Gyurkity Péter

Indul a BitTorrent filmboltja

A fájlcserélő szoftveréről elhíresült cég útnak indítja új szolgáltatását, amely teljes filmek és sorozatok értékesítését célozza, a jelenlegi széles felhasználói táborra alapozva. Néhány részletet még tisztázni kell.

A BitTorrent Entertainment Network névre keresztelt online bolt a központi weboldalon indul, amely az átalakítás miatt jelenleg ideiglenesen nem elérhető. A cég kedvező árakkal és megfelelő kínálattal szeretne egy jelentős szeletet kiharapni a tortából és arra számítanak, hogy az illegális másolatok letöltésére koncentráló felhasználók jó része a hivatalos ajánlatok iránt is érdeklődni fog.

A BitTorrent többek között olyan nevekkel egyezett meg a terjesztésről, mint a Warner Bros., a Paramount Pictures, a 20th Century Fox, a Metro-Goldwyn-Mayer és a Lionsgate. Népszerű mozifilmek és televíziósorozatok terjesztésével igyekeznek felkelteni az érdeklődést, olyan árakon, amelyekkel versenyt támaszthatnak a jelenlegi nagykutyákkal szemben. A sorozatok egy-egy epizódjához 1,99 dollárért juthatunk hozzá, míg a mozifilmek 24 órás kölcsönzéséért 3,99 dollárt kell leperkálnunk, amennyiben új alkotásról van szó, a korosabb műveknél a díj 2,99 dollárra csökken. Egyedül a teljes filmek megvásárlása ütközik akadályba, itt ugyanis a stúdiók túl magas árat szabtak meg, amibe a BitTorrent nem ment bele.

Bram Cohen és társai arra számítanak, hogy a jelenleg 135 milliósra becsült felhasználói tábor mintegy egyharmada érdeklődik a legális szolgáltatás iránt, ami megfelelő kiindulópontot jelent majd. "Közönségünk túlnyomó része egyszerűen odavan a digitális tartalmakért. Most végre megfelelő programot kínálhatunk számukra, a felhasználók pedig ezzel olyan tartalmakra állnak át, amelyek a stúdiókat is bevételhez juttatják" - magyarázta Ashwin Navin, a cég elnöke, nem kis optimizmusról téve tanúbizonyságot.

Többek szerint ugyanis egyelőre kétséges, hogy a fájlcserélő platformot használók jelentős hányada a fizetős letöltések iránt is érdeklődni fog majd. Nincs más választás, meg kell várni az első eredményeket, és ezek ismeretében véleményt mondani a próbálkozásról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sathinel #47
    Létrehoztam egy külön win könyvtárat, ami telepítésnél a finomhangoláshoz kellő progikkal van tele. Xp antispy az első:D
  • sathinel #46
    ) vágom. A memóriát be kell állítani, lelőni mindent, meg ilyesmi) de akkor már linuxot is berhelhetek, annyi idő alatt, aztán megtanulom legalább használni. Valsz be lehet állítani, de ez megint ugyanaz mint linuxnál hogy átberheled az egésszet. Már ha engedi)Kicsit untam már XP-nél hogy egy telepítés után 1-2 óra amíg beállítassz mindent hogy menjen, aztán pár hónap múlva pislogsz mé lassú már megint..
  • Penge4 #45
    Nem elég csak a témát lelőni, registry, msconfig, kell sok finomhangolás.
  • sathinel #44
    Nem megbántani akartalak, de én is kipróbáltam mindkettőt, és nekem gyorsabb sokkal a suse mint xp. Pedig xp-t úgy állítottam be hogy kb 98-as felületnek néz ki, és nincs háttér. Beryl alatt gyorsabb a suse.. athlon 64 AM2 proci, 7600GT, SATA winyó, 2 giga memória. De kisebb gépem is volt már) Ezen spec gyorsabb a linux.
  • sathinel #43
    lehet hogy nállad ez volt. De nállam nagyon durván megy a linux. Az Xp-n ha megy minden akkor elég gáz. De pl van sax alatt olyan hogy memóriából indul minden ha van memóriád elég. A minimál sax 256megás usb-ről indul. Persze ha 64-bites kell, és jó felület, akkor 1 giga alatt nem úszod meg. A codec pack pedig elég könnyű pl suse alatt amit kezdőknek ajánlanak. ott szinte mindent grafikus képernyőn is megoldhatsz. De ha jó rendszert akarsz linux-ból, akkor te állítod össze a csomagokat. Persze ha nem ismered akkor suse vagy valami egyszerű, majd lehet a nehezebb ha megértetted hogy működnek a linuxok. Ugyanaz mind csak minimál különbség.
  • Penge4 #42
    "Miért mondassz valamit ha nem is ismered?"

    Nekem egy 800MHz-es AMD Duron gépem Epox alaplap, 250-es táp, 512MB/266MHz DDR, GeForce4 MX440 64MB videókari.
    Na ezen érdekes módon az XP (igaz, kiheréltem az izlésemnek megfelelően) semmivel nem volt lassabb, mint az Ubuntu 6.10 Értem itt ugyanazon progik (Firefox, Opera) indulása, (a passziánsz még lassabb is volt, mint XP-n. ) Videót alapból csak mpeget játszott (xine), nem volt gyorsabb, mint XP-n a MPC, még mp3-at sem(!), bezzeg még a halál f*sza is feltelepült vele (GIMP....stb), de egy alap codec pack nem volt benne, alapból az fos volt, hogy terminálból kellett telepítgetni mindent. A bootolás se volt gyorsabb, mint az XP.

    "és még vissza is osszam, hogy a szolgáltatónak kevesebbet kelljen sávszélre költenie."

    Mi köze ennek a szolgáltatóhoz? Szerinted majd ők külön fogják seedelni? Nem véletlenül választották ezt a megoldást. "Fizessetek hülyék és töltsetek egymásról, így a szerverköltség sem akkora és tárhely sem kell különösebb" elven.
  • Tyberius #41
    Hát igen, ez közröhej. 4 dollárt fizessek azért, hogy 24 órám legyen megnézni egy filmet agyontömörített verzióban? Ennek töredékéért kikölcsönzöm, megnézem eredeti DVD-n. Vagy ennyi pénzért elmegyek moziba, megnézem bazinagy vásznon, surround hanggal, és még a szomszéd se kopog át, hogy halkítsam le, amikor pl. a hátam mögött elkezd bömbölni a szörny...
    Az tény, hogy mindehhez fel kell állni a gép elől. Viszont nem kell a saját (akár korlátos) internetkapcsolatomból áldozni arra, hogy letöltsem a cuccot, és még vissza is osszam, hogy a szolgáltatónak kevesebbet kelljen sávszélre költenie. Tudom őket sajnálni.

    Nagyszerű példája ez annak, hogy a film/zeneipar szerint a technikai fejlődés nem azért van, hogy a felhasználók több/jobb/olcsóbb tartalomhoz juthassanak hozzá, hanem hogy az ő profitjukat maximalizálhassák. Eközben a technika eljutott arra a szintre, hogy egy művész ma már az összes rajongóját/fogyasztóját elláthatná tartalommal anélkül, hogy erre egy külön iparágat fenn kéne tartani.
    Na mindegy, a lényeg, hogy torrenten se fogok filmet vásárolni...

    Ami meg az Mplayert illeti: én egy 350 MHz-es K6-2-esen filmeztem vele először, WinXP alatt, 512 MB RAM-mal... Ezt semmiféle külső kodekes lejátszó nem csinálja utána :)
  • sathinel #40
    The computer is not the newest one, some years old, it has 512 MB of RAM and GeFORCE 6200 128 MB video card.
    http://www.youtube.com/watch?v=m5aoomR7yW8&mode=related&search=na ez mégkisebb gép
  • sathinel #39


    This is Xgl/Compiz(now known as Beryl Project) running on my secondary comp which is a 4 year old dell with 2.4 ghz P4 proc, Nvidia 6600 GT gfx card, and only 512 megs of RAM.Nézz szét miellőtt beszélsz
  • sathinel #38
    Indíts el internetrádiót, rajzprogramot, 3-4 filmet, szövegszerkesztőt, közben 2-3 féle internetkeresőt,és kezdj el dolgozni rajta.... és nem akad. Nekem megvan az XP amióta kijött. Ha szerinted ez igaz akkor max csak alap rendszer van nállad és nem használsz programokat.