Gyurkity Péter

A BitTorrent saját klienst vásárolt

Megkezdte a komolyabb terjeszkedési fázist a pereket eddig megúszó, fokozatosan a legális letöltések felé forduló BitTorrent, amely felvásárolta az egyik legnépszerűbb klienst.

Ez pedig nem más, mint az uTorrent, amely kis méretével és egyszerű, gyorsan elsajátítható kezelőfelületével hamar meghódította a letöltők szívét. Az akvizíció célja a hivatalos álláspont szerint egy minden tekintetben a legjobbnak minősülő kliens létrehozása, ezt azonban többen úgy értelmezhetik, hogy a fejlesztés teljes mértékben a kiadók és a jogvédő szervezetek által jóváhagyott tartalmak irányába tolódik el.

A közös bejelentésben mindkét fél ígéretet tett arra, hogy a megállapodás minden szempontból a felhasználók érdekeit szolgálja majd. A részletekre ugyan nem tértek ki, mindössze annyit árultak el, hogy a BitTorrent vezetése - így személyesen Bram Cohen - számára vonzó volt a szerintük nagyszerűen megírt program, annak letisztult kezelőfelülete, valamint az alapvetően kis méret, amely 1 MB körül alakult. Nem mellékes szempontok ezek, hiszen az uTorrent éppen erre építve hódította meg a felhasználókat, és vált 2004-es megjelenése óta az egyik legnépszerűbb klienssé.

A közleményből kiderül, hogy a BitTorrent által elérhetővé tett legális tartalmak - amelyekről nemrég állapodtak meg több filmstúdióval és televíziós társasággal - az uTorrent részévé válnak, mégpedig olyan módon, hogy ez nem jelent majd változást a felhasználói élményben. A hangsúlyt ez utóbbi kitételre helyezik, aláhúzván, hogy a kliens rajongóinak nem kell drasztikus változásokra számítaniuk, ez viszont azt sugallja, hogy nem próbálják meg korlátozni az eddigi módszereket, vagyis folytatódhatnak az ellenőrizetlen letöltések.

Az egyelőre még a jövő kérdése, hogy a megállapodás hogyan befolyásolja majd a kliens fejlesztését. Az biztosra vehető, hogy egy esetleges korlátozás nagyban csökkentené az uTorrent népszerűségét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bermuda3 #35
    szerintem is!
  • Indigo #34
    Ha mértékegységben használod, akkor mikro-nak ejted.
    Egyébként a görög abc betűje, és magyarul kiejtve "mű"! Azaz magyarul "műtorrent", sznoboknak "mjútorrent".
  • algopyrin #33
    Nem tudom, miért panaszkodtok. Még semmi nem nyilvános az új közös kliensből, az sem biztos, sőt valószínűtlen, hogy DRM-mel elrontanák. Ha mégis, akkor sem áll meg a világ, BitTorrent létezett a µTorrent előtt is és valószínűleg létezni fog utána is. Rengeteg kliens létezik és biztos vagyok benne, hogy lesz olyan fejlesztő, aki csinálni fog egy µTorrenthez hasonló klienst, ha mégis más irányba halad tovább a fejlesztése.
    És az egyik legújabb kliens, egyszerű, kicsi, nyílt forrású: Halite
    µTorrent: hát ti biztosan a µs-ot is mjúúúúszekundumnak ejtitek, de az inkább mikroszekundum. :D
  • RomaniaBoy #32
    köccike.. sajnálom.. igy van..
  • masek #31
    mű-torrentnek hívnám én is, ha nem lenne egyszerűbb útorrentezni.
    meg ha nem hangzana hülyén.
    legjobb kliens, vitathatatlanul...
    és mindezt kb fél-3/4 év alatt érte el.
  • bagoly007 #30
    Gyerekek, a uTorrent az egyik legjobb kliens amivel valaha is talalkoztam!!!

    Kar hogy megvettek :(

    Amugy meg a helyes kiejtese nem mikrotorrent, sem útorrent, hame mjútorrent, mivel az u az lenne a mjú, avagy magyarul mű!

    Mjúúúúútorrent gyerekek, mjúúúúúú :D

  • bermuda3 #29
    a µtorrentbe a legtutibb dolog a játék!!! unalmas perceimbe mindig azt zúzom :D
  • Phaemoor #28
    :)
  • Indigo #27
    Sikerül kiragadnod a leglényegtelenebb dolgot a mondanivalójából. Grat.
  • archkoven #26
    Az valóban nagyon lényeges, hogy 170kb-ot foglal csak a 300GB-os tárhelyemből. Amióta lecseréltem a bitcometet utorrentre egy fél mp3-al többet tudok a partíciómon tárolni.