Berta Sándor

Online forródrót nyolc európai vezetőhöz

A tavaly ősszel útjára indított Közvetlenül a kancellárasszonyhoz! című német oldal sikerén felbuzdulva hamarosan hét további európai országban is elérhetők lesznek hasonló portálok.

Mint ismeretes, a német állampolgárok tavaly október 3-a, a német újraegyesülés napja óta közvetlenül Angela Merkel német kancellárhoz intézhetik kérdéseiket, észrevételeiket, vagy problémáikat. Az oldalon hetente ötven szöveges, audio- vagy videovélemény közül választják ki a tíz legnépszerűbbet, majd ezeket elküldik a kancellária hivatalba.

A bejegyzések, hozzászólások témája elvileg bármi lehet. A cél, hogy a kancellár megismerje az emberek gondolatait, észrevételeit és ezekre tudjon válaszolni is. A honlapon tíz területtel (például munkaerőpiac, családpolitika, kultúra) kapcsolatban lehet majd véleményt nyilvánítani. A szolgáltatás annyira sikeres, hogy a február hetedikétől, a Maastrichti Szerződés megkötésének 15. évfordulójától hét államban, Ausztriában, Lengyelországban, Olaszországban, Nagy-Britanniában, Franciaországban, Norvégiában és Svájcban lehet majd hasonló módon kérdéseket feltenni az adott ország kormányfőjének.

A tervek között szerepel, hogy még az idén további európai országokban is elérhető lesz a szolgáltatás. Az egyes országokhoz kapcsolódó honlapok közvetve a www.communination.eu címen is elérhetők. A Communination szó egyaránt takarja a kommunikáció, a közösség, az egység, az egyetem és a nemzet fogalmakat. A program célja, hogy az emberek merjenek nyilvánosan is beszélni a problémáikról, a bánatukról vagy az örömükről és hogy megvalósuljon a kormányok és az állampolgáraik közötti párbeszéd.

"A közeljövőben nemzetközi témabarométerré szeretnénk válni, hogy ezzel is formálhassuk az európai és a nemzetközi közvéleményt" - jelentette ki az Európai Unió által is támogatott projektet vezető Caveh Zonooz, a Berlini Szabadegyetem hallgatója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Béla bácsi #10
  Itt arról van szó, hogy a tömegekben keletkező feszültségeket megpróbálják elvezetni. Éreztetni kell a néppel, hogy itt aztán vele törődve van, még véletlenül se gondolja azt hogy neki valami is rossz, hogy itt valami neadjisten nem az ő érdekében folyik, pláne ne merje nyilvánosan hangoztatni a véleményét, ne menjen utcára, stb. Mert itt úgyis meghallgatják őt. Kihasználják az újfajta technológiák adta lehetőségeket. Még csak arc se kell az ilyen webes véleménymeghallgató felületek mögé, ellentétben a TV-vel.
  Van ilyen amúgy itthon is, egypár parlamenti majom most is blogolgat, legalábbis az ő nevük alatt fut a móka. Pár bölcsészt láthatóan le is köt a dolog, irogatnak szorgosan.
 • BlackRose #9
  "Representative democracy cannot subsist if a great part of the voters are on the government pay roll. If the members of parliament no longer consider themselves mandatories of the taxpayers but deputies of those receiving salaries, wages, subsidies, doles, and other benefits from the treasury, democracy is done for."

  Ludwig von Mises

  most ez is egy vélemény, ki az aki nem ért vele egyet (ha nyilvánosan nem is, de amikor maga marad a sötétben...) 1944-ben irta Mises, tehát már 63 éve a birtokunkban van ezenkívül ennek a véleménynek az értéke a végtelenségel határos és mégis az ellenkezőjét csinálják. És most valaki azzal eteti a népet, hogy az általában szubjektív véleményére kiváncsi? Szerintem siralmas!
 • BlackRose #8
  Egyetértek. Vélemény nyilvánitás? Mi értelme az egésznek, a bürokraták keze kötve van a szabályokal és törvényekel és a rendszerel (még akkor is ha javítani akarnának a dolgokon), a politikusok pedig csak két dolognak engedelmeskednek, a pénznek amely lehetővé teszi, hogy a nyeregből ne esenek ki és a tömegeket megnyerő véleményeknek. Na most ilyen tömegeket megnyerő véleményt meg mi a fenének mondani nekik, mert ezt már ők sokal jobban tudják mint mi (mert ugye épp ezért is kerültek hatalomra), és ugye ha valami csodálatos módon nem tudják jobban akkor már valaki úgyis elmondja nekik, és ha mégis még nem tudják... akkor sincs értelme, mert a tömegeket megnyerő vélemények nem hoznak semmi jót, hanem még jobban a gödör felé durják a társadalmat. Alapjában a vélemény nyilvánítás értelmetlen dolog, ha valakinek komoly véleménye van, akkor azt ki kell dolgozni, mert ha elsieti akkor nagy a valószínűség, hogy a véleménye hamis, ha pedig jól átgondolja és kidolgozza, akkor már irhat könyvet a témáról, vagy legalább egy komoly cikket valami újságban, és akkor a társadalom többi értelmes része is foglalkozni fog a vélemélnyével és akkor esetleg valamit még el is lehet érni vele. Ha ezt nem tehetem meg akkor a véleményem nem ér szart sem és akkor nem látom miért pazarolnám valakinek az idejét és az adófizetők pénzét, hogy járjon a szám.
 • Benoke #7
  Fórum?
  Ha az jobb lett volna, akkor ki olvasgatta volna a fórumot? Majd az államfő leül és napi 4-5 órát olvasgatja a hozzászólásokat? Mert uye több érkezik mint amit valaha egyedül bárki is el tudna olvasni.
  Így tök felesleges beirkálni. Ezért nem is így építették fel.
  Ha nállunk hasonló lenne akkor a Miniszterelnöki Hivalat portása lenne megbízva a fórum moderálálásával és karbantartásával. Ezen kívül a hivatalból soha senki sem nézne rá :) Ez a Magyar megfelelője a német modellnek
 • sathinel #6
  Szerintem itthon is mehetne de fórumban az a gond hogy az emberek egymással is veszekednének) Mivel Pl itthon is az ország egy része az 1. pártot preferálja a Másik meg a 2. pártot. Szerintem egymás osztásával lennének elfoglalva az helyett hogy "értelmes" kérdést tegyenek fel. Itthon a parlamentben sem tudnak komunikálni nemhogy egy fórum:DDDD Komunikációhoz szükség van mindkét félre hogy tuják miről beszélnek.

  A jó benne hogy nem az újságok, statisztikai cégek hanem az emberek maguk írják le a problémájukat, és sokkal pontosabb képet adhat mit is szeretnének.
 • Béla bácsi #5
  Ennek mennyi értelme van... Parasztvakítás az egész.
 • rigidus #4
  Elore latom, ahogy a sok kreten a meztelen segget kuldi Blair-nek levideozva.
 • rigidus #3
  Azt nem lehet hatekonyan cenzurazni, tehat: "nem jo" :-)
 • Darth Sith #2
  több mint a semmi. :) Így is lehet véleményt nyílvánítani, meg kövek dobálásával és gyújtogatással az utcán. Mindenki döntse el maga melyik a célravezetőbb..
 • AranyKéz #1
  Egy internetes fórum szerintem sokkal jobb ötlet lett volna, de már ez is haladás.