Gyurkity Péter

NASA hacker - kiadatás enyhébb büntetésért?

A NASA és egyéb amerikai szervezetek rendszereibe behatoló brit hacker kiadatásán tovább folytatódik a vita. Az amerikai fél a beszámolók szerint enyhébb büntetést ajánlott fel, amennyiben a vádlott beleegyezik a kiadatásba.

Gary McKinnon kiadatásának kérdéséről, az ügy fejleményeiről tavaly több alkalommal beszámoltunk. A 2006-os évtől azzal az ígérettel köszöntek el, hogy idén februárban megszületik a végleges döntés és végre pontot tesznek a vita végére. Könnyen előfordulhat azonban, hogy ez most ismét elmarad, mivel a vádlott egészségi állapota leromlott, és szívpanaszai miatt tovább húzódik az ügy. Az amerikai fél azonban nem hagyja annyiban a dolgot, mindenképpen szeretnék elérni a kiadatást.

McKinnon védőügyvédje ugyanis elmondta, hogy kompromisszumos ajánlattal fordultak klienséhez. Ennek értelmében elengednék a büntetés egy részét, amennyiben a férfi beleegyezik a kiadatásba és hajlandó az Egyesült Államokba távozni, hogy ott ítélkezzenek felette. A részletek nem derültek ki, így azt sem tudtuk meg, hogy nagyjából milyen szankciókkal számoltak odaát és ebből mennyit hajlandóak elengedni az együttműködés fejében. Az amerikai hatóságokat képviselő Max Summers kissé meg is lepődött a bejelentésen és a tárgyalás elnapolását kérte.

A védelem szerint az ajánlat jól jelzi a másik oldal szándékait és kitűnően példázza módszereiket ezért a brit bíráknak a kiadatás ellen kell dönteniük. Ez azonban még odébb van, és a vita a szerdai elnapolást követően csak később folytatódik majd. Az álláspontok egyébként nem módosultak: az amerikai fél szándékos károkozásért vonná felelősségre McKinnont, míg a hacker továbbra sem ismeri el, hogy szántszándékkal súlyos károkat okozott volna, szerinte egyedüli bűne, hogy behatolt a kormányzati és katonai rendszerekbe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sathinel #16
    A NASA, vagy más szervek kormányszervek és igen elég durva kémkedést is csinálhatott. Bár ha ezek fontos adatok akkor azokat miért így védik? A bankban is berakják a páncélszekrénybe a pénzt.....Az meg hogy elkapták, látszik hogy valamit nagyon mellényomott. Mert símán lekövetni ki is volt az durva ha ilyesmivel foglalkozol. Néhány anonim szerveren keresztül mászkálsz és biztonságosan nézelődhetsz.
  • NEXUS6 #15
    Hát igen ha létezik, olyasmi hogy gondatlanságból elkövetett emberölés, vagy köztulajdon hűtlen kezelése, akkor olyat is be kéne vezetni, hogy a számítógépes rendszer gondatlan kezelése.

    M$ kvalifájd rendszergazdák asszem tömött sorokba vonulnának a börtönbe;)))
  • erb #14
    >>"NASA és NSA rendszereibe betörni bárki bármit is mond (függetlenül attól hogy milyen adatot talált) kémkedés." a hangsuly a betoresen van. Nevezzenek technoanarchista sopredeknek, de, ami az interneten elerheto es semmilyen szinten nem vedik (egy ENTER-t, mint jelszot azert nem neveznek vedelemnek) az kozkincs. Barki barmikor szabadon hozzaferhet. Akasztas. Azt kellene akasztani, aki, hagyta, hogy idaig fajuljanak a dolgok. Erezzuk mar at egy pillantra mennyire nonszesz az U.S.A. azon igyekezete, hogy eltussolja az illetekes rendszergazdak hozza nem erteset. lekvaroshurka hozzaszolasara nem kivanok reflektalni, pontosan idezni is keptelen :)
  • NEXUS6 #13
    Ha a béna USA külpolitika miatt teszem azt kitör a 3. VH, és mivel kell az ember bevezetik a sorozást és mész golyófogónak Irakba akkor is ilyen lelkes leszel?
  • Lokids #12
    4 óra alvás után csak ennyire telik na... Amúgy melyik 2 mondat üti egymást, és miért? Átolvastam még 2x de ne mtalálok olyant ami ellent mondana egymásnak.
  • Ronny #11
    az első mondatodat nagyszerűen ütötted a másodikkal. Az ilyenekért érdemes az sg-re járni:)
  • sgbo #10
    nagyon is egyszerű : NASA és NSA rendszereibe betörni bárki bármit is mond (függetlenül attól hogy milyen adatot talált) kémkedés. Ezért pedig tisztességes időkben akasztás járna (országtól függetlenül). Úgyhogy csak ne sírjon a szája.

    Inkább ez a modern nyafogás a gáz. A világ amióta világ a kémeket kivégezték (és tudák is mit kockáztatnak). de ez a média uralta világ szánalmas.
  • Wittgen #9
    Azért gyanús, hogy ennyire ragaszkodnak a sráchoz. Nem lennék meglepve, ha kiadnák az usának, kis idő elteltével eltűnne vagy szívrohamban meghalna...
    Lehet, hogy szegény srác olyan helyeken kutatgatott, ahol az infók megismerésének szerves része a közeli halál. Lehet, hogy az usa azt hiszi hogy a srác tud egy-két dologról, ezért keményedenek
  • Lokids #8
    Birka népet csak akkor lehet nevelni, ha a nép azt engedi... Mindenkinek megvna a lehetősége tájékozódni.
    Az, hogy az usa szövetségeseinek félni kell, az azért van, mert egyes agyament idióták valami istennek nevezett hülyeség miatt embereket öldösnek.
    Azért mert náluk rossz, máshol meg jó, a saját kormányukat kéne megbüntetni.
    Az USA erős állam. Félnek tőle. Mint tudjuk a félelem dühöt szül, a düh ... szal a szokásos yeti szöveg.
  • Tetsuo #7
    "A régi rendszer, bla bla.." LOL
    Magyarországon még nem volt rendszerváltás!!
    Ugyanazok a bűnözők vannak hatalmon, akik Recsken embereket kínoztak!!
    A másik: Az USA kormánya birka népet nevel, USÁban és az egész világon is!!
    A cél, h nmindenkiből a monopóliumoknak megfelelő zombi vásárló legyen, az egész világon!!
    USA aztán nagyon segített nekünk, télleg.. mikoris? :D Összekeversz minket a németekkel meg a japánokkal.
    Másrészt, az USA szövetségesei 1általán nem alszanak nyugodtan, hiszen nagyadag terrorveszélyt köszönhetnek az amcsi kizsákmányoló, kultúraerőszakoló, leigázó politikának!!
    Igen, az angol hekkert meg kell büntetni, de ne komolyabban mint a harlemi drogkereskedőt!!