Berta Sándor

Újra Svédországban a The Pirate Bay

Néhány napos hollandiai kitérő után ismét Svédországban, a korábbi szolgáltatónál talált menedékre a ThePirateBay.org nevű oldal. A legnagyobb BitTorrent portál üzemeltetői azt állítják, tanultak az esetből és legközelebb elővigyázatosabbak lesznek.

Az oldalhoz tartozó blogbejegyzésben "toba" azt írta, hogy céljuk egy, az egész világra kiterjedő szerverhálózat létrehozása, melynek segítségével egyrészt gyorsabbá válhatnának a letöltések, másrészt ha egy országban lefoglalnának egy szervert, a többiben ugyanúgy működhetne tovább a hálózat. Az elképzelések szerint a Terminátor-filmekből jól ismert Skynet-rendszerre hasonlító hálózat sokkal hatékonyabb fájlcserélést tenne lehetővé. A tervekhez már megvannak a szükséges pénzügyi felajánlások, a szerverek és a szélessávú ajánlatok is.

Mint ismeretes, a The Pirate Bayt június elsején zárta be a svéd rendőrség, miután egy razzia keretében lefoglaltak több szervert és őrizetbe vettek két személyt is. Az eseményt követő vasárnap több százan szimpátiatüntetést tartottak a site mellett Stockholmban és június elsején, 3-án és 4-én pedig túlterheléses (DDoS) támadás érte a svéd rendőrség weboldalait. A mostani blogbejegyzés azért érdekes, mert korábban még csak egy hatszerveres rendszer létrehozásáról volt szó. Úgy tűnik azonban, hogy a fájlcserélőknek annyi támogatót sikerült mozgósítaniuk, hogy lehetővé vált egy sokkal nagyobb BitTorrent-rendszer felállítása.

A Testticker német hírportál információi szerint előfordulhat, hogy számos, a razzia során érintett cég beperli a svéd rendőrséget, mivel szerintük a nyomozók jogtalanul foglalták le és vitték el szervereiket. Ez úgy fordulhatott elő, hogy a rendőrök azt hitték, minden szerver a The Pirate Bayhez tartozik, azonban mint kiderült, a szerverterem nem a torrentoldalé volt, hanem ott más vállalatok számítógépei is álltak.

Az intézkedés miatt érintett tíz cég most egyenként legalább 10 000 és 200 000 svéd koronás (1000 és 22 000 eurós) kártérítést követel. Nem csoda, hogy ezek után a svéd rendőrség akcióját sokan teljes csődként és öngólként értékelik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ZoliJ #33
    az isohunt csak a piratebayhez hasonló oldalakon keres
  • Szefmester #32
    Állat XD
  • Arucard #31
    kirááááááááááááály :DDDD
  • Mimoid #30
    Azt nem értem miért nem cipelik át Russziába a szervert? Ott a kutyát sem érdekli a kiadók érdekei
  • Frenzy #29
    Érdemes esetleg az alábbi parancsot beírni egy command promptba (Windows alatt) vagy hasonló helyre (más alatt):

    tracert www.thepiratebay.org

    A válasz sem marad el (ideírom a végét, de mindenki meggyőzödhet róla a saját szemével):

    ...
    15 57 ms 56 ms 55 ms hey.mpaa.and.apb.bite.my.shiny.metal.ass.thepira
    tebay.org [83.140.176.146]
  • wbtist #28
    Nekem is éppen ez jutott eszembe. Tipikusan nagy hiba, hogy olyan emberek voltak az ügyön akiknek nem sok közük van a hálózati ismeretekhez...
  • dez #27
    Én szívesen küldenék pár dolcsit egy jó kis program, illetve zene készítéjének/-inek... És sok kicsi sokra mehet. Persze csak önkéntesen, nem szeretem, ha köteleznek, mint a mai shareware-ek többségénél. Az első shareware-eknél még önkéntes alapon ment a dolog. Csak akkor még nem volt ennyire elterjedve a net. Ez most újra divatba jöhetne...
  • quentit #26
    Azért ez így nem igaz. A warez miatt nem kell bezárni a kapukat, az csak arra van, hogy kipróbáljam a software-eket. (ahogy az NFO file-ban is írják). Ami jó, azt úgyis megveszem... Support, stb.
  • quentit #25
    Amúgy valamit tudnak a srácok, mert a domain regisztrációjuk legalább megmaradt, ellentétben az előző akciókkal, ahol az addigi legnagyobb torrent oldalra felkerült a RIAA dumája. Figyelnek bennünket, nem bújhatunk el, blablalba...

    Totális háborút akarnak? Ezzel csak felbosszanják a jóérzésű embereket! A lényeg a balf*szkodás: nézzétek meg az apple lépett és qrva nagy piaci részesedése van az iTunesnek.

    Annak idején nem perelni kellett volna a felhasználókat, hanem a RIAA-nak létrehozni egy iTunes-hez hasonló szolgáltatást jóval korábban és azt reklámozni. De nem, ők a fejlődésnek akarnak gátat szabni? HOL ÉLNEK EZEK????

    Általány díj kell, és kész. Ennyi. Ebből részesednének a művészek a letöltések arányában. És nem járnának rosszabbul, mert a nagy zsét eddig is a kiadók tették zsebre.

    Sajnos kiadókra egyszer kevésbé van szükség, ezért is kapálóznak... Az utolsókat rúgják...
  • savior #24
    mar most is lelehet tolteni barmit
    az sw fejlesztok meg nem zarjak be a kapukat, mert mindig is lesz egy bizonyos vasarloi koruk
    pl cegek es azok a maganemberek akik penzt keresnek az adott programmal mindig is kenytelenek lesznek megvenni azokat