Berta Sándor

A növekvő forgalom miatt lassulhat az internet

Kétszer 1 125 899 906 842 624 bájt. Ekkora, vagyis két petabájtos adatmennyiségre számítanak idén októbertől csak az amszterdami internetcsomópontban a nemzetközi szakemberek. Nem csoda, hogy egyre gyakrabban merül fel a kérdés: vajon a világháló képes-e megbirkózni ekkora adatmennyiséggel?

A világ lakosai által termelt információmennyiség folyamatosan nő. Ez közvetve jól megfigyelhető a világhálón is. Nemzetközi szakértők érthetően aggódnak a folyamatosan növekvő információhalmaz miatt. Jelenleg a videók jelentik a slágertémát az interneten. Jó példa erre a YouTube, s a szakemberek szerint idén minden a világhálón forgalmazott adatnak már legalább a fele mozgókép lesz.

A világ legnagyobb internetcsomópontjának tartott Amszterdamban (AMS-IX) tavaly 90 százalékos forgalomnövekedést regisztráltak. A holland városon keresztül fut a világ online forgalmának egyötöde. 2006 elején érte el az AMS-IX az egy petabájtos ( 1 125 899 906 842 624 bájtos, vagyis ezer terabájtos) adatmennyiséget. Idén októberre pedig ez az információ megduplázódhat. Az idén az AMS-IX-en keresztülfutó adatmennyiség 500-szor nagyobb, mint az Egyesült Államok összes tudományos könyvtárában fellelhető információk.

A Deloitte brit tanácsadó cég most arra hívta fel a figyelmet, hogy az internetfelhasználók és az elérhető videók növekvő száma miatt az idei esztendő végére egyes internetes főhálózatok, például Észak-Amerikában eltömődhetnek, lelassulhatnak, illetve túlterhelődhetnek. A vállalat szakemberei attól tartanak, hogy a szolgáltatók nem tudják a kellő mértékben és gyorsasággal kiépíteni, bővíteni a hálózatokat.

A folyamat megfigyelhető más internetcsomópontoknál is, például Frankfurt am Mainban (DE-CIX). Tavaly novemberben érte el először a hálózat a 100 gigabites határt. Frank Orlowski szóvivő ugyanakkor nem tart a megjósolt problémák bekövetkezésétől. Szerinte sokan a fájlcserélők hálózatok elterjedésekor is hasonló gondokat prognosztizáltak, de a csomópontok azzal a forgalommal is megbirkóztak. Ralf Sauerzapf, a T-Online szóvivője viszont elsősorban nemzetközi fennakadásokra számít. A szakember rámutatott, hogy egyes regionális problémák, például tenger- és földrengések esetén bekövetkező vezetékrongálódások stb. miatt igenis előfordulhatnak fennakadások.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • shabba #19
    Ott van Ams-IX oldalán traffic volumes, ott jól lehet látni a havi adatforgalom emelkedést. Tavaly november óta már nem csak a nagy totál van fönt, hanem tagok szerinti bontásban is. Abból jól látszik januárban 3.3PB/nap forgalom volt föl-le együtt.
  • bakagaijin #18
    Ez a német eredeti cikk copy-paste változata, tehát ez a marhaság nem az sg-s szerző hülyesége, de monduk pongyolasága hogy nem ment utána a témának.

    A saját híroldaluk alapján már 2004-ben elérték a havi 10PB-ot. A mostani forgalmi adataik alapján átlag 100-150Gbps (egy irányban, tehát összesen kb. 200-300Gbps) a sebesség, tehát szerintem a 2PB-os adat az per nap értendő. (2PB/nap az kb. 180-200Gbps dulván közelítve)
  • Chriss745 #17
    Nekem otthon 8Mbit van. Rendesen ki szoktam haszálni a sávszélességet, szal van viszonyítási alapom. A magyarországon belüli vonalak több mint jók, folyamatosan ki tudnak szolgálni 8mbit-tel. Viszont a külföldi vonalak siralmasak. 2-3 mbit felé nem nagyon ment még. Én a legnagyobb problémát az országokat összekötő nemzetközi vonalakban látom. Pl.: az egész TVNET-nek 80mbit-es nemzetközi vonala van. Most nem azért, de ha 8mbit-et is szolgáltatnak, nem kéne azon a 80mbit-en növelni valamicskét?
  • DrFantastikus #16
    Oszt mivan ??? ha ??

    Nem henyelni kell hanem boviteni a sav'szelesseget (a nepeknek.) !!!
  • Sanyix #15
    De, így is teszik pár éve és most is...
  • Validus #14
    Ekkora, vagyis két petabájtos adatmennyiségre számítanak idén októbertől csak az amszterdami internetcsomópontban a nemzetközi szakemberek.
    Per másodperc, per perc vagy mi? Ennek így nincs sok információértéke..
  • Wilddog #13
    Nem lenne logikus több gerinchálózatot építeni, hogy ne egy vonalon fókuszálódjon a terhelés? Erre találták ki az Internetes technológiát. Nem? Több útvonalon is célba érhet az elküldött adat.
  • Sanyix #12
    Az a gáz hogy néha mikor elérhető, akkor sem törekednek a maximális sebesség elérésére, vagy vegyesen csinálják. Pl most sávszélemelésnél az egyik csomag 4400kbit/sec letöltési linksebess sebességre lett állítva, ami így pont kerek 4mbit körül alakul gyakorlatban, de a feltöltésre is 256 kbit-et írtak, mégis 256kbit linksebességet állítottak be, így gyakorlatban max 210kbit körül alakulhat a feltöltés, pedig a feltöltést is lehetne följebb állítani, hogy tényleg meglegyen a 256. Tökjól el lehet mostmár igazodni, hogy a letöltési sebességnél a valós sebességet értik, feltöltésnél meg a linksebességet...
  • zserrbo #11
    "De a maximális érték nem garantált, hanem best effort jellegű, vagyis a legnagyobb jóindulattal de törekszik arra hogy meglegyen a maximum, de nem garantálja." - Azért a legnagyobb jóindulattal törekvéssel nem értek teljesen egyet. Nem tudom melyik van nagyobb részben. Mivel ha nem éri meg nekik bővíteni és ezért lassú valahol, akkor bizony nem fognak egyik hónapról a másikra bővíteni. Nekem legalábbis ez a tapasztalatom. Nem találtam most meg a hírt, de max 1 éve volt olyan talán a UPC-vel és talán Miskolcon (mondom nem tudom most fixre), hogy a net, stő a telefon se volt túlnyomúrészt jó. Akadozott a szolgáltatás.
    Meg a technológia sem tud mindig annyit nyújtani, mint amennyi a max. Ha ADSL-nél pl. 300m-re lakok a DSLAM-tól, akkor lehet nekem majdnem max sebességem, de a központtól több kilóméterre már nem lesz ennyi.
  • shabba #10
    Az elkövetkezendő 20-30 évben nem reménykednék ilyen kapacitású hozzáférés kialakításában. Persze ha 2010-re kereskedelmileg elérhetővé a 100Gbps ethernet és hajlandó vagy megfizetni egy ilyen elérését árát akkor miért ne, bár szerintem egy lottó ötös is kevés lenne ehhez. Persze DWDM-mel a jelenlegi technológiákkal is megvalósítható, de azzak is sem lesz túl olcsó.