Specker Balázs

Novell: fájlrendszerváltás emberölés miatt?

Leváltja SUSE Linux operációs rendszerében az alapértelmezettként használt fájlrendszert a Novell, és a rivális Red Hattel lép szövetségre. A cserében vélhetően egy gyilkossági ügy is szerepet játszott.

A cég bejelentette, hogy a SUSE Linux Enterprise új verziója az ext3-at használja majd alapértelmezett fájlrendszerként. A döntés értelmében a jelenlegi ReiserFS-t gyakorlatilag lefokozzák, igaz, alternatív lehetőségként továbbra is támogatni fogják.

A ResierFS Hans Resier irányítása alá tartozott, akit a héten vettek őrizetbe, mert alapos a gyanú, hogy megölte tőle elhidegült feleségét. Bár a Novell már korábban is fontolgatta a váltást, vélhetően az eset is közrejátszott a döntésben. "Felhasználóink igényeinek eleget téve, a Novell a következő verzióban telepítéskor ReiserFS-ről ext3-ra változtatja meg az alapértelmezett fájlrendszert. A Novell továbbra is támogatni és fejleszteni kívánja a ReiserFS 3-as verzióját" - olvasható a cég közleménye a ZDNet oldalán.

"Több probléma is felmerült a ReiserFS rendszerrel kapcsolatban, némelyik tisztán technikai jellegű, más pedig a karbantartással függ össze. A ResierFS egy kisszámú és eltűnőben lévő fejlesztői közösséggel bír" - összegezte az okokat Jeff Mahoney SUSE Labs-vezető szeptemberi levelében. Kiemelte a nagyobb szervereken való futtatáskor fellépő problémákat, illetve, hogy a Reiser a még mindig instabilnak mondható 4-es verziót igyekszik előtérbe helyezni. A jelek szerint nehéz idők köszönthetnek a ResierFS fejlesztőire, mivel Reiser magára hagyott cége, a Namesys elsősorban a Suse Linuxéhoz hasonló támogatásokból jutott bevételhez.

Alexander Lyamin, Reiser fájlrendszer-programozó elmondása szerint a Reiser4 fejlesztői "elérhető üzleti lehetőségek után néznek, hogy anyagi bevételekhez jussanak" és folytatni tudják munkájukat a következő fél évben. "Ha minden úgy megy, ahogy reméljük, akkor nem lesz gond. Ha rosszra fordulnak a dolgok, akkor nehéz lesz az ügy. Megpróbálunk meghatalmazást kérni, hogy folytassuk a Namesys üzleti tevékenységét" - tette hozzá Lyamin.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ubuntu #9
    az ext4 sem üti meg a reiser4 szintjét. Alapbeállításokkal az is oda-vissza ext2 kompatibilis.
  • KOXX #8
    a linux-2.6.19-rc2-ben már benne van az ext4, mely már tesztelhető, de még nem végleges!
  • ttt ttt #7
    A cikkben is benne van, hogy hamarabb el lett döntve a váltás, mint ahogy meg lett gyanusítva Reiser (igaz eltünve már el volt). Ennek alpján nagyon rossz a cím, mondhatni Blikk-. Ráadásul el is van késve rendesen, nem egy fiss hír.

    Egyébként lehetett a döntés egyik oka pont a DARPA is.
  • strogg #6
    mire nem képes a SIGWIFE hiba mi? :D
  • ubuntu #5
    Egy marketinges irhatta azt a ./ cikket. Az ext3 és reiserfs között hatalmas a különbség. Sokáig lehetne sorolni azokat a technologiai elméleti okokat, amelyek miatt a reiser4 sokkal fejlettebb az ext3-nál. De nem sg.hu téma. Elég ha abba belegondolsz, hogy az ext3 az 1993-ban készült ext2 utóda, kompatibilis vele oda és vissza. Addig a Reiser4 2004-es fejlesztés USA védelmi pénzekből.
  • ssdb #4
    komoly, bulvár fever alaisa SG.hu
  • ubuntu #2
    Valóban bulváros, akár az is lehetett volna, hogy "Kelemen Anna szinikonmelleinek kidurranása miatt leváltja a ReiserFS-t a Novell". Kb ugyanannyi az összefüggés. A Novell már régóta fontolgatta a lépést, ami érthető volt, ugyanis Hans Reiser és cég már évek óta hanyagolta a Reiser3-mat az újabb 4-es verzió miatt. Emiabb számos felmerült probléma nyitott és megoldatlan maradt.
    Ugyanakkor rossz az Novell időzítése, ugyanis a Novell Suse 10 már megjelent, az új verzióig pedig legalább fél évet várni kell. Addigra pedig már a hivatalos linux kernel része lesz már a Reiser4, ami minden szempontból fejletebb filerendszer, mint a régi ext2 örökséget hordozó ext3. Nem kisebb szervezet mint a DARPA finaszírozta a Reiser4 fejlesztését. Aki nem ismerné, a DARPA Defense Advanced Research Projects Agency az amerikai hadsereg védelmi képességeit csúcson tartó, modern technológiák kifejlesztéséért felelős szervezet.

  • Emmegki #1
    Szép bulváros cím, gratula SG.