Gyurkity Péter

A BitTorrent elhatárolódik az illegális letöltésektől

A kiadókkal kötött megállapodás részeként a BitTorrent oldala a jövőben nem indexeli be az engedély nélkül megosztott tartalmakat. A legális letöltések másolásvédelemmel egészülnek ki.

Az InfoWorld Ashwin Navinnal, a cég társalapítójával készített interjút, amelyben többek között a nemrég kötött megállapodásokra és ezek következményeire is kitértek. A válaszokból kiderült, hogy a BitTorrent oldalán elérhetővé váló tartalmak megfelelő másolásvédelemmel (DRM) egészülnek ki, a vállalat pedig a jövőben igyekszik minden módon elhatárolódni a szórakoztatóipar jóváhagyása nélkül felbukkanó másolatok terjesztésétől.

Ez utóbbit a meglévő szolgáltatás szigorításával szeretnék elérni. A BitTorrent oldalán ugyanis bármikor rákereshetünk az interneten közzétett torrent fájlokra, és ha a megoldás nem is nevezhető a legnépszerűbbnek, sokan használják a kívánt tartalmak felkutatására. Az oldalon a másutt elérhetővé tett anyagokat indexelik be, ezt azonban a jövőben a legális, vagyis jóváhagyást kapó példányokra szűkítik le. Arról nem árultak el semmit, hogy pontosan hogyan oldanák meg a korlátozást.

A fájlcserélő platform alapítói és a szórakoztatóipar között egyre szorosabbra fűződő kapcsolatról az elmúlt időszakban mi is folyamatosan beszámoltunk. A BitTorrent - amely nemrég saját klienst vásárolt - jó ideje puhította a kiadókat egy esetleges együttműködés reményében, és úgy tűnik, végre célba értek. Egyre több filmstúdióval sikerült megállapodniuk az új és régi tartalmak terjesztéséről, ez pedig - ahogy az várható volt - újabb korlátozásokkal, szűrésekkel jár együtt. Az még kérdés, hogy milyen feltételekkel vezetik be a korlátozásokat és a másolásvédelmet, de az sejthető, hogy a fájlcserélő közösség nem fogja tárt karokkal fogadni a változásokat.

Az egyértelmű cél, hogy a BitTorrent stabil bevételre tegyen szert a különböző tartalmak terjesztése révén. Egyelőre még a jövő zenéje, hogy az elgondolás mennyire válik be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • totya4 #16
    Nem volt világos amit írtam hogy kerüljük el egymást (ne reagáljunk egymás felvetéseire) ?
  • BiroAndras #15
    Nem átbaszás, hanem ez a torrent technológia lényege.
    És valószínűleg nem a seeder-eket fogják használni, mert letöltés után az ember gyakran átnevezi, elmozgatja a fájlokat. Meg nem is kell, hiszen seed-elni ott van a saját szerver. A torrent arra kell, hogy korlátlan számú józer tölthesen elfogadható sebességgel anélkül, hogy óriási sávszélességet kellene bérelni rengeteg pénzért.
  • totya4 #14
    Végülis nem állsz szembe a véleménnyemmel, hiszen a végkövetkeztetésünk közös; ez egy át@szás.
    Röviden, a szeverkapacitást növelik meg a seederek feltöltési kapacitásával, szerinted úgy, hogy ezt nem részletezik (becsapják őket - lopják a sávszélességüket)....mármint azokat aki nem ismeri a torrent működési elvét, csak simán szeretnének filmet/egyebet neten venni.

    Viszont ez esetben lehetne valamiféle bónusz rendszer az alapján, hogy ki mennyivel segítette ki egy-egy film (egyéb anyag) terjedését, és ez a bónusz átváltható lenne komplett a vevő által választott filmekre (vagy más anyagra értelemszerűen), amiket éppen ezért ingyen kapna meg. Ez tisztességes lenne. Jelenleg azonban fogalmam nincs pontosan mi lenne a működési szisztémája egy ilyen rendszernek, lévén a cikk elég szűkszavú e tekintetben.
  • bakagaijin #13
    Az FTP nem "trendi"... Úgy képzeld el, hogy a tracker nem fogja regisztrálni a letöltőket mint seeder, viszont vizsgálja a jogosultságokat (értsd: fizettek-e érte). Annyi előnye van az FTP-hez képest, hogy ezt egyszerűen el lehet osztani, ha a jogosultságvizsgálat már megvolt, akkor akár több _saját_ szervert is megadhatnak mint seeder. Az architektúra ezt az elosztást alapból biztosítja mindenféle trükközés nélkül. Az más kérdés, hogy a BT ennél sokkal többet is tud; de ha valaki fizet a tartalomért, akkor jogosan gondolhatja azt, hogy "nehogymá visszaossza" azt, amit letöltött. Ezért van ez a "ftp-sített" megoldás.
  • totya4 #12
    Ha lenne kapacitásuk FTP szerverre, akkor nem kéne torrenttel riogatni a népet :)
  • bakagaijin #11
    A fizetős tartalmaknál mindig van kitől tölteni, nevezetesen a kiadók által üzemeltetett nagyobb szerverről. Úgy kell elképzelni, mintha üzemeltetnének egy FTP szervert, csak BT-nek hívják hogy jól hangozzon.
  • chuky123 #10
    ezt a baromságot.
    csatlakozom penge4-hez. Torrenten fizetős tartalmat??? ...ezt aki kitalálta nagyon okos lehetett.
    pont hogy ezt az ingyenes terjesztésre találta ki Bram Cohen.
    mit találnak még ki a kiadok?
    fizezős dc hubokat?
  • totya4 #9
    Igen, ez így van. Ha az ember fizet, azért szolgáltatást vár, nem azt, hogy esetleg egy hónap alatt jöjjön le egy film, mert nincs kitől tölteni.
  • PíszLávJuniti #8
    Szerintem midenki jól jár:
    A kiadók azt hiszik hogy jó üzletet kötöttek.
    A bt oldal nyilván beszebelt egy csomó pénzt,
    a felhasználók meg töltenek tovább a többi oldalról.
  • bakagaijin #7
    Hmm, szerintem az egész a már jó régi sémát követi. Van az illető módszernek egy gazdája, a kiadók megkörnyékezik azt az embert/céget, és vagy átáll, vagy meghal. Ez nem azt jelenti, hogy magát a módszert ne lehetne máshogy használni, általában sok (akár open) alternatívája is létezik. A kiadók így támadnak:
    1. úgy gondolják hogy az _elsődleges_ forrás (legalábbis akit el tudnak kapni) az a módszer kitalálója és első üzemeltetője.
    2. a fogyasztók megfélemlítése (újságírók jó partnerek ehhez)
    3. a terjesztők (itt elsősorban keresőkre, tematikus fórumokra kell gondolni)
    4. próbálkoznak még technológiai oldalon is, majd meglássuk milyen sikerrel. Sok ember szemében ezek felhívások keringőre...

    Történelmi alap: napster, kazaa (FT), limewire, bearshare (gnutella), donkey/winmx/emule. Mindegyikhez létezik openserver mivel a protokoll nyílt és ezek a nevek alapvetően "csak" egy-egy klienst és szervert biztosítottak. Tehát bárki üzemeltethet szervert, és az adott módszerre léteznek más kliensek is.

    Pl.: Napster, Kazaa, donkey. A hálózatok ebben a pillanatban már nem a kitalálók/első szervert üzemeltetők kezében voltak, csak egy kis szeletét képezték...

    Szép evolúció-elméleteket lehetne a témában írni :).