Berta Sándor

Tiltakozások a svájci állami hackelés ellen

A kritikák kereszttüzébe került a svájci igazságügyi és rendészeti minisztérium, miután nemrég nyilvánosságra kerültek az európai ország állami lehallgatási és kémkedési tervei.

Christoph Blocher svájci igazságügyi és rendészeti miniszter az elmúlt napokban kénytelen volt szembesülni azzal, hogy még a saját pártja, a Svájci Néppárt (SVP) sem támogatja őt és a tervezetet egyhangúan. A kritizálók többsége szerint semmi biztosíték nincs arra nézve, hogy az előterjesztés elfogadása után sem sérülnének az állampolgárok emberi és szabadságjogai.

Mint ismeretes, a javaslat szerint a svájci állam a jövőben kémprogramokat telepíthetne a gyanúsítottak számítógépeire és lakásaikba, irodáikba, kamerákkal figyeltethetné meg őket, felbonthatná leveleiket, lehallgathatná telefonbeszélgetéseiket és megszerezhetné az általuk küldött, illetve a nekik címzett e-mailek tartalmát. Az elképzelés szerint így kiterjeszthető lenne a terrorizmus és a tömegpusztító fegyverek elleni harc, valamint visszaszoríthatók lennének a politikai, ipari és katonai kémtevékenységek.

A tervek szerint minden eljárást előzetesen megvizsgálnának a svájci bíróságok és amennyiben engedélyezték, csak azután kerülhetne sor az adott lehallgatásra. Egy akció legfeljebb hat hónapig tarthat majd, de az időtartamát további hat hónappal meg lehet hosszabbítani. A lehallgatott vagy megfigyelt személyeket az eljárás végén az ügyben eljáró hatóságok kötelesek lesznek tájékoztatni, azonban az ország bel- vagy külbiztonságára való hivatkozással ez a rendelet megkerülhető.

Az elképzelést egyaránt élesen támadták a helyi szociáldemokraták, a zöldek és a svájci FDP is. Hanspeter Thür svájci adatvédelmi biztos pedig azt kifogásolta, hogy amennyiben elfogadják a tervezetet, akkor a jövőben már konkrét gyanú nélkül is meg lehet majd figyelni vagy le lehet hallgatni bárkit. A Demokrata Jogászok és Jogásznők Svájci Egyesülete nevű szervezet szerint pedig - ha elfogadják a jogszabályt - Svájc egyenesen saját polgárai ellen kémkedő állammá válik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tar86 #9
    Felháborotó!
  • dondore #8
    reg azt is tuggyak h mennyire lagyat sz@rsz :(
  • junior117 #7
    ja probáld leirni itt hogy Origos a dizanj:) rögtön törli egy gogyi modi. Akkor mit is vársz egy hatalomtol?
  • kvp #6
    Nem ertem miert borul ki ezen mindenki amikor egy kulfoldi torvenyben hallja ezt. Magyarorszagon ez a rendszer az 50-es evek ota mukodott es soha nem szamoltak fel, csak fejlesztettek a felszereltseget. Ebben a tekintetben megelozzuk meg az egyesult allamokat is.
  • Praetor #5
    Tiszta őrület, hogy majd mindenhol ilyen baromságokkal jönnek elő. Chip a bőr alá, Rfid, lehallgatás minden eszközön, bankszámlainformációk a CIA-nek, biometrikus személyigazolvány... Miért nem viszik sóbányába dolgozni az ilyeneket, akik az idejüket ezek kitalálásával töltik?

    "...visszaszoríthatók lennének a politikai, ipari és katonai kémtevékenységek."
    Ez volt a hab a tortán. Az emberünknek van némi sztálini hajlama. Totalitárius államban az ilyen nyilatkozatban nincs semmi meglepő, de svejcban? Vmi dokumentumfilmbe élhette bele magát egy kicsit túlságosan is... El kellene tiltani a tévétől.
  • Morden23 #4
    Helyesebben:

    2001 előtt pont ugyan annyira és pont ugyan olyan terroristák voltak, mint 2001 után.
  • moscow7 #3
    Ez annyira szánalom, hogy hihetetlen.
    Az állam mindig is ellenőrizni akarta állampolgárait, most hogy jött ez a hype a terrorizmussal, most akkor van "indokuk" rá. LOL
    2001 előtt is voltak terroristák, és furcsamód nem emlékszem ilyen mértékű állami szerepvállalásra az ellenük való harc terén...
  • Cat #2
    Azért azt se hagyd ki, hogy mivel a svájci banklobbi nagyon erős, a hatóságoknak valamilyen megkerül megoldást kell alkalmazniuk, mivel ugye a bankszámlákba nagyon nehezen tekinthetnek bele.
  • AranyKéz #1
    "Az elképzelés szerint így kiterjeszthető lenne a terrorizmus és a tömegpusztító fegyverek elleni harc, valamint visszaszoríthatók lennének a politikai, ipari és katonai kémtevékenységek."

    A svájci emberek megfigyelése természetesen megakadályozza majd egyéb országokból jött terroristák robbantgatásait valamint Észak-Korea atom- és vegyifegyvereinek bevetését.

    Katonai kémkedés: igen, téglák helyett számítógép előtt ülő átlagembereket fognak alkalmazni.

    Politikai kémkedés: éljen az egypártrendszer.