Berta Sándor

Szigorúbb német fellépés a kiberbűnözés ellen

Elfogadta a német kormány azt a törvénytervezetet, amely a jövőben minden eddiginél keményebben büntetné például a hackerkedést, az adatlopásokat és más számítógépes bűncselekményeket.

Az új kiberbűnözés elleni törvénytervezet egyértelműen kimondja, hogy az úgynevezett hackelés, vagyis a számítógépes rendszerek feltörése bűncselekmény és büntetendő. Az új információs technológiák új veszélyforrásokat jelenthetnek és ezekre nehéz felkészülni, Brigitte Zypries igazságügyi miniszter szerint azonban a tervezettel ezen a területen minden rést sikerült felszámolni a német büntetőjogban.

A német kormány új jogszabálya az európai szabályozást ülteti át a német joggyakorlatba. A jövőben büntetik, ha valaki illetéktelenül fér hozzá adatokhoz, ha betör egy számítógépbe - akkor is, ha nem lop el semmilyen adatot. Ez azért számít újdonságnak, mert eddig csak az volt bűncselekmény, ha valaki egy cég, üzem vagy hivatal számítógépes rendszerébe tört be. Szintén büntetik a jövőben a szerverek elleni úgynevezett Denial of Service (DoS, DDoS) támadásokat. A különösen komoly támadások kivitelezőit pedig akár 10 évig terjedő börtönbüntetéssel is sújthatják majd.

Bűncselekményt követ el az is, aki például egy nem nyilvános adatbázisból tulajdonít el információkat, valamint kísérletet tesz bármilyen számítógépes bűncselekmény elkövetésére vagy megtervezésére. Büntetni fogják ezentúl a hackereszközök fejlesztőit, terjesztőit, reklámozóit, beszerzőit, használóit is. A korábbi jogszabályok hatálya alá esik az adathalász (phishing) tevékenység, vagyis ha bárki megszerzi egy ügyfél banki és személyes adatait, majd ezeket felhasználva megpróbál hozzáférni az illető folyószámlájához.

Az új törvénytervezet feladata egyértelműen a számítógépes bűncselekmények elkövetésének megelőzése, illetve az ezekből származó adatok cseréjének megakadályozása. Már csak az a kérdés, hogy a törvény ennek a célkitűzésnek milyen sikerrel felel majd meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • irkab1rka #3
    Végre.
    Bárcsak itthon is meglenne rendesen + elkapnák a hülyegyerekeket.

    A CCC-nek ezennel persze sajnos vége :(
    A németek nem szeretik az inteligens állampolgárokat :S
  • eax #2
    10 ev? Szerintem ennyit sulyos testi sertesert sem kapsz.

    " Büntetni fogják ezentúl a hackereszközök fejlesztőit, terjesztőit, reklámozóit, beszerzőit, használóit is."

    Nem lottek ezzel egy icipicit tul a celon?

    Udv. eax
  • AranyKéz #1
    "Büntetni fogják ezentúl a hackereszközök fejlesztőit, terjesztőit, reklámozóit, beszerzőit, használóit is."
    ping.exe ?
    szótárak ?
    exploitok ? (amiket biztonsági cégek IS szoktak csinálni)
    script kiddie-k? (jó gyorsan tele lesznek a börtönök)
    kódrendszer törések? (css, aacs, rsa, ...)

    "akkor is, ha nem lop el semmilyen adatot"
    nesze neked fehér kalaposkodás