39
  • redfish
    "...Az is röhely hogy a bankautomatás készpénz felvétkor % von le és nem 1 egységdíjjat nem értem ezt mien jogon teheti meg egyáltalán ugy tesz mintha a számlán levő pénz is a banké lenne..."

Válassz olyan számlacsomagot, amiben x-számú ingyenes ATM-pénzfelvét van a szolgáltatások közt...
    Van már olyan Bank, aminek választható olyan számlacsomagja, amivel bármely ATM-ből ingyenesen vehetsz fel pénzt! (=CITI Bank)

Nézd, azért a Bankoknak alkalmazottakat kell fizetniük, számtalan bank-fiókot fenntartani, ATM-automatákat üzemeltetni, naponta feltölteni, karbantartani...
    Ez mind pénzbe kerül!
    Szerintem teljesen érthető, hogy a szolgáltatásaikért pénzt kérnek...
    (Miért, te ingyen dolgozol a munkahelyeden?)
    Viszont válogathatsz a bankok között! Hálisten már nem csak 1 Bank létezik, válogathatunk az áraik és a szolgáltatásaik közt.

Gondolom, annak sem örülnél, ha egységes díjat vezetnének be az ATM használatánál és neked is +1500Ft-ba kerülne 5000Ft felvétele, mint annak, aki 200,000Ft-ot vesz fel... Szerinted ez igazságos lenne?

• redfish
    Ha azzal fizetsz, (pl: otp-sel) akkor minden tranzakció után 249ft + az összeg 0,5%-át leveszik kezelési költségnek.
    pl: 5*10000 forint fizetés= 5*249+5*500 ft = 3745 forintal gazdagítottad a bankot.
    Ha hó elején felveszel 50000 forintot akkor csak 249+2500= 2749 forintal.

Honnan veszed ezt a zöldséget?!

Nekem VAN OTP-s bankkártyám (is), ezért tudom, hogy amit leírsz az hülyeség...
    - Ha a bankszámládra bárki BEFIZET, az költségmentes a befizetőnek is, számlatulajdonosnak is!
    - Ha a bankkártyáddal vásárolsz, az minden esetben költségmentes számodra!
    - Banktól és bankszámla-csomagtól függően valahány számú ATM-pénzfelvét ingyenes (tőled függ, milyen számlacsomagot választassz).
    - A munkáltató általi fizetésed átutalása is költségmentes!!!!

Nekem pl. az OTP számlacsomagomban 4x ATM-pénzfelvét ingyenes és bármennyi számú internetes pénzátutalásom is ingyenes. (Ennek a havidíja 1300Ft)
    De pont ilyen a K&H-nál vezetett számlacsomagom is (ennek a havidíja 500Ft).

Ha interneten (vagy BÁRHOL) a bankkártyáddal fizetsz, az általában költségmentes... (Sajnos, egyre többször tapasztalom, hogy inkább külföldi bankok vonnak le kezelési költségeket, nem pedig a saját magyar bankom!)

Folyószámla nyitása előtt érdemes végigböngészni a Bankok ajánlatait (=> Kondiciók!) és ezek után kiválasztani a Bankot és a számlacsomagot!!!
    Én megtettem és szerintem a legjobb számlacsomag a K&H Bank "Emeltszintű Elektronikus Számlacsomagja"!!! (Pár ezer Ft nyitó összeggel dombornyomott MasterCard bankkártyát kaptam hozzá, ezt az OTP csak többszázezres betéttel és fizetés-átutalással adja.)

Szerintem jó lenne a bankkártya használat, ha nem korlátozná Mo-on a boltok alacsonyszintű fogadási lehetőségei...
    Én már a számláim 99%-át interneten utalom át, a vásárlásaim 80%-át internetes megrendelésekkel bonyolítom (sajnos a magyar webboltokban alig lehet bankkártyával fizetni, mert túl magas költséget kellene fizetnie a Vállalkozásnak a Bank felé tranzakciónként.).

Szerintem havi 500-1500Ft nem túl sok azért, hogy a Bank intézi a pénzügyeimet!!!
  • chuky123
    Hát igen röhely hogy az OTP mimindenért lehuzza a folyószámla tulajdonosokat.
    Az is röhely hogy a bankautomatás készpénz felvétkor % von le és nem 1 egységdíjjat nem értem ezt mien jogon teheti meg egyáltalán ugy tesz mintha a számlán levő pénz is a banké lenne
  • remark #36
    "Ki volt az a balfék aki kötelezővé tette az utalásos fizut?"

Nagyon nagy munka am keszpenzes berfizetes, no meg infrastruktura is kell hozza, meg penztaros, meg egy halom mas dolog. Jo hogy megszunt ez az egesz. (Viszont ettől meg teny marad hogy draga es alacsony szinvonalu az egesz penzugyi szolgaltato szektor Mo-n. Es bár ennek is megvannak az okai, attol meg kinyilik az ember zsebeben a bicska.)
  • Inquisitor
    Akkor mindenki más a helikopter, aki ennek ellenkezőjét állítja? Másrsézt nem betesszük a pénzünket, hanem oda kapjuk a fizut, akkor miért is vonnak alapból, hogy megpróbálom használni? Ki volt az a balfék aki kötelezővé tette az utalásos fizut?

Amúgy ma tettek ki Index-re cikket, hogy itthon miért utálja vevő és boltos is a kártyás fizetést.
  • WOLFISHNET
    amikor nagyon sok pénzt tettem be az OTP-be, 1ft-ot se vontak le tőlem, csak ha kivettem belőle
  • klastrom
    Húúúha, na most aztán jól odamontad...
  • remark #32
    Ja es szamlafenntartasi dij sincs, kezpenzbefizetes es keszpenzfelvetel bankfiokban is ingyenes. A kartyakra fizetek eves dijat, aztan ennyi.
  • remark #31
    Barmit szabadon megtehetsz, amit meg tudsz fizetni. ;-)
  • remark #30
    Jo draga az OTP. Hollandiaban minden kp. felvet es kartyas fizetes valamit (Hollandian beluli) atutalas dijmentes. Cserebe nincs kamat a szamlan tartott penzre, de ha lehet valasztani, akkor inkabb az osszes tranzakcio legyen dijmentes minthogy barmit is csinalok a kartyaval, csak lehuznak...
  • OPM
    illetve ezt is érdemes átfutni!
  • OPM
    örülök hogy más is akad még ilyen nézeten :)

egy kis olvasnivaló: link
  • Inquisitor
    "És szerinted a közért nem kalkulálja már előre az árakba ezt a tranzakciós költséget???"
    Dehogynem, viszont ...
    1.) Ezen felháborodnak a vevők ha megtudják, mert nem ismerik a hátteret.
    2.) Azok is fizetik akik KP-val fizetnek :(
  • Inquisitor
    "Ha azzal fizetsz, (pl: otp-sel) akkor minden tranzakció után 249ft + az összeg 0,5%-át leveszik kezelési költségnek."
    Tudtommal 180-240FT + 1-4% az összegtől függően! Ez egy komplett számítógépnél vagy egy autó vásárlásánál már elég durva lenyúlása a kereskedőnek. :((
  • kvp
    Egyre tobb hagyomanyos dolog valik szepen lassan illegalissa. Belertve a keszpenzel valo fizetest vagy barmilyen a maganelethez vagy a szabadsagjogokhoz kapcsolodo dolgot, mint pl. a sajat szamitogepem feletti iranyitas jogat (lasd pl.: vista). Lassan eljutunk oda, hogy ha valaki tenyleg szabad akar lenni, akkor minden amit tesz illegalis lesz. Ezzel nem demokraciat hanem diktaturat teremtenek, csak ez a rendszer (kapitalizmus) nemzetkozi meretu es nincs iranyitoja (hivhatnank kapitalista anarchianak is). Sajnos oda jutunk hogy aki hagyomanyos kozvetlen demokraciat akar azt teroristava minositik. Amennyiben ez vegleg bekovetkezik akkor valoszinuleg az emberek egy resze azza is fog valni, hogy megdontse a rendszert. A nemzetkozi terrorizmus sem letezne globalizacio nelkul es a wtc ket tornya is ott foglalna az eget a helyen.

Magyarorszag egyebkent sokkal elorebb tart ebben a 'fejlodesben' mint a vilag sok masik orszaga. Ha minden megy arra amerre most akkor hamarabb erjuk el a korabban emlitett gibsoni vilagot mint masok, bar anglia bizonyos teruleteken meg megeloz minket, de a hivatalos politika szerint nemsokara lehagyjuk oket a reformok segitsegevel. (Ez speciel igaz is, es csak ez azon embereknek lesz rossz akik nem nagytokesek, tehat a tarsadalom gazdasagi szempontbol elhanyagolhato also 99%-anak.)
  • ssdb
    részletesebb véleményem blogom linkje
  • ssdb
    én már most is kártyát használok...
  • arty
    a mai magyar bankszektor helyzetét köszönjük magunknak, a 10 millió ostoba, OTP-s birkának :)
  • Szemi90
    Szerintem a közért nem számolja bele az árakba a bankkártyás fizetés költségeit. Ezt a versenyhelyzet hamar kiszorítaná.
    Azt kell látni, hogy egy nagyobb üzletnek mindenképpen van valamilyen költsége a vásárlások után. Akár kézpénzzel, akár bankkártyával fizet a vásárló.
    A kézpénzt ugyanis security-s cégek szállítják el, és bizony azok is százalékért dolgoznak. A Security-sek meg ugye a bankba szállítják, ahol befizetik a kereskedő bankszámlájára az összeget. A bankban a kézpénzes befizetés megint csak pénzbe kerül. Ezek szerint a kereskedőnek lehet, hogy jobban megéri, ha a vevő bankkártyával fizet.
    Biztos van itt valaki, aki konkrét százalékos kimutatást tud adni ezekről a költségekről.
  • OliApa
    Gyerekkoromban mindig azt hittem, hogy a bank pénzt ad nekem, ha nála tartom a pénzem. Felnőttkoromban kiderült, hogy még azért is fizetek, ha beteszem a pénzem . . .
  • xnorbix
    >nem igaz, ha kártyával fizetsz egy közértben, akkor neked semmibe nem kerül, >viszont a közért bukja a vásárlás 2-3%át (ennyi jutalékot számol fel a bank).

És szerinted a közért nem kalkulálja már előre az árakba ezt a tranzakciós költséget??? Csakhogy így az is szív, aki végül kp-vel vásárol...
  • Petko
    Meg egy dolgot ne felejtsetek el. A bankártyás fizetés magyarországon meg európában kurvára nem ugyanaz mint az amerikai hitelkártyázás, de még ha valódi hitelkártyád is van itt mo. on.
    Ugyanis US-ben teljesen logikusan van egy hitelkártyád egy x banknál... namost az azt jelenti hogy te egy hónapban mindenfélére felhasználod, ATM, online vásárlás, pénztárnál lehuzzák, illetve lehet még nem elektronikusan is bárhol számlára húzni, és ezután az a történet hogy hónap végén a bank küld neked egy egyenleg szerüséget hogy milyen terhelések voltak a kártyádra, és te szépen ott kipipálhatod hogy melyiket fogadod el, vagy melyik nem történt meg. És a bank cask EZUTÁN fizet egy centet is bárkinek miután te elfogadtad azokat hónap végén.
    Nehogymár ezzel a rakás szart akarják nekem itt mo.on eladni hogy van egy kurva plasztikkártyám ami rá van kötve a számlámra és ahogy valahol lehúzza valaki vagy bedugja az automatába máris x összeg eltünik a számlámról. Meg aztán ne is beszéljünk arról hogy online vásásrlásnál is mennyire lehetetlen ez. Szóval kártyával fizetni magyarországon marhanagy kockázat és butaság sztem.
  • Möci

"a smart cardok rákényszerítése az emberekre az előfutára annak, hogy mikrochipet ültessenek beléjük, mint a szarvasmarhákba, s úgy lehessen ellenőrizni az életüket, ahogy az Sztálinnak vagy Hitlernek sem sikerült."

NAGYON EGYETÉRTEK!!!

• wanek
    Még a végén kiderül, hogy a bankok értünk vannak... Sajnos a helyzet fordított. Valójában mi vagyunk a bankokért, hogy eltarthassuk őket. Tőlem speciel egy fillért sem látnak :)
  • juzosch
    Jaja, nem árt ha néha megnézed a hó végi részletezést amit kipostáznak.
  • juzosch
    Nemcsak a banknak. Az egész gazdaságnak jó, ha nem otthon rohad a pénzed az ágy alatt, hanem visszakerül a körforgásba.
    Tulkpp hitelezel a gazdaságnak, elősegítve a fejlődését amivel később te is jól jársz. Nem is beszélve a kamatról amit a hitel után kapsz.
    (ami persze röhejesen kevés, de errefelé hülyék az emberek. Máshol van annyi eszük, hogy pl rszvényeket vagy bármi normálisabbat vásároljanak)
  • Cat #13
    nem igaz, ha kártyával fizetsz egy közértben, akkor neked semmibe nem kerül, viszont a közért bukja a vásárlás 2-3%át (ennyi jutalékot számol fel a bank).
  • hypno
    Kivéve, ha csekkbefizetésnél a postán kártyával fizetsz. mert az készpénzfelvételnek számít. csoportos megbízás meg tételenként tejel.
  • hypno
    Minden rendszer csak a bankoknak jó.

Az ember otthon nem tart pénzt (már úgy értem sokat), mert az ördögnek karikás a szeme az álmatlanságtól. Marad a bank.

Ha beteszed a pénzed neked kerül pénzbe
    Ha kiveszed neked kerül pénzbe
    Ha számlád van neked kerül pénzbe.

Egyedül az nem a te költséged, ha kártyával fizetsz. Viszont a kártya elfogadóját megintcsak leveszi a bank.

Így nem nehéz profitot termelni, meg bankvezéri magánvagyont négy év alatt 60 milliárddal növelni.
  • peteytds
    Ha kártyával fizetsz, pl. vásárlásnál, mobilfeltöltésnél, stb., akkor nem vonnak le plusz kezelési költséget, csak akkor, ha pénzt veszel fel. Csoportos megbízásnál nem tudom, hogy számítanak-e fel valamit.
  • alien47
    Sorry de ki nem szerja le a bankot?

Kapja be az allam es mindenki aki barmit is kotelezove akart tenni. Jo a sztalinos pelda. Nem tudom itt ki emlekszik meg a kisdobos uttoro korszakra de ott is sok KOTELEZO dolog volt.

Hol van a szabadsag? Azt csinalok amit akarok es akkor amikor akarom es ha ez valakinek nem tetszik nagyon sajnalom.
  • wanek
    Ha meg nincs kártyád, akkor még azok a pénzek is megmaradnak :)
  • brutom
    Ja, persze kártya:
    Ha azzal fizetsz, (pl: otp-sel) akkor minden tranzakció után 249ft + az összeg 0,5%-át leveszik kezelési költségnek.
    pl: 5*10000 forint fizetés= 5*249+5*500 ft = 3745 forintal gazdagítottad a bankot.
    Ha hó elején felveszel 50000 forintot akkor csak 249+2500= 2749 forintal.
    Te a bank helyében melyiket tennéd kötelezővé?????
  • wanek
    A kártyás rendszer egyedül csak a bankoknak jó. Ingyenélő paraziták.
  • Szemi90
    Nyomot hagyok az elektronikus vásárlásokkal? Na és? Attól, hogy tudják melyik bevásárlóközpontban vásároltam, még nem fogok belehalni. A telefonos "direkt marketinges" hiénákat meg 5 másodperc alatt lekoptatom.
    Azt azért mégsem csinálnám, amit sok honfitársam ma is megtesz: Elmegy a Tecsóba vásárolni, a bejáratnál lévő bankautomatából felveszi a kp-t és azzal fizet.
    Gazdagítsuk csak a bankokat.
  • galocza
    hm, gibson ezt a tendenciát is megjósolta a neuromancerben (1984!): "It was difficult to transact legitimate business with cash in the Sprawl; in Japan, it was already illegal."

amúgy nem szeretem az elektronikus módszert, sokkal kiszolgáltatottabbá teszi az embert.
  • Cat #3
    "A legtöbben azt vették rossz néven, hogy az ilyen kártyák vásárlásával jó előre fizetnek egy szolgáltatásért - szemben a készpénzzel -, valójában hiteleznek a kibocsátó cégnek."

Node kérem. Ha veszek egy 10 darabos BKV gyűjtőjegyet, akkor nem hitelezek a cégnek? hisz szinte biztosan több hét múlva használom fel az utolsót.
  • egyember1
    nem is tudtam h BT vonalert fizethetek keszpenzben is... :D mikor megrendeltem fel sem ajanlottak ezt az opciot. a kerdes ugy hangzott, hogy: "mi a szamlaszamom?" (nemmintha fizetnek keszpenzzel) :) és pl. az internetet mar nem is tudnam kp fizetni. csak bankkartyat fogadnak el. ez van...
  • AranyKéz
    Nem egyszer volt már olyan hogy valamelyik szolgáltató többször is kiküldte ugyanazt a csekket (vagy esetleg egy másikat, pl. csak fél hónappal frissebbet), nem szeretnék olyan megoldást hogy ezt automatikusan leemeljék a számlámról.

A hülye kártyák meg a közröhej határát súrolják.