Berta Sándor

Azureusból Zudeo

Új kereskedelmi változat jelent meg az Azureus fájlcserélő szoftverből Zudeo néven. Ezzel párhuzamosan szintén Zudeo néven egy új videoletöltési és csereberélési platform is született.

Az új médiaplatformot elsősorban az internetről nagy felbontású videókat letöltők, illetve az online videókat és más fájlokat egymással csereberélők számára fejlesztették ki. Az Azureus projekt oldalán semmilyen utalás nincs a 3.0-ás verzióra, viszont a Zudeo.com-on már megtalálható az új fájlcserélő kliens, igaz egyelőre csak és kizárólag Windows és MacOSX operációs rendszerek alatt használható. A Linux-disztribúciókat használóknak továbbra is meg kell elégedniük az Azureus 2.5-ös változatával.

Az Azureus 3.0 számos új funkcióval büszkélkedhet, így például különböző szempontok alapján kereshetünk különböző tartalmak utánm, de továbbfejlesztették a tűzfalakkal való együttműködést is. A szakemberek az új verzió kifejlesztésével párhuzamosan megalkottak egy új médiaplatformot is, amelynek azonban egyelőre csak a bétaváltozata elérhető. A szintén Zudeo névre keresztelt megoldás segítségével bárki gyakorlatilag bármilyen hosszúságú videókat feltehet a világhálóra. A fejlesztők szerint így egyre többen kapnak majd kedvet tartalmaik nyilvánosságra hozásához és megosztásához.


A tervek szerint az Azureus vezetői hamarosan több együttműködési megállapodást is alá fognak írni nagy médiacégek képviselőivel. Így akarják biztosítani a megfelelő számú tartalom megjelenését. A fejlesztők egyúttal bejelentették azt is, hogy 12 millió dollár támogatás folyt be a cég bankszámlájára. Az adakozók között van például a Redpoint Ventures, a Greycroft Partners, egy Alan Patricof nevével fémjelzett alapítvány, a BV Capital és Jarl Mohn, a CNET hírportál vezetője.

A Zudeo előnye abban rejlik, hogy a videókat vagy a zenei fájlokat nem a weboldalba beépített lejátszó jeleníti meg, hanem külön letöltésként tekinthető meg. Letölthetők teljes DVD image fájlok, koncertfelvételek vagy azok részletei és HDTV felbontású videók is. A felvételek HD, film, animáció és rajongói filmek kategóriákba vannak elosztva.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Indigo #10
    Jó, te meg Zudeózzál :) Meg van beszélve.
  • Indigo #9
    Ezért rühellem a javat.
  • Sliders #8
    Jó hát akkor uTorrent-ezzél. :) akinek nem P3-as van az meg sem érzi. Amúgy ez a cucc nagyon király. Mostmár csak egy fájlszerver kell, mig BD meghajtókat nem lehet kapni. Éljen a HD.
  • Sanyix #7
    Ilyen a java.
  • Indigo #6
    Nálam meg a uTorrent 4MB-ot (!!!) használ...

    Én is Azureust használtam még fél éve, aztán rájöttem mekkora egy erőforrászabáló ótvar **** az egész... uTorrent ugyanazt tudja, tizedannyi erőforrásigénnyel.
  • Kamcsi #5
    Az Azureus-ban ki kell kapcsolni pár felesleges plugint és máris nem fogyaszt annyi memóriát, így nálam kb 30 MB.
  • Zealot #4
    Nincsenek jobb funkciói a µTorrent, viszont nem zabálja a memóriát :)
  • Monkey #3
    Azt hogy érted, hogy a µTorrent-nek "sokkal jobb funkciói vannak"? Kifejtenéd?
  • Griphons #2
    Én egy hete még Azureust használtam, de áttértem a µTorrent-re. Sokkal jobb funkciói vannak.
    Lehet, hogy újra visszatérek az Azureushoz? vagy Zudeohoz...
  • Max Damage #1
    Nagyon szuper!!!!! De komolyan, ez egy óriási ötlet... ami már most is tökéletesen működik :)