Specker Balázs

Fedora: több nő kell a nyílt forráskódú közösségbe

A Fedora nyílt forráskódú projekt elindította Fedora Women névre keresztelt fórumát és levelező listáját, hogy minél több nőt vonhasson be fejlesztői közösségébe.

"A Fedora Projectben dolgozni kívánó hölgyek számára remek ugródeszkát jelent a Fedora Women" - áll a magyarázat Fedora weboldalán. "A Fedora felhasználóbázisának jelentős része nőkből áll. A közösségen belül azonban gyakran alulmaradnak, sokan nem is tudják, hogy milyen erős a jelenlétük. A Fedora Women program ezen a helyzeten igyekszik javítani, és egy fórumot biztosítani a Fedora-közösség hölgy tagjainak" - olvasható az új honlapon.

A lépés igen élénk vitát váltott ki a szabad és nyílt forráskódú szoftverközösségben. Többen arra keresték a választ, hogy vajon tényleg alulmaradnak-e a nők, és ha igen, akkor miben. "Akár férfi, akár nő akar szabad vagy nyílt forráskódú szoftvert fejleszteni, az mindenképp nagyszerű dolog. Ha pedig nem, akkor hiába is bátorítjuk rá őket, az nem segít" - vélekedett a Slashdot híroldal egyik olvasója. "Úgy vélem, hogy számos női fejlesztő próbált meg a közösség tagja lenni, ám az kivetette magából" - utal a bejegyzés írója az OpenBSD közösségben uralkodó online zaklatásokra és nemi megkülönböztetésekre.

Más, hasonló jellegű szoftverfejlesztői közösségek is megpróbáltak már több hölgyet bevonni a munkába. 2005-ben az Apache Software Foundation hozott létre egy új levelezőlistát abban a reményben, hogy így növelheti a nők részvételét nyílt forráskódú kezdeményezéseiben. Két évvel ezelőtt pedig a Debian hozott létre egy női csoportot, bátorítva őket a minél nagyobb aktivitásra - írja a ZDNet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • rigidus #14
    "Mari néni nem fog annyi puffertúlcsordulási root behatoló pontot találni egy kernel kódban, mint valaki aki 10 éve ezen a szakterületen van, erre specializálódott."

    Nyilvan nem. Viszont Mari neni ha klikkel jobbra-balra es valami nem mukodik elobb eszreveszi mint aki 10 eve ezzel foglalkozik. Egyebkent ez volna a beta-teszt amirol eredetileg is szo volt.
  • craesh #13
    mármint #6 és #11
  • craesh #12
    #6 és #10 az ész.
  • atlagember #11
    Máshova is több nő kell. Például az ágyamba.
  • Yv@n #10
    Nyilvbán. Bár azt amiről te beszélsz nem igazán béta tesztnek nevezik már.
  • sonicXX #9
    Egy bizonyos fokon túl, illetve ha a kód meglehetősen mélyszintű és komplex, ez a módszer már bőven kevés. Mari néni nem fog annyi puffertúlcsordulási root behatoló pontot találni egy kernel kódban, mint valaki aki 10 éve ezen a szakterületen van, erre specializálódott.

    Amúgy mi vagyunk a maradiak: ha megnézzük a fejlesztők nagy része férfi, és a férfi fejlesztők nagy része KONTÁR vagy antitalentum - a női fejlesztők száma jóval kevesebb, de vélhetően köztük sem több a kontár arányaiban mint a férfiak közt, csupán a számbeli kisebbségük miatt könnyebb találni kontár női fejlesztőt, mint a férfiak közt.
  • Yv@n #8
    Én ha valamit bétateszteltetek, akkor átadom a billentyűzetet valami olyan szinten lévő usernek, aki képes vele önmagán végzetes sérüléseket ejteni...az ilyenek minden hibát megtalálnak...
  • strogg #7
    Pontyosan.:))
    Viszont azt kell mondjam a nők elsőrangú Beta teszterek.
    Egyszerűen olyan dolgokat is meglátnak rögtön, amiket te akkor sem vennél észre, ha az életed múlna rajta:))
    Hajrá lányok...
  • Yv@n #6
    "több nő kell a nyílt-forráskódú közösségbe"

    Minek? Talán bízzuk már rá a hölgyekre, hogy mivel kívánnak foglalkozni. A közösségeknek nem nőkre/férfiakra van szüksége, hanem hozzáértőkre...
  • quentit #5
    "Akár férfi, akár nő akar szabad vagy nyílt-forráskódú szoftvert fejleszteni, az mindenképp nagyszerű dolog. Ha pedig nem, akkor hiába is bátorítjuk rá őket, az nem segít"

    Na EZ(!) a lényeg...

    A Microsoft is kírséletezett hasonlókkal (női programozók), de megbukott... A fejlesztési kapacitáshiányra NEM(!) ez a megoldás...