Gyurkity Péter

Kína szerzői jogi megállapodást írt alá

A védett tartalmak területén eddig csúfosan teljesítő Kína megállapodást írt alá több nyugati érdekvédő szervezettel a védelem kiterjesztéséről, valamint az illegális másolatok kezeléséről.

A ZDNet értesülése szerint az ázsiai ország egészen pontosan négy brit és amerikai szervezettel paktált le, amelyek között a felhasználók által is jól ismert nevek szerepelnek. Az újdonsült szövetségesek között megtalálható a Business Software Alliance, az Amerikai Mozgókép Szövetség, illetve az Amerikai Kiadók Szövetsége, amelyek pénteken többnyire rendezték a vitás ügyeket.

A kínai fél elsősorban arra volt kíváncsi, hogy a nyugati csoportosulások pontosan mely tartalmakat szeretnék megvédeni a kalózoktól. "Kína immáron a világon a második legtöbb internetező hazája" - jelentette ki a kormány szerzői jogi apparátusának igazgatója, utalva ezzel a megállapodás jelentőségére. A partnerek szerint most a legfontosabb pontok betartatása az igazán égető kérdés, ezzel ugyanis megakadályozhatják, vagy legalábbis lelassíthatják a kalózpéldányok terjedését, ezzel egy időben pedig növelhetik az eladásokat, ami a piac méreteiből kiindulva nem kis pluszbevételt eredményezhet.

Az elmúlt hetekben egyre több olyan hír látott napvilágot, amelyben másolók, különböző csoportok elfogásáról, illetve elítéléséről számoltak be. Arra is akadt példa, hogy a jelenleg éppen büntetését töltő személy kapott további éveket egy friss ügyben, másokat pedig fizetésre próbálnak meg kényszeríteni. Japánban ezzel egy időben p2p-fejlesztőt ítéltek el, amely precedenst teremthet a szigetországban.

Kína különösen érzékeny pontot jelent, hiszen a nyugattal való együttműködés többnyire nem megy probléma nélkül. Az ENSZ korábban több céget is elítélt a hatóságokkal és a központi cenzúrával való együttműködés miatt, a világháló korlátozása pedig minden bizonnyal újabb súlyos vitákat generál majd a felek között.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • craesh #2
    na már csak a RIAA kell aztán ott is indulnak a perek...
  • AranyKéz #1
    Jó lenne már ha nem lenne a joghiénáknak ekkora hatalmuk. (Nem, nem Kínát féltem, csak idegesít hogy vannak ilyen vámpírok).