölé, vagy púderrel, illetve olajcseppekkel jelölték meg a billentyűzetet és így utólag visszakövethető volt, hogy melyik ügyfél milyen számokat ütött be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • teddybear #4
    Két éve bukott le egy román banda, akik egyenest a bankautomatákra utaztak. Ők vitték el az M5-ös melletti Elekrtoword előteréből is az automatát, és ők próbálták elvinni egy kis GAZ-zal a fóti CORA előteréből is, csak az nem sikerült.
  • irkab1rka #3
    ha gondom akad, mert lopnak a kártyaszámlámról, akkor majd privizek, te meg küld át a köcsög fotóját, megkeresem, és megbeszélem vele, hogy miért nem helyes igy viselkedni.
    Szerintem első szóra visszaadja. Na persze először kicsit verni fogjuk, az igaz...

    oké? :)
  • csimmasz #2
    Lehet paranoiás vagyok de én mindíg eltakarom az egyik kezemmel a bill-t amikor a másikkal beütöm a pint az automatánál,majd ha végeztem a kezemet végig húzom a gombokon.
    Interneten sose adom meg a számát,és mindíg figyelem a kártyát amikor kiadom a kezemből.

    Lehet azért mert az utcánkban lakott egy srác aki bankártyák adatait gyülytötte klonozás céljából(üzletek,benzinkutak,stb)
    Volt egy kis kütyülye ami a kezében elfért azon áthúzták amikor nemfigyel a vevő és már kész is.
    Asszem már ül.:)
  • PíszLávJuniti #1
    De hogy férhetnek hozzá az automatához, hogy azt manipulálják ? Mert ha a kártya olvasó részt módosítják, nem igaz hogy más bűncselekményt nem követnek el vele. Ha utcáról tudják megcsinálni akkor gratulálok, mert a legtöbb automata be van kamerázva. Ha belülről férnek hozzá akkor meg a befogadó intézmény/bank/bolt a hibás.